Ict is steeds belangrijker en dus is het – toekomstbestendig – inrichten van serverruimtes ook steeds belangrijker. En moeilijker. Dit bleek wel uit de praktijkverhalen op het Computable-seminar 'Serverruimte van de toekomst' vorige maand.
"De brand heeft wel geholpen, maar ik 'adviseer' het zeker niet", reageerde Amanda van Egdom, system support bij Exact Software, op vragen over de drastische vernieuwing van Exacts serverruimte in Delft. Zij sprak tijdens het Computable-seminar 'Serverruimte van de toekomst' over nijpende zaken als hitte, koeling, verbouwing en zelfs brand. Dat overkwam de softwareleverancier in januari 2001, in de ruimte onder de serverruimte die op de derde verdieping zit. "We hadden op twee verdiepingen rookschade."
Niet voor ontworpen
"Voorheen hadden we een brandmelder, maar geeen rookmelder." Van Egdom erkent voorzichtig dat de oorspronkelijke serverruimte daar niet specifiek voor was ontworpen. Het koelingtekort, ontstaan door uitbreiding van de servers, was opgelost met losse kantoorairco's. "We bieden onze klanten en partners een online-portaal, met 24×7 dienstverlening. Dus dit kon niet langer zo." De voornaamste reden voor de verbouwing was het stijgende stroomverbruik en de opgewekte hitte door de nieuwere, krachtigere servers.
Dezelfde problemen spelen ook bij de serverruimtes van Getronics, SPS en EvoSwitch die ook spraken op het middagseminar. Ruud van Loon, manager hosting services bij eerstgenoemde, vertelde over het warmtewiel dat recent is geïnstalleerd in 'zijn' datacenter in Amsterdam. Een nieuwe koelconstructie die gebruik maakt van de buitentemperatuur, maar waarop nog wel wat kritiek is. Van Loon legde uit waarom – en hoe – het warmtewiel goed werkt voor Getronics' grote serverruimte.
Directeur Marko de Jong van hostingbedrijf SPS vertelde over zijn nieuwe serverruimte, die zich in de kelder bevindt. Daarbij was binnenlekken van grondwaterlekkage wel uitgesloten, maar bij inpandige brand zou bluswater een risico zijn. Dus is gekozen voor een ingenieuze bak-in-een-bak constructie. Een klein praktisch probleem was nog de ontdekking tijdens de verbouwing dat de koelapparatuur net niet in de lift paste.
Milieu
Innovatiedirecteur Laurens Rosenthal van EvoSwitch sloot het Computable-seminar af met zijn verhaal over de groene kant van dit datacenter. Na een forse verbouwing van een ouder datacenter is naast koeling en hitte ook meteen het milieu 'aangepakt'. Groen is in toenemende mate een verkoopargument, stelt Rosenthal, en dus kan het winstgevend zijn om daar extra investeringen in te doen.
Dit artikel bevestigt de regel en de praktijksituatie in computerruimten bij veel ondernemingen. Een kantoorruimte die in “een verleden” tot computerruimte werd gebombardeerd. Dit is niet meer van deze tijd en bedrijven zullen vooral in ICT environmentals moeten gaan investeren om een optimaal rendement uit de computerruimte te halen en de energiekosten in de hand te kunnen houden. De medewerkers van Blussystemen.com komen vaak in computerruimten waar de luchtvochtigheid erg laag is, waar nog een comfort airco zonder bevochtiging hangt en ook nog vloerbedekking op de vloer ligt. Kortom de ideale situatie welke kan leiden tot een calamiteit als brand. Brandpreventie begint al met het tegenhouden van zonnewarmte door toepassing van glasfolie dat voor 80% de zonnewarmte buiten de ruimte computerruimte houdt. Kortom, de inrichting van de computerruimte moet kloppen en de ICT disciplines moeten op elkaar afgestemd zijn. Voor een goede branddetectie is de snelheid van de luchtstroming, de route van de luchtstroming en eventuele hotspots van groot belang. Alleen dan kan men de rookmelders en vroegtijdige aspiratie rookaanzuigsystemen goed projecteren.
Aan de hand van dit artikel mis ik nog een zeer essentieel gedeelte waar vaak niet bij stil gestaan word.
Ik praat hierbij over vloerlast. Volgens de nen 6702(bouwnorm) is de standaard in kantoor panden 400 kg bruto per m2. Iedere serverkast met meer dan zes servers weegt al meer (100-150 kg voor de kast, 100 kg beton en per server 25 kg) en dan heb ik het nog niet eens over blades. Een kast is max. 80 cm breed dus word het gewicht per m2 al snel 600 kg per m2.
Toch vervelend als de serverruimte door de vloer zakt…
Er is maar een bedrijf wat deze problemen kan opvangen, waarvan ik de naam niet nader zal noemen.
Het product heet in ieder geval Maxaflo en is zeker relevant voor iedere serverruimte.
Bedrijven die over dit soort situaties nadenken zijn de echte specialisten op alle gebieden wat met een serverruimte te maken heeft.