Leverancierscertificaten worden steeds belangrijker. Dat vindt 57 procent van de ict'ers. Computable vroeg 1633 ict'ers naar hun mening over certificering en ict-opleidingen. Vooral mbo'ers geven een voorkeur aan een opleiding waarbij ze na afloop een certificaat krijgen.
‘Het is een werkgeversmarkt. De selectiecriteria worden scherper gesteld en certificering staat hoog op het lijstje', zegt managing recruiter Marcel van der Meer van Klikwork ICT Recruitment. Dat herkent ook Jack Portegijs van ICT@Work: ‘Zonder het gevraagde certificaat kom je nu op de verkeerde stapel. Bij zo'n eerste selectie wordt niet gekeken naar ervaring. Als de markt aantrekt en er meer vacatures en minder kandidaten zijn, dan raakt dit snel naar de achtergrond en gaat ervaring weer een rol spelen.'
Directeur Ron van der Kleij van KVL Inspiratie Technologie vindt dat een leverancierscertificaat laat zien of iemand de juiste vaardigheden bezit. ‘Een opleiding of cursus zegt niet meer zoveel. Alles draait om het aantonen van competenties. Een leverancierscertificaat geeft een kwaliteitsniveau aan van iemand die met software of hardware werkt van die leverancier. Je ziet dat klanten hier steeds vaker naar vragen.'
Noodzaak
Ict'ers zien de noodzaak van een opleiding en certificaat ook in. Van de 1633 ondervraagden volgde 70 procent de afgelopen vijf jaar een opleiding. Driekwart van deze ict'ers koos voor een opleiding waarbij aan het einde een certificaat werd uitgereikt. Mbo'ers kiezen vaker voor een opleiding met een certificaat dan ict'ers die al een hbo-diploma hebben.
Danny van IJzendoorn van The Future Group is niet verbaasd dat ict'ers zich graag laten certificeren. ‘Het hoort in het DNA van een ict'er te zitten om zijn kennis te vergroten en verdiepen. At the end is het de ict'er zelf die er bij gebaat is om zichzelf te voorzien van een certificering.'
Een ict-opleiding levert bijna altijd wat op. Het merendeel van de respondenten (92 procent) zegt meer kennis te hebben door de training. 15 procent heeft leuker werk gekregen. Bij 9 procent leverde het een andere functie op. Ict'ers die een mbo-diploma hebben krijgen significant vaker een andere functie (18 procent) dan ict'ers met een hbo-achtergrond (8 procent).
Projectmanagement Bestaat Niet
Niet ieder certificaat is even belangrijk, merkt eigenaar Peter Ambagtsheer van loopbaanadviesbureau Mentaspex op. ‘Laatst kwam ik iemand tegen met de cursus Projectmanagement Bestaat Niet. Tja. Waarom bied je dan nog een certificaat aan.' En een certificaat is mooi, zeggen de experts, maar het gaat er uiteindelijk om dat je ook meer kennis hebt opgedaan. ‘Certificaten zijn de kerstballen op het cv', vergelijkt business intellingence-manager Maarten de Lange van Furore. ‘Ze glimmen mooi, maar zonder inhoud knappen ze op de harde tegels van de dagelijkse praktijk.'
Misschien dat dat de reden is dat het merendeel van de ict'ers een voorkeur heeft voor de combinatie van zelfstudie en klassikaal als opleidingsvorm (52 procent). Dat past in deze tijd, zegt directeur Piet Hompus van opleider Global Knowledge. ‘Vooral bij grote bedrijven worden ict'ers overdag ingezet. 's Avonds of in de middag kunnen ze dan de opleiding volgen.' 31 procent van de respondenten geeft voorkeur voor aan klassikale studie. Ict'ers met een mbo-diploma hebben weinig voorkeur voor een klassikale of gecombineerde leervorm, terwijl wo'ers en hbo'ers duidelijk de gecombineerde leervorm verkiezen boven de klassikale.
Aansluiting op praktijk
Het merendeel van de respondenten vindt het aspect dat een opleiding goed aansluit op de praktijk, het belangrijkste bij de beoordeling van een opleiding. 40 procent zegt dit belangrijk te vinden. Ook de inhoud van de opleiding (31 procent) en de kennis en vaardigheden van de docent (26 procent) worden belangrijk gevonden. De kosten van de opleiding worden van de vijf aspecten die zijn voorgelegd – ook administratieve ondersteuning was een van de voorgelegde aspecten – het onbelangrijkst gevonden.
De experts verwachten dat een certificaat straks geen eis, maar weer een wens van een werkgever wordt. ‘Toch adviseer ik de certificering op orde te houden', zegt Van der Meer. ‘Je hebt dan altijd de beste kansen op de arbeidsmarkt, ook in laagconjunctuur.'
Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Business Intelligence van VNU Media, de uitgever van Computable. Aan het onderzoek deden 1633 ict'ers mee. 98 procent van de respondenten heeft een baan, 2 procent is op zoek naar werk. Van de respondenten heeft 70 procent de afgelopen vijf jaar een ict-opleiding gevolgd. Respondenten werkzaam bij een van de 116 opleiders die zijn meegenomen in het onderzoek zijn uitgesloten van deelname.
De opleiders zijn beoordeeld op vijf aspecten, namelijk administratieve ondersteuning, inhoud van de opleiding, kennis en vaardigheden docent, kosten van de opleiding en de aansluiting bij de praktijk. Eerst is de respondenten gevraagd welke van deze aspecten zijn het belangrijkste vonden. Aan de hand hiervan is een weging gegeven aan de aspecten.
Computable heeft 116 ict-opleiders aan de cursisten voorgelegd. De opleiders geven ict-opleidingen aan ict'ers, hebben een open inschrijving en het betreft opleidingen die gecombineerd kunnen worden met een fulltime baan. Uiteindelijk zijn elf opleiders door meer dan vijftig respondenten beoordeeld. Van deze elf opleiders is een ranking gemaakt.
Een papiertje bewijst dat je de gevraagde kennis hebt? Laat me niet lachen. Als je een tijdje in een bepaald wereldje hebt meegedraaid en daarin de betreffende ervaring hebt opgedaan, heb je de gevraagde kennis. Een papiertje zegt helemaal niets. Behalve dan dat je goed bent in examens maken.
Ik wil ze de kost niet geven, die “ict-ers” die ondanks hun mcse simpele problemen niet opgelost krijgen.
Kortetermijn denken van werkgevers. Denken nu de kip met de gouden eieren binnen te halen. Nog los van dat een werkgever dat helemaal niet kan beoordelen (omdat ze uitsluitend kijken naar de papiertjes in plaat van wat een kandidaat werkelijk kan), wil de kip met de gouden eieren doorgaans niet voor zo’n voor een dubbeltje op de eerste rang toko werken. En als hij dat al doet, is hij binnen de korste keren weer weg zodra de markt aantrekt.
“Het is een werkgeversmarkt”. Werkgevers rekenen zich nu inderdaad even rijk als het om personeel gaat, maar vergeten in hun kortetermijnvisie dat half Nederland tussen nu en drie jaar met pensioen gaat en dat dit in combinatie met de aantrekkende economie en de tijdens de recessie uitgestelde projecten die versneld worden uitgevoerd in een jarenlang oplopend personeelstekort zal uitlopen. Degenen die altijd een “snelle winst beleid” hebben gehad mogen in hun handjes knijpen als ze nog een MBo-ertje met papieren kunnen vinden.
De titel is eigenlijk niet geheel correct. Het zou moeten zijn ‘Certificereing wordt steeds belangrijker… zodat recruiters en HR personeel minder vakkennis nodig hebben’.
Een certificaat zegt NIETS over de kennis en ervaring van een kandidaat. Beste recruiters, accountmanagers, HR-medewerkers en anderen die CV’s filteren: kijk nou eens verder dan alleen certificaatjes op een CV. Kennis en vaardigheden leer je niet door het behalen van een papiertje. Dat leer je door te ervaren dat je een “geleerd” en “getoetst” trucje niet altijd klakkeloos kunt doorvoeren in de praktijk.
Bel referenties op! Kijk naar werkervaring! Die zullen je een veel eerlijker antwoord geven.
Ik ben het helemaal eens met Marcos + Roger + Michel (zie hierboven) Ik ken er genoeg die in de praktijk slecht presteren.
Dat certificering hot is is het bewijst dat Werkgevers, HRM, recruiters en dat soort volk slecht zijn in hun werk en echt helemaal niks begrijpen van ICT!
Ik hoop dat ze er vanzelf snel achter komen anders wordt het een kostbare zaak (of toch niet want je staat toch zo op straat tegenwoordig.)
Het is op zichzelf prima dat een leverancier medewerkers en deskundigen certificeert. Dat geeft ook een productieve wisselwerking tussen opleiding en ontwikkeling.
Als het leverancierscertificaat de plaats gaat innemen van de officiële, onafhankelijke opleidingen, dan beperkt dat de professionals in hun deskundigheid, maakt het de arbeidsmarkt stroef en strooit dat zand in de concurrentieverhoudingen.
De ICT sector wenst daarom garanties voor flexibiliteit en onafhankelijke certificatie van kennis en vaardigheden. Laten we daarnaast de eruditie niet onderschatten. Een diploma is goed, maar zeker niet zaligmakend.
Het certificeringcircus is net als Moederdag, Vaderdag en Valentijnsdag. Goed voor de commercie maar niet van wezenlijk belang… Werk- en opdrachtgevers kunnen veel beter selecteren op werkervaring en mensen die echt problemen kunnen oplossen vasthouden, lees: goede arbeidsvoorwaarden bieden. Veel gecertificeerde IT-ers produceren nog ergere rommel dan ongecertificeerde junioren.
Simpel truckje om de werkgelegenheid in de “kennis-overdrachts / certificerings-sector” te kunnen handhaven.
Stel je welke slachting gaat afspelen in deze industrietak, als iedere ict-er ZELFSTANDIG zijn vakkennis – op eigen kracht en via praktijkervaring – gaat updaten en bijhouden. Er zijn immers resources genoeg te downloaden op internet 😉
Dit “certificaatjes denken” draagt ook bij aan een onmenselijker cultuur, waarbij er alleen maar gekeken worden naar de certificaten en de mens erachter kan verder….
Waarom toch altijd weer dezelfde negatieve reacties op berichtgevingen rondom certificering?
Ik denk dan het grootste deel van de ICT-ers én de werkgevers al lang beseffen dat een certificering alleen weinig betekenis heeft. Een certificering als aanvulling op de ervaring die een IT-er heeft is echter wel waardevol en onderscheidend ten opzichte van andere IT-ers in de arbeidsmarkt.
Ook ik heb vaak genoeg gecertificeerde IT-ers ontmoet die niet in staat waren het bij de certificering behorende werk goed te doen. Aan de andere kant heb ik ook zelf wel in opleidingen gezeten waar ervaren mensen dachten “dat papiertje wel even te halen” en dat bleek dan toch erg tegen te vallen. De ene certificering is daarnaast de andere niet en de bijbehorende opleiding en opleider zijn naar mijn mening vaak ook belangrijk en dát aspect wordt door werkgevers nog wel eens overgeslagen.
Bottom line: Een potentiële werk- of opdrachtgever wil zoveel mogelijk handvatten hebben om een kandidaat te beoordelen. Certificering is daarbij één van die handvatten maar naast een goed CV en een gesprek heeft die certificering natuurlijk niet veel waarde.
inderdaad nogal wat negatieve reacties op certificering.
De in de reacties genoemde nadelen van certificering zijn ook van toepassing op de hele (voor)opleiding.
Iedereen kent wel iemand met relevante behaalde diploma’s die minder goed functioneert dan weer een bepaalde persoon zonder. Of je leest dat een of andere vent na 25 jaar zonder ongelukken rijden, nooit in bezit van rijbewijs is geweest.
En roken is niet ongezond, want een opa is er met 2 pakjes per dag 90 mee geworden…
Worden we in het ziekenhuis geopereerd, dan willen we toch echt wel een gediplomeerd specialist. Bij complicaties wil je niet horen : had geen diploma’s, maar we dachten echt dattie het wel kon en hij had zo’n mooi sollicitatiepraatje 😉
Heel leuk die Certificering,
Ik ben al een tijdje in bezit van diverse Microsoft en ITIL certificaten maar kom nergens aan de bak.
GEEN WERK/STAGE ERVARING luidt de afwijzing keer op keer.
(30 jaar en bezig met omscholing)