Bij technologiebedrijf Oracle Nederland verdwijnen ongeveer 138 arbeidsplaatsen. Het betreft werk en dus personeel van de Nederlandse vestiging van Sun Microsystems, het bedrijf dat Oracle medio 2009 overnam. Bedrijf, vakbonden en ondernemingsraad zijn akkoord met een nieuw sociaal plan dat per 1 januari 2011 in moet gaan.
'Ten gevolge van de diverse overnames door Oracle is helaas een aanpassing van het personeelsbestand noodzakelijk', laat een woordvoerder van het technologiebedrijf weten. De ondernemingsraad buigt zich over een adviesaanvraag. Oracle wil verder geen commentaar geven.
Op 6 januari 2011 bereikten vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie, de ondernemingsraad en de directie een onderhandelingsakkoord over het nieuwe sociaal plan. Een nieuw plan was nodig omdat het oude sociaal plan van Oracle eind 2010 afliep en die van Sun Microsystems al eerder was afgelopen.
Volgens Fred Polhout van FNV Bondgenoten gaat het hoofdzakelijk om medewerkers van Sun Microsystems. 'De bedrijfsvoering van de twee ondernemingen worden in elkaar geschoven en Oracle zoekt naar zoveel mogelijk voordelen uit de samenwerking.' Het betreft volgens Polhout vooral technisch ondersteunend Sun-personeel. 'Voor hen is de pil bitter.' Hij is te spreken over de vergoedingen die Oracle hun in het sociaal plan aanbiedt.
Ontbindingsvergoedingen
Het nieuwe sociaal plan is in grote lijnen vergelijkbaar met het oude plan van Oracle. Er zijn afspraken gemaakt over studie, outplacement en 'ontbindingsvergoedingen', meldt vakbondsman Huug Brinkers van De Unie. De vakbonden leggen het akkoord nog voor aan hun achterban. Zij organiseerden vrijdagmiddag 14 januari 2011 personeelsbijeenkomsten om het akkoord toe te lichten.
Oracle Nederland is gevestigd in De Meern. Het bedrijf verhuist dit voorjaar naar een nieuw pand aan de A2 bij Leidsche Rijn. Sun Microsystems houdt kantoor in Amersfoort. De afgelopen tijd zijn veel Sun-medewerkers verhuisd naar het pand in De Meern. Vlak na de overname door Oracle verloor al veel Sun-personeel zijn werk.
Wel megawinsten maken, snel concurenten opkopen. Tegelijkertijd het personeel bij het grof vuil zetten. Een schandelijk bedrijf dat zwaar gestraft zou moeten worden.
Of ze mogen als zzp’er terugkomen. Dat gebeurd bij steeds meer bedrijven.
M.i. waren er nog maar 138 van het oude team over. Laat het een les zijn voor iedereen die door Oracle wordt overgenomen. Zorg dat je asap integreert en/of trekt uw plan. Het is en blijft een harde top down cultuur daar.
Eindelijk gerechtigheid ! Worden die cowboy sales van SUN als eerste eruit gegooid, hoop het wel. Wat een gladde jongens zijn dat, bah! Jammer voor de echte techneuten, oprecht medeleven voor hen.
Volgens mij mag dit niet eens?
Je kan niet zomaar bij een overname honderd mensen op straat zetten zonder een degelijk aan leiding.
In België was het vorig jaar ook prijs:
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2010/11/30/oracle-schrapt-48-jobs-in-vilvoorde/article-1194880018375.htm
Deze reactie is verwijderd omdat er geen sprake is van toegevoegde waarde
redactie Computable
Erg zuur voor betrokken medewerkers. De heersende werkwijze is bijna altijd dat bij een overname wordt gezocht naar kostenverlaging uit schaalvoordelen door het elimineren van dubbele functies. Dat er daardoor minder betrokkenheid en trots ontstaat bij de medewerkers voor het bedrijf wordt voor lief genomen (plus de censequentie hiervan op de bedrijfsprestaties).
Het kan ook anders door de schaalvoordelen en de extra capaciteit in te zetten naar vergroting van de markt. Dat vraagt echter visie en durf en daar ontbreekt het vaak aan bij topmanagers. Mensen op straat zetten is makkelijker scoren op de korte termijn en erg prettig voor de aandeelhouders omdat de waarde van het aandeel op dit nieuws daarna snel omhoog gaat.