Volgende maand begint in het hart van Rotterdam een proef met mobiel betalen. Albert Heijn integreert het betaalsysteem volledig met zijn kassa’s, anderen zetten speciale terminals op de balie. Duizend consumenten krijgen een speciale mobiele telefoon die als portemonnee gaat fungeren. Eind 2008 begint initiator Payter met de landelijke uitrol.
Dertig winkels in het centrum Rotterdam nemen deel aan wat volgens de oprichters van Payter de grootste Europese proef wordt met mobiel betalen. Een selecte groep consumenten uit de havenstad krijgt een Nokia 6131 NFC, een toestel waar een NFC-chip zit verwerkt. Winkelend publiek dat af wil rekenen, hoeft enkel de telefoon bij een kassaterminal te houden en een PIN-code in te toetsen. Het geld wordt vervolgens van de mobiele prepaid portemonnee afgeschreven.
KPN in internationale NFC-proef
"We denken dat winkeliers hier om meerdere redenen behoefte aan hebben", zegt operationeel directeur Elaine Carpenter. "Deze technologie lost het probleem van de cash-afhandeling op, zeg maar het omgaan met contact geld. Daarnaast blijkt uit Amerikaanse proeven dat de mobiel betalen sneller gaat, waardoor de wachtrijen in winkels korter worden. Dat heeft op zijn beurt weer een positieve invloed op de omzet."
De Rotterdamse proef duurt 6 maanden, maar al tijdens de testperiode werkt Payter aan de uitrol van het betaalsysteem. Eerst wordt het werkterrein naar heel Rotterdam uitgebreid en eind 2008 wordt een begin gemaakt met de uitrol naar de rest van Nederland. Carpenter zegt met verscheidene technische bedrijven hierover in gesprek te zijn.
Betalen met de mobiele telefoon als portemonnee is een onderwerp dat zowel in de retail-, bank- als telecomwereld al lang op de agenda staat. De eerste toestellen met Near Field Communications-chips beginnen op de markt te komen. Het aantal is vooralsnog op twee handen te tellen. Nokia, Samsung, Motorola en LG zetten hun eerste schreden met de nieuwe telefoontechniek.
Vorig jaar begon Philips met kredietkaartbedrijf JCB in Amsterdam een proef met mobiel betalen, een jaar later gevolgd door Rabobank, C1000 en KPN met een vergelijkbaar experiment. Op internationaal niveau zijn het Nokia en Visa die onderzoeken hoe ze de geldstroom van de portefeuille kunnen verplaatsen naar het mobieltje.
De portemonneeproef van KPN werd vorige maand uitgesteld, aldus Planet Multimedia. Maar op internationaal vlak zou KPN in het kader van het 'Pay Buy Mobile'-programma van de GSM Association mee gaan doen aan een proef die in oktober begint.
Los van banken en telecombedrijven
Het Nederlandse betaalsysteem Payter is los van banken of telecombedrijven ontwikkeld. Daarom wordt in eerste instantie met een prepaid systeem gewerkt. Klanten dienen eerst geld in hun mobiele portemonnee te stoppen, alvorens het er uit te kunnen halen. Het gestorte geld gaat naar een tussenrekening bij ABN Amro van een aan Payter gelieerde stichting. Carpenter sluit niet uit dat de telefoons op den duur ook direct aan de bankrekening van de consument kan worden gekoppeld.
Payter werkt samen met Equens, voorheen Interpay, en Intersolve. Equens regelt de verwerking van de betalingen, Intersolve levert de smartcard-technologie van onder meer Philips' NXP.
Het bedrijf is in september 2006 opgezet door Brendon Carpenter, Richard Krabbendam en Martijn Smulders. Zij zijn samen met vermogensbeheerder Borghols de eigenaren van het bedrijf.
De partijen kennen elkaar reeds van hun eerdere gezamenlijke bedrijf YourGift.nl. Ook daarin zijn de vier aandeelhouder. YourGift verkoopt cadeaubonnen. Daarin ligt volgens Elaine Carpenter ook het bedrijfsmodel van Payter. Payter hoopt geld te gaan verdienen met het leveren van onder mee loyaliteitsprogramma's en mobiele e-commerce.
Carpenter: "De afhandeling van de transacties is uiteindelijk in handen van de banken. Daar zijn zij het best in. We voeren ook gesprekken met banken en telecombedrijven en zijn bezig een Strategisch Partner-programma op te zetten, juist om gezamenlijk de markt te ontwikkelen."
Wat winkeliers na de proef gaan betalen voor Payter staat nog niet vast. Carpenter: "We hebben wel een idee, maar laten dat sterk afhangen van de resultaten van de proef. Het wordt in ieder geval goedkoper dan pinnen, en de terminals worden ook goedkoper dan wat winkeliers nu betalen voor hun apparatuur."