Ict-dienstverlener Specialisterren zet autisten in voor onder andere het testen van nieuwe software en uitvoeren van conversies. De oprichters van het bedrijf dat onlangs zijn deuren opende, hebben alledrie kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. 'We weten dat autisten af en toe lastig zijn, maar we weten ook wat ze kunnen', aldus mede-initiatiefnemer Sjoerd van der Maaden.
Hoewel meer bedrijven autisten inzetten voor het testen van software, pakt Specialisterren het naar eigen zeggen totaal anders aan. 'System integrators zoals Ordina hebben veel gedaan voor mensen met autisme', legt Van der Maaden uit. 'Maar toch werden de mensen nog in het keurslijf van een reguliere werkomgeving gedwongen. Wij gaan een stap verder en draaien alles om. Wij hebben de werkplek ingericht op de beperking.' Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum hebben bijvoorbeeld behoefte aan een sobere omgeving en veel regelmaat.
Specialisterren doet daarom niet aan detachering van medewerkers. 'Wij zijn bewust op zoek naar werk dat op afstand gedaan kan worden. Mensen met autisme hebben op sociaal-emotioneel vaak tekortkomingen, maar wel veel andere vaardigheden. Zo zijn ze erg goed op gebieden waar zaken als concentratie, precisie, structuur en herhaling van belang zijn. Dat is bijvoorbeeld bij testen het geval.'
Trapje lager
Specialisterren houdt zich niet bezig met klassieke testrajecten, waar business software vaak in huis getest moet worden. Van der Maaden: 'Wij steken alles een trapje lager in. We laten onze mensen niet direct de meest complexe erp-systemen testen.' Software as a service is wel haalbaar, omdat de testers deze applicaties op afstand kunnen benaderen.
Hoewel het opleiden van nieuwe mensen wel wat meer tijd in beslag neemt en begeleiding van werknemers essentieel is, heeft Van der Maaden alle vertrouwen in het succes van Specialisterren. 'De oprichters van Specialisterren hebben kinderen met een beperking in het autistisch spectrum en ervaring in de ict-sector. Wij weten dat autisten af en toe lastig zijn, maar wij weten ook wat zij kunnen', aldus de initiatiefnemer.
Pilotproject
Van der Maaden denkt dat de ict-diensteverlener in het tweede kwartaal van 2010 volledig in productie is en over acht tot tien man beschikt. 'Wij zitten nu nog in de opstartfase en doen een pilotproject bij Playlogic, dat is een uitgever van games. En we zijn in gesprek met verschillende potentiële opdrachtgevers.'
De oprichters hopen ook dat het lage tarief dat het bedrijf hanteert een pluspunt is. 'We kunnen gebruikmaken van financiële regelingen, waardoor we niet al te hoge prijzen hoeven vragen', legt Van der Maaden uit. 'Bovendien doen werknemers die autisten inschakelen meteen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.'
Een heel goed initiatief, al worden in het artikel autisten wel op 1 hoop gegooid. Er zijn geen twee mensen gelijk en dat geldt in het bijzonder voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis.
Daarom is het jammer dat de projecten standaard een trapje lager wordt ingestoken, ik ben ervan overtuigd dat er een heleboel autisten zijn (in het bijzonder mensen met Asperger) die een veel beter resultaat kunnen leveren dan iemand zonder autisme, juist door de bijzonder gestructureerde manier van denken.
De randvoorwaarden (een prikkelarme werkplek en vooral structuur), zijn dan natuurlijk wel erg belangrijk.
Hulde voor dit initiatief!
Zie ook: http://www.autiplan.nl