Het detacheringsbedrijf Avance in Breukelen neemt de activiteiten over van zijn failliete branchegenoot Jobstream uit Alphen aan den Rijn. Het gaat om lopende werkzaamheden die veertig freelance ict'ers bij opdrachtgevers uitvoeren. Dienstverlener Centric is de grootste klant van Jobstream. De overgenomen activiteiten worden ondergebracht in Avance-dochter Talented IT Specialisten.
Jobstream ging op 22 maart 2011 failliet. Het bedrijf raakte in problemen doordat de onderportefeuille de afgelopen twee jaar kromp van tachtig naar veertig contracten. Bovendien liep het bedrijf eind vorig jaar een bedrag van zo'n 60.000 euro mis door het faillissement van opdrachtgever ITSP. Jobstream was eigendom van directeur Ric Zandvliet. Bij het bedrijf werkten zes mensen.
De freelancers die voor Jobstream werkten zijn gedupeerd. Om de groeiende financiële problemen het hoofd te bieden vroeg Jobstream opdrachtgevers binnen 30 dagen te betalen. Freelancers moesten op hun geld wachten. Door het faillissement blijven zij met onbetaalde rekeningen van enkele maanden zitten.
Pijn verzachten
Koper Avance wil deze pijn enigszins verzachten, vertelt algemeen directeur Ron Stomp. 'We gaan proberen de maand maart uit te keren. Daar hebben wij wel werkbriefjes voor nodig.' De regeling geldt in die gevallen waarin de opdrachtgever het Jobstream-contract met Avance voortzet.
Avance Nederland bestaat uit vier onderdelen: Avance IT Professionals, Lanscape IT detachering, Talented IT Professionals en Albion IT detachering. Het bedrijf werd in 1991 opgericht en heeft 320 ict'ers aan het werk. Naast detachering is Avance actief in remote beheer en managed services.
Dit is nu precies het voorbeeld wat ik aanhaal dat het voor een freelancer “levensgevaarlijk” is als er tussenpartijen tussen eindklant en freelancer zitten. Helaas is het in de ICT markt gebruikelijk.
Freelancen is ondernemen, daar horen risico’s bij, maar in deze constructies wentelen de andere ondernemers in de keten (de bovenste partijen in de keten) de risico’s af op de onderste partij, natuurlijk zonder dat te vergoeden in het tarief. Dat moet natuurlijk superscherp zijn. Lees de discussies op freelance.nl er maar over na.
Niet echt fris….
Hoe kan het toch zijn dat we het in Nederland toelaten dat een failliet berdijf overgenomen kan worden en dat de overnameparij (Avance) dan zelf even kan bepalen wie van de schuldeisers ze gaan compenseren! Het is toch van de zotte dat Jobstream hiermee “gered” wordt maar alle freelancers die niet verder kunnen of willen gaan onder Avance, geen geld krijgen. Waar is het recht gebleven voor deze mensen. Avance neemt mooi even alle lopende contracten over en speelt dan mooi weer door te proberen sommige te compenseren mits ze voor hun blijven werken. Alle resterende schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld. Neem je een falliet bedrijf over, dan moet je alle schuldeisers tegemoet komen, niet aleen degene waar je aan gaat verdienen!
Vergeet niet dat in een dergelijke situatie ook de debiteuren overgenomen zijn. Dus de omzet van maart zal gefactureerd worden door de koper.
Ik zie het probleem niet zo – kunnen de freelancers eindelijk eisen dat ze direct via de raamcontract partij gaan werken en meer verdienen dan ooit.
Het is inderdaad een beetje dubbel: de bereidwillendheid van Avance om de freelancers tegemoet te komen door de maart uit te keren is enerzijds een aardige geste, anderzijds ook een “sigaar uit eigen doos” denk ik. Daarnaast hadden de overgebleven freelancers wellicht liever direct in zee willen gaan met de eindopdrachtgever: de meeste zullen een bittere nasmaak erop nahouden om (weer) met een tussenbureau in zee te gaan.
peter, denk je niet dat de debiteuren van maart al zijn vergeven om sommige schulden af te lossen. Als er genoeg caschflow zou zijn vanuit debiteuren, waren ze niet falliet gegaan.
De bedrijfskosten zullen 6 maal (personeel incl auto sociale lasten vakantiegeld etc etc) 70k geweest zijn + 40k huur en stel 250k voor accountant verzekering etc etc. Dus 710.000 euro delen we dit door 40 man delen we dit 1550 uur dan moest het bedrijf een marge draaien van 12 euro per uur. Dergelijke bedrijven maken een marge van maximaal 5 a 8 euro per uur. Oorzaak is duidelijk, terugloop van contracten en marge daling doordat de hele wereld tarieven heeft heronderhandelt. Dan gaat er nog een klant failliet waardoor je dat bedrag moet afschrijven en is je balans verstoord en wil geen bank je helpen. Natuurlijk zijn de debiteuren mee verkocht de uren komen nu pas binnen en zullen ongetwijfeld onder de pet zijn gehouden, niemand wil een factuur sturen aan een curator maar enkel zijn vordering willen indienen. Er zal nu dus pas gefactureerd worden over maart. En al dan niet mogelijk!(ken de contracten niet) onrechtmatig zonder tussenkomt van Avance of Jobstream.
Met 40 contracten kun je best overleven in de tussenmarkt als je MAAR je bedrijfskosten onder controle hebt! en weerstandsvermogen opbouwd! meestal zitten de te hoge kosten in dit soort bedrijven bij de eigenaar…….
Mijn complimenten voor de timing van Avance.
Op het juiste moment met de eigenaar aan tafel om de boel nog net te redden, of soms net niet op tijd.
Het is gewoon een bekende en geoorloofde wijze om een bedrijfsgroei te realiseren. Of het goed voelt moet ieder voor zichzelf bepalen.
Persoonlijk vind ik het ontzettend lullig voor alle freelancers die nu de dupe zijn geworden. Ik kan mij bijzonder goed voorstellen dat deze met een vervelende nasmaak achterblijven.
Als je je eigen opdracht meeneemt ben je natuurlijk bij elke detacheerder van harte welkom!