Symantec neemt voor 830 miljoen dollar de Amerikaanse leverancier van beheersoftware Altiris over. Het creeërt daarvoor een nieuwe bedrijfsdivisie waarin Altiris wordt ondergebracht.
"We denken dat het beveiligingsdeel van het eindpunt-beheer overlap heeft met het beheer van systemen. Op dat laatste vlak is Altiris sterk. Onze klanten willen graag dat we deze twee zaken samenbrengen", zegt James Socas, senior vice president zakelijke ontwikkeling bij Symantec. Klanten die gebruikmaken van Symantecs beveiligingssoftware kunnen er straks door middel van de Altiris-technologie voor zorgen dat hun pc's juist geconfigureerd zijn, gepatcht voor beveiligingslekken en dat ze voldoen aan de regels die ze moeten beschermen tegen aanvallen. De overname geeft Altiris de mogelijkheid om te groeien. "We hebben moeite gehad om ons verkoopkanaal uit te breiden", legt ceo Greg Butterfield aan The Wall Street Journal uit. Altiris kent een indirect verkoopkanaal. "De overname door Symantec geeft ons de kans om te groeien en het bedrijf sneller op te bouwen."
Met de uitbreiding van zijn Network Access Control-technologie kan Symantec de concurrentie aangaan met leveranciers als IBM, Hewlett-Packard en BMC Software. Ook Cisco en Microsoft richten zich op het toegangscontroledeel van de beveiligingsmarkt. Symantecs NAC-technologie zorgt ervoor dat geïnfecteerde apparaten geen toegang krijgen tot het netwerk. Altiris werkt samen met Cisco op het gebied van netwerktoegang. Door de overname van Altiris krijgt Symantec een beetje grip op Cisco: het kan besluiten voordeel te halen uit de samenwerking tussen Altiris en Cisco, of het kan ervoor kiezen om Cisco de toegang tot Altiris-software te ontzeggen.
Altiris en Symantec zijn geen onbekenden van elkaar. In mei 2005 troffen ze elkaar in de rechtszaal om een patentzaak te slechten. Ze besloten uiteindelijk beide om de ander het gebruik van de gepatenteerde technologie te gunnen, maar Symantec moest aan Altiris wel een boete betalen van tien miljoen dollar voor het gebruik van de betwistte technologie in zijn producten.
De nieuwe divisie die Symantec creëert gaat de software van Altiris verkopen. Of de merknaam ook behouden blijft, is nog niet duidelijk. Van de duizend medewerkers bij Altiris zal slechts een klein deel overtollig worden, schat Symantec. De overname moet tegen de zomer zijn afgerond.
Altiris verkoopt zijn software vrijwel uitsluitend via system integrators en resellers. De gevolgen van de overname voor de Nederlandse markt zijn nog niet duidelijk. Zowel Altiris als Symantec in Nederland geven op dit moment geen commentaar op de overname.
Waarom dit nou weer.
Was altijd een zeer grote fan van Altiris, maar nu?
Symantec heeft altijd de nare eigenschap gehad om hun software bloated te maken zoals gebeurd is met hun anti-virusscanners en ghost software.
Ik vrees voor de bruikbaarheid in de toekomst.