De ict-branche is een ideale proeftuin voor de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zegt algemeen directeur Bart Hogendoorn van HP Nederland, binnen het bestuur van de brancheorganisatie ICT~Office verantwoordelijk voor de portefeuille Mens en Talent. In een vraaggesprek met Computable vertelt Hogendoorn dat er met de zzp-vakbond FNV Zelfstandigen wordt gesproken over een proef met soepelere regels voor doorstroming.
De gesprekken over een proef met soepeler ontslagregels worden gevoerd met voormalig voorzitter Martin Spanjers van FNV Zelfstandigen. Naast de zelfstandigen en de werkgevers zitten ook vertegenwoordigers van de vakbonden Bondgenoten en De Unie en de bemiddelaars Headfirst en IT-Staffing aan tafel. Deze maand besluiten de partijen voor welke onderwerpen zij precies een zogeheten vrijplaats willen opzetten, waarbinnen flexibelere arbeidsverhoudingen gelden. Brancheorganisatie ICT~office bepleit versoepeling van het ontslagrecht binnen de ict-sector, om de doorstroom van werknemers te bevorderen.
Een proef met soepelere ontslagregels is volgens Hogendoorn relevant nu de ict-markt onder druk staat. 'Met de starre ontslagregels in Nederland schieten wij onszelf in de voet.' Nederland prijst zich met de ontslagbescherming en relatief hoge werkgeverslasten uit de markt als vestigingsland voor multinationals. 'We lopen daardoor investeringen mis, bijvoorbeeld doordat multinationals voor het Verenigd Koninkrijk kiezen waar de ontslagregels soepeler zijn.'
Doorstroming
De bescherming door het arbeidsrecht stimuleert medewerkers niet om zich te ontwikkelen. Hogendoorn stelt dan ook voor dat in ruil voor flexibelere regels werkgevers de plicht krijgen meer te investeren in de ontwikkeling van hun personeel. 'Het zou ook de diversiteit ten goede komen. Bij een grotere doorstroming zouden ook meer vrouwen in de ict-sector aan de slag kunnen.'
Meneer Hogendoorn denkt vanuit de investering kant. Op zich geen probleem, maar we prijzen ons zeker niet uit de markt in Nederland. Zijn manier van denken is die van snel geld binnen halen. Wanneer een werknemer echt niet voldoet aan de eisen of het gaat economisch slechter dan kan o.b.v. een reoganisatie met of zonder sociaal plan (SP kan één A4-tje zijn waarop bv staat: het gaat slechter en we hebben geen geldt voor compensatie, maar het is noodzakelijk voor het bedrijf om dit te doen om economisch te kunnen overleven) Of o.b.v. een enveloppe waarin staat dank voor uw medewerking maar u bent overbodig. Linksom of rechtsom, de werkgever kan altijd van een werknemer af zonder dat dit veel hoeft te kosten in financiele zin.
Of dit betuigd van goed werkgeverschap is een discussie maar de methodiek komt echt vaker voor dan je denkt en meneer Hogendoorn zeg nou eerlijk, u zelf zit toch op rozen. Laat dan de ICT-ers man/vrouw lekker hun werk doen. Dit soort uitspraken worden echt niet gedragen door de meerderheid van de ICT branche. Ik kan het weten, zit er midden in en we reorganiseren volop incl. offshoring en werknemers worden netjes o.b.v. “goed werkgeverschap” ontslagen met begeleiding. Het doet zeer voor de werknemers die het overkomt, maar is altijd licht aan het eind van de tunnel. Misschien moet meneer Hogendoorn het is met een reeel slaris gaan doen waardoor we meer overhouden…… ik houd het hiermaar bij, want ik kan nog veel meer aanhalen.
Ik sluit me volledig bij Pieter aan. Dit is helemaal niet goed voor het imago van de ICT. Die heeft toch al zo te lijden onder het gestuntel van onder andere ICT Office. En die blijven maar schreeuwen dat er tekort aan ICTers is en dat het nog veel erger gaat worden. Vind je het gek?
ja ja men vergeet de kwetsbaarheid , 1 jaar zonder werk betekend doodsteek werknemer . verouderde kennis verloren routine breuk in relaties.
gaat de ww door tot pensioen op basis van 80% denk het niet, de gezinnen betalen de rekening.
zzp ego’s laat deze gaan , het is een topje van de ictér die hard schreeuwen.
Blijf af en bescherm de “gewone “werknemers zoals elk andere branch / nederlander.
Als je als ondernemer zoiets in Nederland wil bereiken dan moet je wel bedenken dat de “behaalde winst” in korte tijd verdampt. Even als voorbeeld: in Amerika krijgen sommige werknemers na 5 jaar een premie van 50.000 dollar omdat ze zijn gebleven. De motivatie is dat het opleiden van nieuwe werknemers duurder is. De flexibilisering van het ontslagrecht werkt dus na enige tijd aan twee kanten.
Nu alleen maar kijken naar de voordelen voor de werkgever op korte termijn is struisvogelpolitiek.
enough said….., hoezo versoepelen, zijn vertrek bij CTAC….
Vertrekpremie
Na het vertrek van Hogendoorn ontstond ophef over de vertrekpremie van 960.000 euro die de commissarissen hem toekenden.
Read more: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/infrastructuur/3487218/2379248/hogendoorn-vertrek-ctac-was-teleurstelling.html#ixzz1dPBQrcjv