André Geim, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft de Nobelprijs voor Natuurkunde 2010 gewonnen. De in Rusland geboren wetenschapper ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar de eigenschappen van grafeen, het dunste materiaal ter wereld. Mede door toedoen van Geim kan grafeen in de toekomst worden gebruikt voor zeer dunne efficiënte elektronica en nanotechnologie. De hoogleraar ontvangt de prijs samen met zijn landgenoot Konstantin Novoselov, die in Nijmegen promoveerde.
Prof dr Geim is sinds februari 2010 als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit. Van 1994 tot 2001 werkte hij bovendien als universitair hoofddocent experimentele natuurkunde aan de Nijmeegse universiteit. In de tussenliggende periode, sinds 2001, was hij hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Manchester.
Computerchips
Grafeen is de platste vorm van koolstof en heeft een dikte van één atoom. Componenten gemaakt van grafeen kunnen in de toekomst kleiner en sneller worden dan die van silicium. Door het nieuwe materiaal in computerchips te gebruiken, kunnen computers dus sneller en zuiniger worden.
De Rus slaagde er in een werkende transistor van grafeen te maken, met als voordeel dat die ook op nanoschaal goed werkt. Ook toonde de hoogleraar aan hoe grafeen halfgeleidend kan worden gemaakt.
200 maal sterker dan staal
Geim ontdekte grafeen tijdens zijn onderzoek in Manchester. Samen met de Nijmeegse theoretisch fysicus Mikhail Katsnelson zocht hij naar mogelijkheden van het materiaal. Het zou tweehonderd maal beter bestand zijn tegen breken dan staal.
Hmmm lijkt een beetje op de vinding van DSM (meen ik) enige jaren geleden, waar ze louter door het slim rangschikken van moleculen een dunne uiterst sterke vezel wisten te creëeren,
Ben benieuwd of deze techniek voor nieuwe halfgeleiders zorgt, nog steeds doen zich daar nieuwe ontwikkelingen voor.
Transistoren die op 10GHz enig vermogen kunnen maken waren 20 jaar geleden nog een droom, wie weet wat de toekomst brengt.