Kenniscentrum Ecabo gaat samenwerken met certificeringsorganisatie Comptia. Ict-leerlingen in het mbo kunnen dan een Comptia-certificaat behalen tijdens hun opleiding. Het kenniscentrum peilt momenteel de interesse van het bedrijfsleven. 'Alleen als het bedrijfsleven interesse heeft, gaan we gebruikmaken van het programma van Comptia', zegt accountmanager ict Joep Swagemakers. Er zijn al samenwerkingen met Microsoft, Cisco, Oracle en Novell.
Comptia is vooral bekend van het A+-certificaat, waarmee ict'ers hun basiskennis kunnen aantonen. Het bedrijf biedt verder gestandaardiseerde certificaten voor leveranciers als IBM, Dell en Xerox. Voor scholen heeft de certificeringsorganisatie het Education to Careers-programma (E2C). Dit programma biedt scholen allerlei voordelen om Comptia-certificaten aan te bieden. Zo kunnen docenten tegen gereduceerd tarief worden geschoold.
Voor leerlingen biedt een extern certificaat allerlei voordelen, zegt Swagemakers. 'We merken dat het bedrijfsleven blijft vragen wat een mbo-diploma precies inhoudt. In de ict zijn bedrijven erg leverancier-georiënteerd.' Met een extern certificaat kan de student bewijzen dat hij de kennis in huis heeft. En dat gaat verder dan alleen de theoretische kennis. 'Ze kunnen de kennis ook toepassen', zegt Swagemakers. 'Studenten weten hoe de producten van verschillende leverancier in relatie met elkaar werken.'
Niveau twee
De accountmanager ict ziet vooral voordelen voor mbo-studenten op niveau twee. Ict-leerlingen die met dat niveau afstuderen hebben vaak moeite met het vinden van een baan. 'Comptia biedt certificaten voor alle niveau's', zegt hij.
Scholen mogen overigens zelf beslissen of zij de studenten de mogelijkheid geven een extern certificaat te behalen. Als ze dat besluiten te doen, dan kan de school de studenten het certificaat tijdens de opleiding laten halen. Dat is wel duur, erkent Swagemakers. Soms kiezen scholen er daarom voor om alleen de lesstof aan te bieden en de studenten zelf examen te laten doen.
“We merken dat het bedrijfsleven blijft vragen wat een mbo-diploma precies inhoudt. In de ict zijn bedrijven erg leverancier-geori?nteerd.”
De tijd is gekomen dat “de leerplichtwet tot je 18e” word afgeschaft (voor de ict sector). Dan heb je – als aankomend ict student – weer de keuze om meteen een GOEDE EXTERNE BEROEPSOPLEIDING te gaan volgen.
Icters (v/m) opleiden is specialistenwerk! Het is ook heel handig als dit ook door ict_specialistische opleidingen / of het bedrijfsleven zelf gaat gebeuren.
Dit levert de volgende voordelen op:
– Kloof tussen school en bedrijfsleven valt weg
– De beste kwaliteit onderwijs die er te halen is
– Geen onduidelijkheid meer over opleidingsinhoud
– Welwillende ict studenten hoeven niet meer (ongemotiveerd) tot op hun 18 op een houtje te bijten in “staats-school-banken”.
Ze kunnen dan gepassioneerd, zo vroeg mogelijk als ZIJ WILLEN, onder deskundige begeleiding aan de slag om ict vaardigheden te leren van de bron. de ict experts zelf.
Hoog tijd dat de “schoolbanken onderwijs methode” plaats gaat maken voor 100% PRAKTIJK GEBASEERDE kennisoverdracht. Waar jonge enthousiaste mensen nieuwe dingen ook echt leren leren van ervaring, materie deskundigen in de praktijk (i.p.v. uit schoolboekjes)