Het leeuwendeel van de banen die ict-leverancier HP zal schrappen naar aanleiding van een wereldwijde reorganisatie, zal verdwijnen in Europa. Ruim 5700 van de 6400 te schrappen banen zullen worden wegbezuinigd in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Omdat HP relatief weinig in de twee laatstgenoemde gebieden werkzaam is, zullen de zwaarste klappen waarschijnlijk in Europa vallen. Ook in Nederland zouden daarbij banen geschrapt kunnen worden, al is nog niets zeker volgens een woordvoerder van HP.
´Momenteel voert HP gesprekken op Europees niveau´, geeft HP-woordvoerder Herbert Wormgoor aan. ´Pas wanneer die gesprekken voorbij zijn, weten we meer en kunnen we ook meer vertellen.´ Volgens Wormgoor is HP voorzichtig met het naar buiten brengen van informatie. Een Belgische woordvoerder van HP gaf eerder al aan dat in alle vestigingen van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (het zogenaamde EMEA-gebied) banen op de tocht staan. Ook in Nederland. ´Het zou goed kunnen dat dit inderdaad het geval is´, aldus Wormgoor, ´maar het is een beetje op de zaken vooruitlopen. Over de verdeling van de ontslagen is nog niets bekend, behalve dat er 5700 banen gaan verdwijnen in het EMEA-gebied.´
Twee procent
Na het bekendmaken van de kwartaalcijfers in mei van dit jaar gaf HP aan wereldwijd twee procent van de ruim 320.000 banen te schrappen. De 6400 te verdwijnen banen komen nog eens boven op de 25000 banen die HP schrapte na een reorganisatie in oktober. In Nederland werden er 420 functies geschrapt. Vooral HP-dochteronderneming EDS werd destijds zwaar getroffen.
In het EMEA-gebied zijn zo´n 80.000 mensen werkzaam bij HP. In Nederland telt de ict-leverancier zo´n 3700 medewerkers. Waarom het merendeel van de te verdwijnen banen zal gaan verdwijnen binnen Europa kan Wormgoor niet zeggen. Het personeel van HP heeft de afgelopen maanden al meer bezuinigingsmaatregelen moeten slikken. Zo werd hen in februari nog gevraagd om vrijwillig een deel van het loon op te offeren. De bezuinigingsmaatregelen stuiten bij HP op onbegrip.
Dik 500 man moeten er weg bij HP NL. Met name system administrators. Hoezo niks van bekend?
Waarom? Omdat ze in Hongarije en Spanje veel goekoper te krijgen zijn. En omdat alle GM problemen ook HP hard raken (dat was ooit de fundering van EDS). Lang leve best shoring!
Helaas hebben we er in NL vooral last van…….
Administratie verdwijnt grotendeels van Nederland naar Ierland. Ook Financial Services in Nijmegen.
Vanuit bedrijfseconomisch oogpunt logische stappen. Minder prettig, wanneer je bij HP werkzaam bent natuurlijk…
Leveren de aandeelhouders ook 5, 10 of 20% in…? Waarschijnlijk niet… 🙂
Helaas wel 20% verlies in de afgelopen 12 maanden
Je zou haast verhuizen naar een “lage lonen land” als hollandse ict-er. Zeker weten dat je dan, tegen een lager loon, kunt blijven werken in je gelieve vakgebied 😛
Enkeltje India, Oostblok anyone?
Ronald, ik betaal je ticket enkele reis.
@ Ronald: Franse bedrijven die “besthoren” naar India stellen hun werknemers voor om mee te gaan. Gemiddeld aangeboden maandloon: 250 EUR. Het laagste voorstel van zo’n Frans bedrijf is 69 EUR maandsalaris…
@ Hans: EDS services hebben ervoor gezorgd dat er nog een klein beetje winst was. Waarom vallen dan deze keer weeral 50% van de ontslagen aan die kant? Vorige keer was het zelfs 90%…
@ Jan: heel goed en logisch voorstellen. Doorsturen per mail aan Marc H…
@ iedereen: merendeel ontslagen in EMEA… misschien omdat t� weinig mensen bereid zijn om in te leveren op hun loon?
In EMEA moet het grootste gedeelte eruit omdat die teveel bescherming hebben wat betreft ontslag. Mark H. vind dat maar lastig en gebruikt de crisis als excuus nu die mensen te ontslaan. Miljarden netto winst zijn niet genoeg een halt toe te roepen aan de extra ontslagen. En het moge duidelijk zijn dat de aandeelhouders nu meer waard zijn dan de werknemers die juist voor de omzet zorgen.
In rap tempo zal het tijdens de 2e helft van 2009 en in 2010 wel bergafwaards gaan is mijn vermoeden.
Hoe denkt HP de werknemers nog te motiveren wanneer ze zelfs geld moeten teruggeven, zoniet, dan op de ‘speciale stapel’ en dan maar zien hoe lang je het uithoud onder die druk en angst ontslagen te worden.
Ik wens de HP’ers en vooral de EDS’ers veel sterkte toe en hoop dat ze niet zoals ik aan de beurt zijn voor ontslag. (Daarbij geeft meer dan 10 jaar werk en een vast contract geen enkele zekerheid op baanbehoud, ook niet als je tekent salaris terug te geven)
Ik hoop dat de markt snel aantrekt en dat een hoop van het HP personeel massaal opstapt naar een andere producent in dezelfde branche.
Da’s lekker: eerst “vrijwillig” salaris inleveren en dan alsnog ontslagen worden. Krijg je dus ook een uitkering gebaseerd op dat lage salaris. Trap er dus niet in mensen! Laat je niet verleiden om met een lager salaris genoegen te nemen.