De werknemer die een functie bekleedt als ict-consultant heeft het goed bekeken. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Seo. Analisten maakten een top twaalf van de aantrekkelijkste functies, waarin de ict-consultant een negende plaats krijgt. Dat is overigens minder hoog dan een jaar geleden, toen deze functie op de tweede plek stond.
De functie civieltechnicus staat bovenaan de ranglijst. Onderzoekers vroegen 20.000 hbo'ers en academici naar hun situatie op de arbeidsmarkt. De 'Tevreden twaalf' werd samengesteld naar aanleiding van vragen over bijvoorbeeld secundaire beloningen, het niveau van de baan en de indeling van de werkweek. Ook de algehele tevredenheid van werknemers werd onderzocht.
Een baan als ict-consultant zou vooral in trek zijn om de goede secundaire arbeidsvoorwaarden en het salaris. Volgens de onderzoekers ontvangt een ict-consultant maandelijks 2750 euro netto. Een jaar geleden was dat nog 2000 euro.
Een ander punt waarover de ondervraagde werknemers te spreken zouden zijn, is de duurzaamheid van de baan: vergeleken met andere werknemers is de ict-consultant positief gestemd over de kans op een vast contract.
Cijferlijst
Volgens de onderzoekers trekken de afstudeerders uit het studiejaar 2007/2008 zich weinig aan van de economische crisis. 'Ze zoeken gewoon wat langer en harder', aldus de analisten. 'Ze accepteren ook vaker een tijdelijke baan, maar verdienen net zoveel als de alumni van vorige lichtingen.'
De baan van de systeembeheerder stond vorig jaar ook nog in de ranglijst. Deze functie kreeg de elfde plaats, maar is nu uit de top twaalf verdwenen.
Voor academici in het algemeen geldt dat het gemakkelijker is een baan te vinden naarmate de cijferlijst op het einddiploma er beter uitziet. Ook bestuurlijke ervaring of werkervaring in het buitenland zou academici een kortere baanzoekduur opleveren. Voor hbo'ers maakt dit geen verschil.
Beste papieren
Het onderzoeksrapport Studie & Werk toont met welke studie afgestudeerden uit het hoger onderwijs de beste papieren hebben op de arbeidsmarkt. Analisten ondervroegen twintigduizend alumni via een schriftelijke enquête. Het onderzoek werd in januari en februari van dit jaar gedaan en vond voor de veertiende keer plaats.
Computable….de Telegraaf onder de IT-nieuwssites…
Maar wel vermakelijk! 🙂
Wat een arrogantie t.a.v ‘HBO studentjes’ en ‘net afgestudeerden’ lees ik hier. Geef die mensen ook eens een kans…
Wat zegt overigens een nettosalaris?
Misschien rijden ze wel een Kia Picanto van de zaak…
Ze bedoelen hier toch wel startsalaris, toch? “Onderzoekers vroegen 20.000 hbo’ers en academici naar hun situatie op de arbeidsmarkt.” Ze hebben maar 12 reacties terug ontvangen zeker?
Wat een flauwekul.. de industrie weet nog steeds het verschil niet tussen “kosten” en “waarde”. Totdat het zover is worden consultants gezien als verspilling.
Nou, dat van die pas afgestudeerden klopt toch wel aardig hoor! Je moet de huidige generatie niet vergelijken met die van tien, twintig jaar geleden. In die tijd was de duur van ervaring opdoen toch wel langer dan tegenwoordig.
Oorzaak: de huidige generatie begint de opleiding al met een voorsprong op de vorige generaties. Ze weten al veel van ICT, leren nieuwe dingen heel makkelijk, omdat ze vanaf hun tiende levensjaar al thuis raken in automatisering. Dat kon voorheen nog niet. Dus ja, geef ze een kans. Ook al is dat minder leuk voor de oudere generatie. Een beetje afgunst, dat mag. Maar beschouw de ‘groentjes’ niet als totaal onwetend. Mijn dochter maakte op haar tiende leuke websites, nu doet ze al weer veel meer dingen ‘waar je jezelf goed in moet verdiepen’. Ze is nu pas twaalf…
@Sven
En daar zit nu precies het probleem. De doe-het-zelf ICT-ers (niets ten nadele van jouw dochter hoor, die wast haar handen nog in jeugdige onschuld) die zelf wat websites in elkaar geknutseld hebben, wat scripts geschreven hebben en misschien zelfs een database gemaakt hebben vinden zich zelf vaak heel wat, en denken zichzelf op basis van die ervaringen consultant te moeten/mogen noemen.
Echter, een stukje conceptueel denken, architectuur, en realiteitszin ontbreekt vaak bij deze doe-het-zelf wannabees.
Zelf ooit begonnen op een, als ik me goed herinner, exedy sorcerer, met 8″ floppy disks en iets van 16k geheugen.
Daar moest je nog nadenken en flowcharts maken, om vooraf te bepalen of je programma, hex. gecodeerd, überhaupt in het geheugen zou passen. Goed, dit is tegenwoordig niet meer zo noodzakelijk, maar je conceptueel denken wordt er wel mede door bepaald.
Tegenwoordig gaan we er maar vanuit dat er (virtueel) oneindig geheugen, disk en cpu beschikbaar is. En werkt het niet naar wens, dan prikken we toch even wat geheugen/disk etc bij, niet dan?
In sommige sectoren kom je hier nog mee weg ook, maar in complexe real time omgevingen moet je nog steeds nadenken over flows, geheugenruimte etc.
En dat besef, is wat ik bij veel van de hedendaagse consultants mis.
Veel van de softwarehuizen zijn hier debet aan. De schoolverlater krijgt 4 weken cursus in productpakket X en wordt vervolgens als consultant X in de markt gezet, want dan kan men dik voor hemhaar vangen.
Zelf ben ik ondertussen zover dat iemand die zich consultant noemt, en minder dan 10 jaar relevante ervaring heeft, liefst bij meerdere opdrachten, meteen afschrijf.
Ook vermeende consultants die om de 3 maanden ergens anders zitten neem ik niet serieus; 3 maanden is doorgaans veel te weinig om een goede analyse van het totaal te kunnen maken, en daar vervolgens ook nog iets mee te kunnen doen.
Ik ben inderdaad behoorlijk cynisch en sceptisch als het gaat om consultants, maar na 15 jaar ICT heb ik het nodige fout zien gaan door deze vermeende consultants en zelfbenoemde experts.
@PaVaKe,
Achtergrond, diepgang, inzicht, het draait om ervaring. Uiteraard heel belangrijk. Maar wat ik bedoel is dat pas afgestudeerde IT’ers meer dan tien, twintig jaar geleden in staat zijn om zich materie sneller eigen te maken en meer wereldwijs zijn. Door de eenvoud waarop informatie verzameld wordt via internet en alle media daar omheen is de leercurve korter geworden. Neemt niet weg dat een consultant met 15 of meer jaar zeer brede ervaring een voorsprong heeft op de ‘jonkies’. Maar waarom cynisch en sceptisch? Opdrachtgevers zien snel genoeg wat ze binnen gehaald hebben. En als ze daar niet tevreden over zijn zoeken zee vanzelf een meer ervaren persoon. Geniet van je eigen competenties en het vak!