De ict-manager zal in de toekomst steeds vaker leiding geven aan niet ict-personeel, voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Volgens de analisten zal eind 2010 40 procent van het personeel dat rapporteert aan de ict-manager vooral bedrijfs- en geen ict-ervaring hebben. ‘Steeds vaker heeft de cio geen ict-ervaring en nemen gebruikers zelf het heft in handen als het gaat om de toegang tot informatie', zegt analist Debra Logan.
Volgens het onderzoeksbureau ligt de toekomst van informatiemanagement buiten de ict-afdeling. Ict-projecten en ict-afdelingen moeten een ander type mensen inzetten dan dat ze gewend zijn. Gartner heeft vier nieuwe functies gedefinieerd die de ict-afdeling nodig heeft om de business optimaal te kunnen ondersteunen.
Medewerker recht en ict
Het onderzoeksbureau denkt dat in 2010 20 procent van de bedrijven in de wereldwijde top 2000 een medewerker aanstelt die werkt op het vlak van ict en recht. Deze medewerker stelt bijvoorbeeld policies op en helpt om ict-systemen te laten voldoen aan wet- en regelgeving. ‘Ict-managers die verantwoordelijk waren voor het informatiemanagement hebben zich de afgelopen vijf jaar bijvoorbeeld afgevraagd wat ze moeten doen met oude data. Welke informatie moet bewaard blijven en hoe lang?', zegt Logan. Een ict'er met juridische kennis kan het antwoord geven. Deze functie kan worden ingevuld door informatiebeveiligers die worden getraind in recht of door juridische medewerkers te trainen in ict.
Digitale archivaris
Een digitale archivaris is verantwoordelijk voor het behoud en coördineren van digitale gegevens voor juridische doeleinden. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2012 15 procent van de bedrijven wereldwijd een dergelijke medewerker in dienst heeft. Een medewerker die aan het einde van zijn carrière zit, kan een geschikte kandidaat zijn. ‘Dit is geen werk voor gebruikers dat ze moeten doen in hun vrije tijd, er is training en ervaring voor nodig', aldus Logan.
Bedrijfsinformatiemanager
Steeds meer bedrijven kiezen voor een persoon met kennis op het gebied van business en ict in plaats van een samenwerking tussen een ict'er en een businessmanager. Volgens Logan is er bij veel bedrijven niemand verantwoordelijk voor de data, een bedrijfsinformatiemanager is dat wel. ‘Iedereen was de beheerder van zijn eigen data.' Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2013 20 procent van de bedrijven een bedrijfinformatiemanager in dienst heeft.
Bedrijfsinformatie-architect
Binnen de ict-afdeling is een bedrijfsinformatie-architect verantwoordelijk voor het maken van datamodellen of templates voor documenten. Steeds vaker krijgt deze persoon meer taken. Hij wordt verantwoordelijk voor het structureren van data, zodat deze op een waardevolle manier binnen de organisatie gebruikt kan worden.
Waarheid als een koe en behoorlijk oud nieuws over onder andere de vier “nieuwe” functies. Gartner loopt gewoon achter.
Ze hebben wel eens betere rapporten geschreven.
Gartner ontdekt BiSL 😉
Wie de ICT ontwikkelingen een beetje bijhoudt weet allang dat veel ICTers eigenlijk niet-ICTers zijn. Dit is de zoveelste open deur die Gartner intrapt. Is dit een onderzoeksrapport uit Amerika? Dan begrijp ik het wel; daar lopen ze op functioneel gebied flink achter. Aan de voorspellingen te zien een jaar of drie, vier. Wellicht langer.
Rian, jij bent journaliste. Zoek eens uit hoeveel procent van de Nederlandse besdrijven op dit moment een Informatiemanager in dienst heeft? Ik schat zeker 20%.
“Volgens het onderzoeksbureau ligt de toekomst van informatiemanagement buiten de ict-afdeling.”
Het zal misschien als een verrassing komen voor veel IT-ers, maar een groot deel van het informatiemanagement heeft altijd al buiten de IT gelegen. IT werd als hulpmiddel gebruikt, maar dat was het dan ook wel.
Voordat de IT opkwam, bestond er óók al informatiemanagement. Zoiets noemden en noemen we dan ‘archief’ of ‘documentatie’ oid. Wat een mooi bruggetje is naar de mijn volgende opmerking over de Digitale Archivaris:
Volgens Gartner moet dat een IT-er zijn “aan het einde van zijn carrière”. In wat voor management-schijnwereld leven is dat idee ontstaan? Er zijn al officiële archivarissen sinds vér voor de ontwikkeling van de eerste bruikbare digitale dataopslag en in Nederland worden ze al decennia op hbo- en academisch niveau opgeleid. Overheden – en langzaamaan ook wat bedrijven – implementeren het ene na het andere programma om het archiefbeheer (=informatiemanagement) digitaal op hoog niveau te krijgen en vooral te houden en Gartner komt aan met een uitgerangeerde IT-er. Dat is geen nieuwe functie, dat is een beschrijving van een nieuw klusje voor windowmanagers om de dag door te komen.
Lieve Gartner-analistjes, verdiep je eerst eens echt in het onderwerp, alvorens je leunstoel-overpeinzingen aan het papier toe te vertrouwen en om te zetten in zo’n – waarschijnlijk weer indrukwekkend uitziende – magic quadrant. Ik neem jullie nu even niet meer serieus.
We hebben een internet-bubble gehad, die is ontploft. De beurs-bubble is gelukkig ook niet meer.
Wanneer prikt iemand eindelijk eens in de Gartner-bubble?
goh, iedereen weet alles al. Ik vind: helder uiteengezet van Gartner.