Ict-dienstverlener Ordina verkoopt zijn dochteronderneming Ormit voor 11,7 miljoen euro aan het zittende management en twee investeringsmaatschappijen. Het Nieuwegeinse bedrijf wil zich meer richten op zijn kernactiviteiten consulting, ict en outsourcing. Ormit leidt pas afgestudeerden op tot manager en adviseert andere organisaties over managementtraineeships.
'De activiteiten van Ormit zijn totaal anders dan die van Ordina', legt woordvoerster Saskia Huuskes van Ordina uit. De twee bedrijven blijken daardoor te weinig synergie te hebben. Ormit heeft zich altijd al als zelfstandig bedrijf met een eigen uitstraling geprofileerd, zegt Huuskes.
Huidige management
Ormit gaat verder als zelfstandige onderneming. Het eigendom komt deels in handen van het zittende management onder leiding van algemeen directeur Hetty van Ee, en deels in handen van de investeringsmaatschappijen Van Lanschot Participaties en Berk Partners. De verkoop zal naar verwachting begin november 2010 worden afgerond.
De managersopleider houdt kantoor in De Bilt en in Brussel en telt ongeveer 150 medewerkers. Ongeveer tweederde daarvan werkt in Nederland, meldt Huuskes. Ze zegt dat er voor hen niets verandert. De managersopleider verwacht over 2010 een brutowinst van 1,3 miljoen euro bij een omzet van 14 miljoen euro.
Integer en Finext
In augustus 2010 verkocht Ordina al zijn dochterbedrijf Integer, dat ict'ers detacheert. Het bedrijf heeft na verzelfstandiging van Ormit nog één dochteronderneming met activiteiten die buiten zijn strategische koers vallen. Dat is financieel adviesbureau Finext. Woordvoerster Huuskes sluit niet uit dat Ordina op termijn ook van deze dochter afstand doet.
Misschien kunnen ze ook nog wel de BI-tak VisionWorks voor een mooi bedrag de deur uit doen. Lijkt mij een op zich redelijk losstaand onderdeel. Wel zal dit onderdeel naar mijn mening wel deel uitmaken van de strategische koers van Ordina.
Waarom splitsen ze Ordina niet op in cellen en brengen ze alle overgenomen bedrijfsnamen weer terug. Be Value Solidium Clockwork etc etc. Je kunt dan in die cellen bepaalde competenties bij elkaar brengen en naast de top 500 markt benadering vanuit Ordina ook het midden bedrijf gaan bedienen vanuit de labels.
Het verleden heeft geleerd dat het werken vanuit kleinere cellen mensen meer bindt met de organisatie daarnaast waren en zijn de meeste overgenomen labels ook nog eens ijzersterk en complementair aan elkaar. Mogelijk dat hierdoor wat meer overhead kosten ontstaan maar ik zie ook mogelijkheden de kosten te besparen.
Je maakt conform het Visionweb model de bdrijven virtueler je houdt centraal de afdeling F&A. Kijk ook naar het succes van Conclusion Ordina zou dit na kunnen bootsen. Ordina heeft in het verleden wat dat betreft hele mooie onvernames gedaan en mijns inziens veel totaal niet gewaardeerde goodwill op de plank liggen!
Mismanagement. Financiële problemen. Ormit is jaren en jaren onderdeel geweest van Ordina en nu, als het financieel minder gaat, is er opeens geen synergie meer. Ordina heeft een nieuwe top nodig met een heldere en haalbare visie.
@Observer, marktwerking heet dat. Natuurlijk als het finacieel minder gaat zul je als bedrijf keuzes moeten maken. Dat is precies wat Ordina doet. Ik ben er blij mee, gaan we ons gewoon weer bezighouden met de zaken waar we voor staan als ICT-dienstverlener!
@Observer:
Wie weet gaat je wens in vervulling:
“Automatiseerder Ordina won 5,9 procent door geruchten dat topman Ronald Kasteel binnenkort vertrekt.”
http://www.nuzakelijk.nl/beurs/2349767/aex-sluit-handel-met-winst-af.html