Ict'ers zijn er niet blij mee dat hun werkgever een laptop van de zaak nog maar beperkt kan aftrekken. Dat blijkt uit reacties op berichtgeving over dat onderwerp. De automatiseerders lijken vooral te vrezen dat hun mogelijkheid tot thuiswerken beperkt wordt. Nu mogen werkgevers nog onbelast een laptop verstrekken als de werknemer het apparaat voor 90 procent zakelijk gebruikt.
Nieuwe regels stellen dat werkgevers tot maximaal 1,5 procent van de fiscale loonsom onbelast vergoedingen mogen geven voor zaken zoals laptops. Ook kerstpakketten, bedrijfsfitness en kleding valt onder deze zogeheten forfaitaire (lees: vast bedrag) vrijstelling.
Veel ict'ers vinden dat staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën niet goed heeft nagedacht over zijn initiatief. Een van de eerste lezers die reageerde op Computables eerste artikel over het onderwerp zegt dat de laptop voor 99 procent van de werknemers 'een onmisbaar stuk gereedschap' is. Volgens hem is de laptop een belangrijke voorwaarde om te kunnen thuiswerken en zo onnodige reistijd en files te kunnen voorkomen.
Ook andere reageerders maken zich zorgen over het thuiswerken. Een van de schrijvers die reageert onder de naam 'Geert W.' meldt: 'Dezelfde overheid die al jaren telewerken propageert, wil nu laptops belasten. De linkerhand weet niet meer wat de rechterhand doet.'
Rompslomp
Naast de discussie over thuiswerken vragen sommige ict'ers zich af hoe de overheid de nieuwe regels gaat toetsen. Ze vermoeden bijvoorbeeld dat De Jagers plan 'meer controles, meer papieren en meer ambtenaren' veroorzaakt. Zoiets vreest 'Ingrid' ook. 'Het is een enorme administratieve rompslomp om dit bij te moeten gaan houden', vindt ze. 'Leuker of makkelijker wordt het niet.'
Toch is er wel een lichtpuntje, vindt lezer 'EH': 'Ik zie kansen voor de slimme softwarebakker die een programmaatje ontwikkelt waarmee wordt bijgehouden waarvoor de laptop gebruikt wordt.'
De regelgeving is een idee van staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën en geldt vanaf 2010. De nieuwe regeling maakt deel uit van wat De Jager de 'anti-Kafkawetten' noemt. Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.
Volgens mij is dit gewoon een lastenverzwaring voor bijvoorbeeld consultants, accountants, gedetacheerden etc.
In het typische arbeidsvoorwaardenpakket van deze functies zit een vaste netto onkostenvergoeding. Vaak gaat het om een bedrag van 90 a 100 euro per maand. Formeel is dit bedrag gespecificeerd naar zakelijke telefoon- en internet kosten, niet vergoede uitgaven aan de leaseauto (parkeren, wassen), representatiekosten etc. Daar merkt de werknemer echter niets van, die ontvangt iedere maand het totaalbedrag als 1 regel op zijn of haar loonstrook.
Als ik het goed begrijp, gaan al die belastingvrije vergoedingen, waaruit de onkostenvergoeding is opgebouwd, vervallen ten gunste van de genoemde 1.5% van de fiscale loonsom.
Bij een brutoloon van 3000 euro is de fiscale loonsom gemiddeld tussen de 3400 euro (8% vakantiegeld, minimale vergoeding zorgverzekeringswet, geen bijtelling leaseauto) en 4200 euro (13e maand, bijtelling leaseauto, ruimere vergoeding ZVW etc). Dat geeft een belastingvrije vergoeding tussen 51 en 63 euro. De resterende 30 of 40 euro wordt dus ineens belastbaar als inkomen uit arbeid. Bij een marginaal tarief van 42% kost dit 15 euro netto.
Daar komt de laptop nog bovenop. Ik weet niet wat de fiscale waarde is van een laptop, maar reken op enkele tientjes per maand. Ook deze zal boven de fiscale ruimte van 1.5% uitkomen en dus in box 1 worden belast. Al met al ben je gauw 25 of 30 euro per maand kwijt. Overigens lijkt me belasting op de laptop niet onvermijdelijk. Je kunt in het regelement zetten dat de laptop niet prive mag worden gebruikt. Dan haal je de hele laptop uit de sfeer van vergoedingen, en valt hij net zomin te belasten als bijvoorbeeld je kantoorstoel.
Maak er een 100% zakelijke laptop van en koop voor 10 of 20 euro een ’thuislaptop’ voor de sier. Valt toch niet te controleren.
Zorg er ook dan voor dat je als inkoper niet laptops voor de prijs van desktops koopt want die zijn takketraag. Koop dan fatsoenlijk gereedschap waar je mensen wel wat aan hebben. (Dat moest er even uit.)
Ik vind het eerijk gezegd bizar dat je je werklaptop ueberhaupt prive gebruikt. Mijn werkgever zou mij op staande voet ontslaan als ik er privesoftware op zet (nog even afgezien van het feit dat het apparaat compleet op slot zit). En terecht.
Wat een discussie weer, lange tijd werd er gescholden op de laptop omdat je dan ook werd geacht ook nog thuis te werken klusjes afmaken e.d.(tenzij hij daarvoor speciaal bedoeld was). Prive was hij nooit bedoeld.
Vele ontvangers van deze “zogenaamde” zakelijke laptops gebruikten hem alleen prive en daar komt nu een einde aan.
Een verstrekte laptop, als gereedschap voor de dagelijkse gang, nacht- en waakdiensten en in gebruik bij consultants en verkopers moeten zo ingericht worden dat prive gebruik niet mogelijk is. Hierdoor vervallen dan alle claims en aanspraken van de Belastingdienst.
Ik werk momenteel veel thuis op de zakelijke laptop, die ik ook bij de klant ter plekke gebruik. Thuis gebruik ik een prive beeldscherm als 2e scherm. Mag ik die dan nu van de belasting aftrekken? Wat een onzin allemaal. Moet de politieman straks bijtelling voor de politieauto gaan betalen of de slager voor zijn slagersmes? We hebben het hier over gereedschap om je werk te kunnen doen, waarom moeten die graaiers daar nou ook weer op belasten.
Ik geef externe presentaties en heb vanwege de software die hiervoor nodig is een zeer zware laptop nodig, die mijn werkgever me in bruikleen geeft.
Ik kan mijn werk niet uitvoeren zonder deze zware laptop, maar waarom moet ik daar prive ook maar iets voor betalen? Ik kan me dat prive gewoon niet veroorloven!!
Waar gaat dit over???
Nog even en we moeten bijtelling betalen op het gescheiden prive gebruik van je hersenen… 🙂
Ik denk van 10:00 – 10:05h zakelijk na.
Van 10:05-10:07h heb ik prive gedachten.
Van 10:07-10:11h heb ik mijn zakelijk gedronken kopje koffie zakelijk uitgeplast.
Van 10:11-10:12h heb ik het zakelijke snot (veroorzaakt door de vieze airco op kantoor) uit m’n prive neus gepeuterd.
Kortom, Kafka is er niks bij…