Vergeleken met andere zelfstandigen is de ict-freelancer positief over het herstel van de Nederlandse economie. Bijna een derde van de zelfstandigen zonder personeel verwacht dat de recessie binnen een jaar voorbij is. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale ICT-Enquête 2009.
Directeuren van kleine ondernemingen denken er net zo over als de freelancer. Leidinggevenden van grote bedrijven zijn minder positief gestemd: 10 procent van deze ondernemers denkt dat de recessie nog ruim twee jaar aanhoudt.
De onderzoekers denken dat het optimisme van freelancers komt doordat zij veel contact met de markt hebben en het effect van bewegingen in de markt direct ondervinden. Daardoor zouden zij tekenen van herstel sneller opmerken dan leidinggevenden van grote ict-bedrijven.
Ook vermoeden de analisten dat freelancers de recessie beter het hoofd kunnen bieden, doordat zij lage tarieven kunnen hanteren. 'Daardoor zijn zij minder kwetsbaar', aldus de onderzoekers.
Tarief bijstellen
Directeur Rick Kruiswijk van arbeidsbemiddelingsbureau HeadFirst ziet juist het tegenovergestelde. Volgens hem wordt de freelance ict'er nerveus van het huidig economisch tij. De grote concurrentie zou de freelancer noodzaken het tarief naar beneden bij te stellen. Volgens Kruiswijk kan de zzp'er zich dit eigenlijk niet veroorloven, omdat het aantal opdrachten is teruggelopen.
De Nationale ICT-Enquête is een initiatief van softwarebedrijf Afas. De enquête werd afgenomen onder 2516 bedrijven.
De ICT freelancer is inderdaad positief gestemd. Het beeld wordt bevestigd door de barometer op http://www.deICTspecialisten.nl, waarmee ICT specialisten de freelance ICT markt momenteel met een 6,5 beoordelen. Dit is 0,3 hoger dan enkele maanden geleden.
De benoemde schijnbare tegenstelling is er niet. Beide realiteiten bestaan. Sommige professionals zoals technische infra specialisten of applicatiebeheerders zijn altijd nodig voor de operationale continuiteit van de business. Andere groepen zoals projectleiders of Java software engineers gedijen bij projectinvesteringen. De eerste is meer recessiebestendig dan de tweede, want projecttemporisatie is een voor de hand liggende bezuiniging in moeilijke tijden. Freelancers hebben een goede neus voor het vinden van recessiebestendig werk. Grote IT bedrijven doen meer projecten omdat daar in principe betere risk/reward (risicobeloning=meer winst) is te behalen.
Als freelancer moet je altijd positief denken. Je bent immers voor jezelf begonnen om een stuk vrijheid te krijgen en daarmee ook risico te lopen.
De markt is dusdanig gestressed dat we elkaar alleen maar bang maken. Er is genoeg werk, alleen moeten de partijen die na de hofleveranciers van grote ondernemingen komen, niet het onderste uit de kan willen halen qua tarieven.
De freelancer wordt nl uit de markt geprijsd vanwege de marges… En kiest daarom eieren voor zijn geld en gaat in op hele lage tarieven wat de motivatie niet ten goede komt. Of ze gaan, al danniet tijdelijk, in loondienst. De tussenmarkt lijkt op dit moment wel piraterij. Hofleveranciers/Mantelpartijen zouden zelf een bestand van goede freelancers moeten hebben om die tussenmarkt scherp te krijgen.
Hiermee scheidt je het kaf van het koren en zal de kwaliteit verhoogd worden.
Herstel van de economie is best mogelijk maar herstel van de oude situatie lijkt mij onbestaanbaar. Telkens word meer en meer werk uitgezet naar andere landen. Weldra zitten hier alleen nog knuffelaars voor het management. ICT-er worden in dit klimaat lijkt mij uitermate onverstandig. Zelfstandige worden? Alleen als je goed bent in het pleasen van hoger management anders kun je beter masseur worden.
Het blijkt weer dat “sentiment” eigenlijk niet goed te meten is, de berichtgeving is zeer tegenstrijdig.
Freelancers die nu een klus hebben (en dat zijn nog steeds verreweg de meeste) zien de markt heel anders dan diegene die geen werk hebben en de hele dag gefrustreerd jobboards afstruinen en berichten zoals bovenstaand tegenkomen. Tenzij je heel veel wederhoor pleegt of een groot onderzoek houdt zullen dit soort berichten altijd te eenzijdig zijn.
Over het algemeen is iemand die kiest voor ondernemerschap een professional die weet wat hij doet en waar hij het voor doet. Omdat flexibel inzetbaar personeel juist nu ook een uitkomst is voor opdrachtgevers zie je dat beide partijen elkaar nog steeds weten te vinden, ookal is de markt sterk veranderd.
Een aardige barometer is http://www.it-contracts.nl/flex-index. Op basis van klantencontacten merk ik wel dat er heel langzaam wat meer positiviteit ontstaat en dat iedereen wat hoopvoller gestemd begint te raken dan voor de zomer.
Outsourcing is passe.
Je ziet dat bedrijven die geoutsourced hebben naar verre landen dit weer terugdraaien, kritische onderdelen, erg aan veranderingen onderhevig, worden weer in Nederland ontwikkeld.
HeadFirst? Slaat dat op de positie als je uit het raam springt nadat je door het zoveelste arbeidsbemiddelingsbureau voor de zoveelste keer een minderwaardigheidscomplex aangepraat bent?