De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over de financiering van het gps-project Galileo. Eerder liep een contract hiervoor met een consortium van Europese bedrijven op niets uit. Hiermee kan een eind komen aan jarenlang getouwtrek over geld.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat de financiering van Galileo, het grootschalige Europese complex van tientallen navigatiesatellieten, eindelijk rond is. De EU-lidstaten bereikten in Brussel een akkoord over de 2,4 miljard euro die het project nog tekort kwam. Het tekort was eerder dit jaar ontstaan nadat een consortium van high-tech ondernemingen zich had teruggetrokken. Eerder dit jaar werd bekend dat de EU de bouw van het satellietennetwerk zou overnemen.
De Europese Commissie, grote aanjager van het project, wilde het gat in eerste instantie dichten met behulp van overschotten op de landbouwbegroting. Enkele lidstaten, waaronder Nederland, vonden echter dat landbouwoverschotten moeten terugvloeien naar de landen.
Innovatie en onderzoek
Het huidige akkoord houdt in dat Galileo alsnog 1,6 miljard euro ontvangt uit het overschot op de landbouwbegroting. De resterende 800 miljoen euro wordt eenmalig bijeengesprokkeld uit de EU-pot voor innovatie en onderzoek. Alleen Duitsland was uiteindelijk tegenstander en haalde bakzeil. Het akkoord moet nu alleen nog worden bekrachtigd door de afzonderlijke EU-leiders.
Het project Galileo wordt al jaren achtervolgd door vertragingen. De Europese Unie heeft met het een eigen satelliet-navigatiesysteem Galileo het doel om minder afhankelijk te zijn van gps, het stelsel van satellieten dat eigendom is van de Verenigde Staten. Bovendien moet het systeem nauwkeuriger worden dan de Amerikaanse variant. Uiteindelijk zal het project uit dertig satellieten bestaan, maar voorlopig is er nog maar een de ruimte ingeschoten.