Werkgevers moeten hun ict-voorzieningen aanpassen, zodat werknemers volgens hun bioritme kunnen werken. Dat heeft arbodienst Achmea Vitale gezegd.
Volgens het bedrijf neemt de productiviteit van bijvoorbeeld avondmensen toe wanneer zij hun werkdag later beginnen en langer doorwerken. ‘Het geeft energie wanneer mensen beter in balans zijn', aldus een woordvoerder.
Als het aan de arbodienst ligt, beoordelen werkgevers hun personeel meer op hun prestaties en minder op de aanwezigheid op kantoor. Ict-toepassingen die het mogelijk maken op verschillende plaatsen en tijden aan het werk te gaan, zouden daarbij horen.
Volgens Achmea Vitale dalen de bedrijfskosten als werknemers de mogelijkheid krijgen te werken volgens hun biologische klok. Ze hoeven zich dan niet meer ziek te melden wanneer zij eigenlijk op kantoor moeten verschijnen wanneer dat niet uitkomt.
Het standpunt van de arbodienst sluit aan bij het zogeheten ‘nieuwe werken'. Bij dit fenomeen mogen personeelsleden hun eigen werktijd en -locatie bepalen. Softwareleverancier Microsoft betrok vorig jaar een nieuw pand dat geheel is ingericht voor deze nieuwe werkwijze.
Dat avond- en ochtendmensen beter presteren als hun werktijden aangepast zijn aan hun eigen voorkeuren is al jaren bekend. Werkgevers hebben zich daar al die tijd, behoudens een enkele uitzondering, nooit iets van aangetrokken. Waarom zouden ze dat nu ineens wel gaan doen? Omdat Achmea dat roept? Zou mooi zijn, maar ik vrees dat het gros van de managers dat niet aandurft. Controleren of medewerkers op tijd aanwezig zijn is voor de moderne spreadsheetmanager immers veel makkelijker dan controleren op relevante prestaties.
Wij kunnen redelijk makkelijk de werktijden indelen. Toch begin ik, als uitgesproken avondmens, vroeg in de ochtend. De reden daarvoor is dat ik niet in de spits wil reizen en dat na de spits alle parkeerplaatsen bezet zijn. Ik ben indertijd vlak bij mijn werk gaan wonen, juist om daar geen last meer van te hebben. Maar de werkgever vond het nodig om het werk 70 km te verplaatsen.
Het houdt natuurlijk een keer op, het kost me steeds meer moeite om de week door te komen. Dit heeft zijn invloed op de priveomstandigheden (in het weekend bijslapen in plaats van ontspannen) maar ook op het werk (vaker ziek en een verminderde productiviteit). Tijd voor een werkplek in de buurt van mijn huis.
Werken is de ict is zo wie zo ongezond voor je bio of wel ander ritme je het ook over hebt.
1 – Wanneer je werkt met andere mensen, kom je ook in aanraking met hun grenzen, behoeftes en beperkingen. Dan word je regelmatig geconfronteerd – door je medemens – op menselijke grenzen m.b.t. werktijden, belasting, werkdruk en menszijn, effu roken, effu koffie drinken
2 – Wanneer je alleen maar werkt met een computer, ict – infrastructuur heb je dit TOTAAL NIET!.
Een computer kan maar
– door en door blijven gaan, zolang er stroom op staat, – is nooit moe,
– klaagt ook niet
– is ALTIJD sneller dan de mens die erachter zit.
Wanneer je je als mens hiervan niet bewust zijn, kun je door het werken met de computer compleet uit je eigen natuurlijk ritmes worden gerukt zoals:
– werktijd vrs pauzetijd
– inspanning van je hoofd vrs ontspanning van je hoofd
Mocht je thuis ook nog zo’n computer hebt staan, kun je je werk mee naar huis nemen, waardoor je natuurlijke menselijke ritme nog verder ontwricht kan worden.
Echter komen de meeste ict-er, kenniswerkers, en zitten op kantoor achter hun compter werk personeel hier pas achter als ze midden in een burn-out zitten. Moeder natuur haar manier om aan te geven dat je je EIGEN (bio?) ritme voortaan mag gaan volgen i.p.v. het onnatuurlijke ritme van de 24 uurs economie.