Scholieren van het Nassau-Veluwe College uit Harderwijk gaan samenwerken met ict-dienstverlener WH2A uit Zeewolde. De ervaring die de havo- en vwo-leerlingen opdoen moet ervoor zorgen dat ze na hun eindexamen sneller voor een technische vervolgstudie kiezen. De praktijklessen zijn een aanvulling op het reguliere informaticaonderwijs.
Om de praktijklessen in goede banen te leiden, heeft de opleider de Nassau Academy opgericht. Leerlingen die in dat kader met de ict-dienstverlener aan het werk gaan, maken bijvoorbeeld internetapplicaties voor het Nassau Veluwe College. Werknemers van het bedrijf begeleiden ze bij de werkzaamheden.
Naarmate de schoolperiode van de leerlingen vordert, kunnen ze promotie maken binnen het project waaraan ze werken. Daardoor draait het volgens de opleider niet alleen om technische aspecten, maar ook om commerciële- en communicatievaardigheden.
Volgens rector Peter Sels krijgt de theorie van het informaticaonderwijs extra diepgang door het samenwerkingsproject met WH2A. ‘De leerlingen krijgen binnen een bedrijfsomgeving een functie die afhankelijk is van hun belangstelling en voorkeur', aldus Sels. ‘Ze zullen daardoor meer plezier krijgen in bèta-onderwerpen.' De Harderwijkse opleider hoopt dat meer werkgevers zich aansluiten bij de Nassau Academy.
Warmlopen
Het project van de opleider is niet het eerste initiatief dat scholieren moet doen warmlopen voor een bèta-functie. Eerder startte informaticadocent Armand Lejeune een lesmethode waarbij scholieren samenwerken met bedrijven. Bij die methode, die de naam Pictio kreeg, gaan havo- en vwo-leerlingen uit de bovenbouw zich bezighouden met projecten uit het bedrijfsleven. Zo gaat IBM de docent voorzien van een casus over een medisch ict-project. Ook dienstverlener Centric sloot zich aan bij Pictio.
Verder organiseerde jongeren en technologie-netwerk Jet-Net onlangs de Career Day: een evenement over technologie in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. De bedrijven die bij het netwerk zijn aangesloten, willen havo- en vwo-scholieren een beeld geven van bètavakken en technologie om ze te interesseren voor een technische vervolgopleiding.
Weer een ict-bedrijf wat het begrepen heeft! Bravo!
Praktijkervaring IS het enigste juiste middel om mensen aan te trekken. ICT moet je ervaren, voelen, ruiken, proeven en vooral DOEN oner begeleid van echte Pro’s!
De leerlingen gaan absoluut niet bij WH2A aan het werk. Zij gaan op school de feitelijke ICT infrastructuur helpen bouwen, beheren. Het gaat om systeembeheer, helpdesk, documentatie, voice over ip, website renovatie, webcontent, narrowcasting enz. Dit alles onder educatieve (bege)leiding van Nassau Veluwe en technische (bege)leiding van WH2A. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Net als in ‘de echte wereld’ krijgen ‘medewerkers’ een beloning. Ze kunnen zich ook opwerken naar een hogere status. Er zal zich een vorm van management vormen. Kortom… Een echt bedrijf dat echt werk verricht…!