Ict'ers die in de zomer doorwerken terwijl collega's op het strand liggen, moeten het zonder vakantiekrachten zien te redden. Dat blijkt uit de antwoorden op een vraag die Computable automatiseerders stelde. Uit andere gegevens valt bovendien te concluderen dat Nederlandse werknemers in de zomer meer last hebben van een hoge werkdruk dan in de rest van het jaar.
ING vroeg 76.600 werknemers naar werkdruk tijdens de zomermaanden. 'Doordat een deel van de werknemers met vakantie is, is er meer werk voor de achterblijvers', aldus ING's econoom Marten van Garderen. Ook verwacht hij dat de economische crisis ermee te maken heeft. 'Doordat een deel van de werknemers zijn baan verliest, krijgen andere personeelsleden meer werk op hun bordje', zegt hij.
Onmisbaar
Sommige werknemers stellen daarom hun vakantie uit, aldus de econoom. Zij zouden zich door het ontslag van collega's onmisbaarder voelen. 'Ook kunnen personeelsleden zich onder druk gezet voelen door andere werknemers', aldus Martens.
Uit antwoorden op een vraag die Computable aan ict'ers stelde, blijkt bovendien dat zij in de zomer geen vakantiekrachten gebruiken. Bij ruim de helft van de automatiseerders moeten de achterblijvers het extra werk op zich nemen als collega's aan het strand gaan liggen. Voor 43 van de honderd ondervraagden is dat overigens geen probleem: zij hebben geen vakantiekrachten nodig, omdat het door de financiële crisis rustig is op het werk.
Productief
De resultaten sluiten aan bij een conclusie van Michel de Lassacquère, de directeur van uitzendbureau Unique. 'Alleen wanneer het echt nodig is, worden vakantiekrachten ingezet', zei hij onlangs. 'Dit is een logisch gevolg van de markt, echter om de huidige werknemers productief te houden is het belangrijk dat ze ook kunnen genieten van hun vakantie.'
‘Doordat een deel van de werknemers zijn baan verliest, krijgen andere personeelsleden meer werk op hun bordje’, zegt hij”
Dan is de kunst voor de achterblijvers om gewoon je eigen portie werk te blijven doen. Jij bent – als niet_vacantie_vierder – niet verantwoordelijk voor het gebrek aan arbeidscapaciteit, dat ontstaat doordat je management geen vervanging wil regelen. Dit staat los van welke externe (kredietcrisis) invloed dan ook.
“Zij zouden zich door het ontslag van collega’s onmisbaarder voelen.”
Laat je niet dollen, Niemand is onmisbaar en iedereen is vervangbaar als het je bedrijf beter uitkomt.
“Ook kunnen personeelsleden zich onder druk gezet voelen door andere werknemers”
Blijf vooral aan je eigen gevoelsmatige grenzen denken! Want als je jezelf laat opzadelen, door collega’s, met meer werk dan je eigenlijk (gevoelsmatig) aan kunt, kun je er aan onderdoor gaan. Dan krijg je zomaar spontaan, geheel onvrijwillig, heel lang vacantie in de vorm van een burn-out.
Wedden dat er dan pas WEL snel een vervanger voor je geregeld kan worden,want the corporate show must go on!
Mijn advies ga gewoon en zeker nu op vakantie en geniet !! Niemand weet wat er allemaal in september gebeurt of niet !!
Druk hebben en tijd hebben is relatief.
Iedereen heeft evenveel tijd (168 u/w.) maar niet iedereen kiest voor dezelfde prioriteiten.
Indien u het te druk heeft vraagt u aan uw baas welk karwei het eerst af moet zijn. Daarmee ligt de verantwoording voor de prioriteiten-keuze bij de baas en niet bij de uitvoerder. Dat is “Zelfbescherming”. Tegelijk weet de baas dan dat u het druk heeft. Als u dit probleem vandaag aan kaart wordt u misschien vandaag al geholpen worden; indien u wacht tot morgen zal de oplossing vandaag niet vanzelf komen aanwaaien. Communiceer op tijd met de verantwoordelijke. Met een burn-out komt u maar ook uw baas niet uit de problemen maar juist er in.
Bij de meeste bedrijven die ik ken, wordt er al vroeg in het jaar opgegeven wanneer men met vakantie is.
Het idee hierachter is, dat men hier rekening mee kan houden met de planning van het werk.
In het woordje “kan” zit het probleem volgens mij; veel project- en andere managers plannen gewoon door alsof iedereen er is, geen rekening houdend met vakanties..