Werknemers krijgen niet langer zomaar een laptop van de zaak. Dat is het gevolg van een nieuwe regeling die staatssecretaris Jan Kees de Jager introduceert. Hij gaat het systeem van vrije vergoedingen aan werknemers sterk vereenvoudigen. De Jager komt daarmee tegemoet aan verzoeken uit het bedrijfsleven.
De lappendeken aan fiscale regelingen op gebied van werkkosten behoort volgend jaar tot het verleden. Afzonderlijke regels zoals die gelden voor bijvoorbeeld de laptop van de zaak verdwijnen. Daardoor kunnen werkgevers hun personeel niet meer onbelast van een laptop voorzien. Laptops worden daarmee op een lijn gezet met onder andere werkkleding, kerstpakketten, fietsen en bedrijfsfitness.
De 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen die verdwijnen, worden vervangen door een forfaitaire vrijstelling. Deze bedraagt 1,5 procent van de fiscale loonsom. Tot dit maximum percentage is de werkgever vrij om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven.
Het forfait wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing. Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik.
De nieuwe regeling maakt deel uit van wat De Jager de 'anti-Kafkawetten' noemt. Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.
Das een mooie instelling.. Dan kun je je werk ook niet meer mee naar huis nemen 🙂 Tsjakka!
Als we 40 uur per week als zakelijk gebruik mogen rekenen wordt mijn laptop voor 150 % zakelijk gebruikt. Gegeven het uitgangspunt van reciprociteit van fiscale regelingen: Krijg ik dan geld toe?
Wel interessant dat iedereen hierover blijkbaar een mening heeft, maar slechts enkelen het bij het juiste eind hebben.
Ik ruik kansen voor de slimme softwarebakker die een programmaatje ontwikkelt waarmee continu wordt bijgehouden waarvoor de laptop gebruikt wordt. Moet uiteraard wel compleet zijn met GPS/GSM localization. 🙂
En de nog slimmere hacker die daar weer op in breekt…
Deze overheid begint steeds meer kafka neiginkjes te vertonen! Triest, triest.
Ik heb dat probleem niet maar als een werkgever een laptop aanschaft waarop een werknemer zijn werk moet doen en die werknemer neemt dat ding mee naar huis en vervolgens weer mee naar de zaak, dan is het niet “zijn” laptop maar die van het bedrijf.
Hoe wil een belastingdienst daar grip op krijgen? Als werkgeven is eenvoudig te beredeneren dat laptops minder ruimte nodig hebben en dus de voorkeur genieten.
Volgens mij gaat alles gewoon verder zoals altijd, alleen een administratie zal daar wat werk aan hebben.
Als ik het artikel goed lees hoeven diegenen voor wie de laptop een noodzakelijk artikel is niet te vrezen.
Als immers aantoonbaar de laptop voor 90% wordt gebruikt voro het werk mag hij onbelast blijven.
Dus is het eigenlijk wel zo eerlijk.
Een ieder die dit net kan aantonen gebruikt de laptop dus gratis prive… waar iemand anders toch echt zlef een laptop moet kopen van zijn salaris… Daarmee wordt de laptop bij overwegend privegebruik dus verkapt loon…en daar moet loonbelasting over betaald worden.
@ron: bezuinigen is minder uitgeven. Dit is iets anders: dit is een nieuwe inkomstenbron aanboren.
Ik heb wel een laptop van mijn werkgever, maar geen werkplek (bureau, desktopcomputer, lamp, stoel, telefoon, etc etc). Dan wordt er toch al veel bezuinigd? Enig idee wat een werkplek kost?
Wheueu, ik lever nu mijn laptop in, maar dan ook geen standby meer, geen probleem.
De Jager is er natuurlijk achter gekomen dat we onze laptopjes gebruiken om urenlang op Computable.nl te surfen en berichtjes te posten :-p
Zal ik jullie eens vertellen hoe het geheel in elkaar steekt? Ik denk niet zozeer dat de werknemer de pineut is, maar de werkgever. Deze moet 1,5% over (waarschijnlijk) het fiscaal loon van alle werknemers gaan betalen. Stel het fiscaal loon is 100.000, dan is 1,5% 1500 euro. De werkgever dient dan bij te houden voor alle werknemers, hoeveel er aan onbelaste vergoedingen zijn uitbetaald (incl.laptop >90% zakelijk gebruik). Je komt natuurlijk al snel boven de 1500. Over het merendeel wordt eindheffing over geheven. Dit alles ivm de Wet Walvis (administratieve lastenverlichting) welke in 2006 in werking is getreden.
De werknemer hoeft zich niet druk te maken. Het is de werkgever die in actie moet komen. De werknemersdeel voor de WW is dit jaar al op nihil gesteld. De werkgever is een hogere premie gaan betalen. Dit gaat ook met de ZVW en wellicht met de premie WAO/WIA gebeuren.
Hier wordt ik boos over (let wel ik ben geen werkgever hoor). De ondernemers hebben zeer zware tijden. De overheid pompt miljoenen in de banken. De banken doen vervolgens niets voor de kleine ondernemers maar zorgen wel goed voor hun topmensen met giga bonussen.
Terug naar de 1,5% regeling. Jullie kunnen je voorstellen dat dit niets met administratieve lastenverlichting te maken heeft. Sterker, het is een enorm administratieve rompslomp om dit bij te moeten gaan houden. Zowel leuker als makkelijker wordt het niet.