De gemeente Amsterdam zoekt zeven nieuwe ict-managers. De nieuwe vacatures komen voort uit het ict-uitvoeringsplan 2010-2014, waarin gestreefd naar het standaardiseren en centraliseren van de huidige versnipperde ict-infrastructuur. Er zijn twee vacatures voor digitale ontwikkeling en vier posities voor Infrastructuur & ICT services. Daarnaast wordt er een manager ict-sourcing gezocht.
Amsterdam heeft recruitmentbureau Ebbinge & Company ingeschakeld voor het selectieproces.
De gemeente heeft twee vacatures binnen de afdeling applicatie-beheer: ten eerste wordt een manager ‘Gemeenschappelijke applicaties' gezocht. Ten tweede is er de vacature manager ‘Applicatieontwikkeling'. Deze bouwt een 'slimme regieorganisatie', onder andere eventueel via 'nieuwe sourcingconstructies'.
Binnen de afdeling InfraService zijn vier vacatures voor managers vacant. Hierbij moet elke manager een team van tien tot vijftig mensen aansturen. De manager ‘Productmanagement' richt zich op 'beleid en architectuur, continue serviceverbetering en security'. De manager ‘Transition' zorgt voor een 'maximale business alignment'. De manager ‘Operations' zorgt voor 'optimaal beheer van werkplekken'. De manager ‘Applicatie Hosting' garandeert de levering conform sla's.
Tot slot wordt een manager ‘ICT-sourcing/inkoop/strategie' gezocht. Deze is verantwoordelijk voor sourcing strategie, uitlevering Europese aanbestedingen, leverancierselectie en het afsluiten en onderhouden van raamcontracten.
Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil
Dit voorjaar maakte Amsterdam bekend 100 miljoen euro te willen investeren om de 'versnipperde' ict-infrastructuur te standardiseren en centraliseren. Volgens het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil wordt de komende vier jaar in totaal 94 miljoen euro geïnvesteerd bovenop het reguliere jaarbudget van 130 miljoen. De hoop is dat daardoor vanaf 2014 jaarlijks 21 miljoen euro per jaar kan worden bespaard op ict. De rekenkamer van Amsterdam maakte dit voorjaar bekend de onderbouwing voor die besparing onvoldoende te vinden.
In het plan worden vijf 'sporen' gevolgd. Het volgens het rapport 'belangrijkste spoor' is om één uniform basispakket aan voorzieningen te creëren en in te voeren. Hiervoor is 33 miljoen euro gereserveerd. 'Dit spoor start begin 2011 en zal aan het einde van deze collegeperiode hebben geleid tot één uniforme basisstructuur voor de gemeente Amsterdam', aldus het rapport.
Er gaat 22,3 miljoen naar de vervanging van verouderde apparatuur 'om de bedrijfscontinuïteit te borgen.' Voor het implementeren van een gemeentebreed financieel systeem is 11 miljoen euro gereserveerd. Daarnaast is er 15,2 miljoen euro ingeboekt om de 'ict-organisatie te professionaliseren: 'Bij een nieuwe manier van werken hoort ook een andere, meer centrale organisatiestructuur die dit mogelijk maakt.'
Tot slot is er 12,9 miljoen euro voor het 'rationaliseren van de ict-keten': 'Dit optimaliseren omvat het maken en afstemmen van een helder en uniform ontwerp van de processen (bijvoorbeeld vergunningverlening, subsidieverlening, werk en inkomen), zodat een eenduidige keuze voor ondersteunende ict-systemen kan worden gemaakt.'
In het rapport wordt een stapsgewijze overgang beschreven. 'De ervaring leert dat grote ict-projecten bij de overheid het risico lopen om onbeheersbaar te worden. Daarom kiest het college voor een stapsgewijze, risicobewuste aanpak zonder big bang.'
Dat is een forse uitbreiding!! Ik geloof niet dat het in 1 keer gaat werken en vergt dus een zeer strakke aansturing. Ga er maar vanuit dat dit weggegooid gemeentegeld is. Hier is duidelijk iemand mee bezig geweest die er inhoudelijk geen verstand van heeft. Noem het azijnpissen, maar over een jaar krijg ik gelijk.
De kritische massa van managers is hier duidelijk overschreden. Nu kunnen er alleen nog maar meer bijkomen. Er zijn straks complete legers taktisch en operationeel management nodig om deze magnificent 7 van informatie te voorzien en hun besluiten voor te kauwen.
Dit zal een klassiek voorbeeld van het “Heisenberg-effect” worden: een overdosis aan management zodanig dat de kernactiviteit onmogelijk wordt gemaakt.
@Amsterdammer: “Een grote gemeente als Amsterdam heeft nou eenmaal meer nodig dan andere kleine gemeenten. En bovendien verdienen ze het allemaal terug. Dus houdt nou eens op met zeuren.”
En “in het onwaarschijnlijke geval” dat ze het niet terug verdienen wordt het de komende maanden op de salarissen van de beslissers ingehouden?
Lijkt een doordacht plan, gemeentes zijn complex vwb bedrijfsvoering en breedte en diepte van diensten en producten. Een bouwvergunning is toch iets heel anders dan het verstrekken van een paspoort of een gehandicaptenparkeerkaart, beleidszaken daar gelaten. Het commentaar over de vele managementfuncties lijkt me dus onterecht. Voeg KLM, Philips, Jumbo en bol.com samen, kun je dan ook af met 1 ICT-infrastructuur en 1 ICT-manager?