Leden van de Tweede Kamer zijn opnieuw met elkaar in gesprek over het gebruik van open source software door de overheid. De politieke partij GroenLinks, die daarop aandrong, vindt dat het lesprogramma van ict-studenten moet worden aangepast.
De leden van GroenLinks vinden dat ict-studenten vaker les moeten krijgen in het gebruik van open source software. Nu zouden de leerlingen vooral leren omgaan met programma's van grote aanbieders als Microsoft en Oracle, die geen gebruik maken van een open broncode.
Volgens de partij is het ‘onwenselijk' dat ict'ers in opleiding alleen werken met software van grote leveranciers, omdat de lesstof daardoor te beperkt zou zijn. GroenLinks vergelijkt de situatie met ‘een toekomstig verkoper die alleen leert het kassasysteem van één winkelketen te gebruiken'. Woordvoerder Tom van der Lee: "Het is bij de overheid een trend om meer met open source te werken. Het is dus ook in het belang van de student om over de bijbehorende kennis te beschikken."
Krachtig
Het is niet de eerste keer dat in de Tweede Kamer gesproken wordt over open source. In 2002 wist GroenLinks-kamerlid Kees Vendrik het grootste deel van de kamerleden te overtuigen van een motie waarin hij pleitte voor het gebruik ervan door de overheid. Vijf jaar later, in 2007, kwam staatssecretaris Heemskerk met een plan om de toepassing van open standaarden en het gebruik van open source software bij de overheid krachtig te stimuleren.
Ik bepleit ook open source op alle studieplekken.
Op de VU wordt al veel gebruik gemaakt van Open Source, vooral op de Informatica afdeling uiteraard. Tevens leer je tegenwoordig Java, gebruik je bij voorkeur LaTeX voor het schrijven van een thesis, etc. Dus ik vraag me af of groen links dit ergens op baseert; zijn er cijfers die rechtvaardigen dat ze hier hun tijd aan besteden? Of is dit gewoon links gekakel?
Daarnaast is het voor een pas afgestudeerde ITer (ik spreek uit ervaring) nogal een schok om te ontdekken dat het bedrijfsleven Microsoft en Oracle producten gebruikt, aangezien je daar niet van hoort op je studie. Dus ik zou eerder pleiten dat er, op basis van vrije keuze voor de student, wat m??r gekeken wordt naar wat er echt gebruikt wordt in de “echte wereld”.
Ik ben voor! Sudieplekken moeten niet afhankelijk zijn van leveranciers. Ook hier, net zoals in het bedrijfsleven heeft men onvoldoende kaas gegeten en toont men te weinig lef om open source in te zetten. Terwijl veel van de grote IT leveranciers gebruik maken van open source…
Ik ben tegen !
Geef studenten eens de mogelijkheid om een paar praktijk applicatiecertificaten te halen (SAP/Oracle/Unix), dat vergroot de kans op een baan.
@Klaas: men heeft het in het artikel over, quote: “Het is dus ook in het belang van de student om over de bijbehorende kennis te beschikken”. Daarnaast is je suggestie niet zo gek, misschien zetten ze ook dit idee op de lijst .
Dit is – in mijn ogen – een heel wijs politiek besluit waar ik helemaal achter kan staan. Open Source is niet alleen software maar ook een cultuur(omslag) die gericht is op het DELEN van kennis, via open broncode, en gereedschappen. En het scheelt ook nog in de kosten, wat ook niet onbelangrijk is in deze economisch zware tijden.
Hierdoor ben je als student niet meer afhankelijk van een “staats-gecertificeerde docent”, en grote leveranciers geboden en gelimiteerde producten. Via een Open Source cultuur kun je alles van elkaar leren en ben je niet gebonden aan overheids-kennis-kanalen
Kijk maar eens op internet, de kracht van samenwerkende individuen, die gedreven door passie en uit vrije wil en nieuwsgierigheid met elkaar de mooiste dingen maken, zoals Linux, Open Office, Mozilla, Firefox, Thunderbird, MySql, Eclipse.
De tijd is gekomen dat onze maatschappij de opgebouwde kunstmatige machtstructuren gaat afbreken en oprecht leert samenwerken met elkaar. Want dominatie, monopoliseren van markten en onderdrukking is niet bevorderlijk voor de groei van het individu en dus ook onze economie en ons land
“Access to computers?and anything which might teach you something about the way the world works?should be unlimited and total”.
“Always yield to the Hands-on Imperative”!
“All information should be free”.
– The Hackers Ethic” Steven Levy (c)
“In iedereen die de kennis, wil en de bereidheid heeft, is een goede leraar aanwezig – Lao Tse.”
Het actieplan NOiV en het onderwijs; Een verkenning van mogelijke stimuleringsmaatregelen
Het Kabinet wil op basis van het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) een impuls geven aan open source software en open standaarden binnen het onderwijs. Op verzoek van het ministerie van
Economische Zaken heeft Verdonck Klooster Associates een onderzoek uitgevoerd naar mogelijke activiteiten om de doelen van het actieplan in het onderwijs op een effectieve manier te bereiken. VKA gebruikt bij de analyse en aanbevelingen drie invalshoeken, namelijk a)software als middel b)digitale vaardigheden en c)ICT-beroepskennis. VKA geeft in dit rapport 12 adviezen die – gezien de randvoorwaarden van het actieplan en van het programmabureau NOiV – haalbaar zijn.
Bron: http://appz.ez.nl/bestel/toon.asp?id=08ET21
Leuk van de overheid om over te willen schakelen naar Opensource. Vandaag de dag: Opensource is erg duur!
De aanschaf mag misschien niet zo’n kostbare aangelegenheid zijn, echter het beheer ervan is een andere zaak.
OpenSource gaat de belastingbetaler veel geld kosten: de applicaties zijn vaak (nog) niet stabiel en er zijn weinig mensen die in een profesionele omgeving met OpenSource applicaties goed overweg kunnen.
De ondersteuning & onderhoud kennis zijn dan ook niet ruimschoots beschikbaar, hetgeen betekent dat onderhoud en ontwikkeling duur & traag wordt.
De gemiddelde IT’er is namelijk ultermate goed uitgerust om hoge inkomens te realiseren in geval van schaartste.
Daar de applicaties van de bestaande grote leveranciers nu meer en meer algemeen goed zijn geworden,zijn er ook veel mensen die hiermee overweg kunnen (zowel als gebruiker als IT’er). En met de ontwikkelingen op de markt vandaag de dag, betekent algemeen goed (dus ook als IT’er) steeds goedkoper wordt.
Dat in de wereld van opleidingen gewerkt gaat worden aan meer opleidingen aangaande opensource is goed en verstandig. Om in de toekomst over te gaan naar Open Source, dan ook beter begrijpbaar.
Mijn advies aan GroenLinks (maar ook de andere partijen)is leidt eerste mensen op voordat je van de omgeving gaat veranderen.
Open Source is helemaal niet duur.
Het is niet gratis want je moet inderdaad zelf het nodige doen aan onderhoud, echter het is mijn ervaring dat dit vaak ruimschoots opweegt tegen de hoge aanschaf kosten en onderhoud van veel commerciele pakketten.
En welke applicaties zijn niet stabiel?
Veel Open Source pakketten die wij dagelijks gebruiken zijn vele malen stabieler dan commerciele varianten.
Ik denk daarbij aan Linux, Apache, MySQL, Perl, Eclipse, Open Office en vele andere applicaties.
Het is zo dat er ook Open Source software aan de Bleeding Edge ontwikkeld is die nog niet stabiel is.
Het mooie van Open Source projecten is dat het een ieder vrij is om mee te helpen deze inovatieve projecten mee te helpen ontwikkelen.
Steeds meer grote leveranciers leveren een dergelijke bijdrage omdat het werken op basis van Open Source efficienter is dan alles zelf te ontwikkelen.
Ook in de wetenschap is de vooruitgang gebaad bij openheid en het delen van kennis. De successen uit de Open Source laten zien dat dit op IT gebied net zo is.
Het succes van FireFox heeft er bijvoorbeeld toch maar voor gezorgd dat Microsoft eindelijk eens wat aan innovatie aan Internet Explore heeeft gedaan.
Helemaal mee eens! Bij de opleiding van de ICT-Academie aan het Koning Willem I College wordt in het onderwijs het leren werken met open source en open standaarden (niet vergeten GroenLinks) sinds enige jaren aangeboden in diverse vormen. Naast betere aansluiting bij de arbeidsmarkt en het inspelen op de groei van open source en open standaarden (o.a.v. de overheid) is een groot voordeel dat studenten leren om kennis en vaardigheden in diverse contexten te gebruiken (transfer).