De Open Universiteit komt met de Free Technology Academy. Docenten van dit nieuwe opleidingsinstituut gaan vanaf januari 2010 lesgeven over het gebruik van opensourcesoftware. Dat heeft de opleider laten weten. De eerste module van de masterstudie moet de student de basiskennis over vrije software en de ontwikkeling ervan bijbrengen.
Andere modules gaan onder andere over het beheer van Linux-systemen en applicatieontwikkeling. Het draait daarbij vooral om de praktische vaardigheden. De studie is bedoeld voor ict-professionals, -studenten, -docenten en -managers.
De nieuwe opleidingsinstelling is grotendeels een initiatief van de Nederlandse Open Universiteit (OU). Ook het Free Knowledge Institute en de Open Universiteit van het Spaanse Cataluña zijn bij de nieuwe studie betrokken.
‘Dit initiatief komt tegemoet aan een maatschappelijke noodzaak', zei OU-decaan Lex Bijlsma eerder dit jaar bij de aankondiging van de academie. ‘Veel bedrijven willen meer doen met open source-producten, maar er is een gebrek aan kennis. Bovendien past het idee dat opensourcesoftware drempels kan wegnemen goed bij de bijscholingsgedachte van de Open Universiteit.'
Geen beperkingen
Het lesmateriaal van de opleider is gratis beschikbaar. Dat geldt niet voor begeleiding door docenten, het doen van examens en het nakijken van werkstukken. "Bij gratis software zijn er geen beperkingen aan het gebruik van de broncode en het product. Ook het materiaal van de opleiding mag daarom op alle manieren gebruikt worden. Het kan dus ook voor commerciële doeleinden ingezet worden", aldus Bijlsma.
Op dit moment kunnen cursisten zich alleen inschrijven voor de module ‘The concepts of free software and open standards' en de module over besturingssysteem Linux. Volgens de opleider gaat de inschrijvingsperiode voor het onderdeel over applicatieontwikkeling binnenkort van start.
Nav de zin: Het lesmateriaal van de opleider is gratis beschikbaar.
Waar is het materiaal te vinden?
@Sjaak: Het lijkt erop dat het materiaal nog niet beschikbaar is: http://ftacademy.org/materials
Meld je aan voor de nieuwsbrief, krijg je vanzelf informatie wanneer e.e.a. wordt gepubliceerd.