Hoewel ict'ers voornamelijk beeldschermwerk doen, komt rsi (repetitive strain injury) nauwelijks meer voor als oorzaak voor arbeidsongeschiktheid.
Verzekeraars die ict-werknemers verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid constateren dat rsi weinig voorkomt onder ict'ers. Een belangrijke reden waardoor ict'ers wel arbeidsongeschikt raken, is stress.
Miranda Mens van Nationale Nederlanden: "Ict'ers hebben geen fysiek belastend beroep. Daardoor worden zij zelden arbeidsongeschikt door fysieke klachten. Hoewel ict'ers voornamelijk beeldschermwerk doen, valt ons op dat wij rsi niet als reden voor arbeidsongeschiktheid terugzien in onze cijfers."
Werkplek
Verzekeraar Cardiff ziet zelfs een grote verandering ten opzichte van voorgaande jaren."Uit onze gegevens blijkt dat rsi een aantal jaar geleden nog een veel voorkomende reden voor arbeidsongeschiktheid was", zegt woordvoerder Marieke van Zuien. "Tegenwoordig komt het nauwelijks nog voor. Waarschijnlijk wordt er door werkgevers tijdig ingegrepen en is er voldoende aandacht voor een ergonomisch verantwoorde werkplek voor werknemers."
Wanneer ict'ers arbeidsongeschikt raken, komt dit meestal door een burn-out, stress of een andere psychische oorzaak.
Het is een sprookje dat de ict-ers psychisch (door stress) arbeidsongeschikt zouden worden. De klachten zijn lichamelijk, door de elektromagnetische velden van alle apparatuur. Nogal logisch dat rsi ‘niet meer voorkomt’, rsi is lichamelijk en dat m?g gewoon niet bestaan. Wie nu nog met lichamelijke klachten aan komt zetten, wordt burn-out verklaard, ook als daar helemaal geen sprake van is.
Het artikel geeft net als andere berichten aan dat het door RSI bepaalde deel van arbeidsongeschiktheid is afgenomen. Dit is te wijten aan de preventie-programma’s die veelvuldig zijn ingevoerd.
Het is echter niet waar dat ICT’ers geen fysiek belastend beroep hebben. Bewezen is dat tijdens beeldschermwerk de spieren in de onderarmen, schouders en nek op 2% van de maximale spiercontractie werken. Als dit 6 tot 8 uur op een dag gebeurt dan kan dit toch wel leiden tot negatieve gevolgen voor de spieren. De Cinderella-hypothese verklaart deels waarom er klachten in de spieren kunnen optreden.
De risicofactoren van RSI zijn te vinden op het Fysieke, Psychosociale en Persoonlijke vlak.
– Fysiek: beinvloed door werkplek en werkhouding
– Psychosociaal : o.a. Steun van collega’s, Stress, Werkdruk
– Persoonlijk : Type A (buitenwereld is altijd schuldig)
Kortom fysieke belasting is een voorwaarde voor het krijgen van RSI. Psycosociale belasting verhoogt het risico op RSI (verhoogde spiertonus).
Ik vermoed dat d.m.v. voorlichting werknemers zich goed bewust zijn van de invloed van Fysieke belasting op RSI en dat daarom RSI is afgenomen. Ook mede door het tijdig in een behandeltraject stappen kan RSI afgenomen zijn.
Ik denk dat we mogen concluderen dat er nog veel gedaan kan worden aan het verminderen van psychosociale en persoonlijke risicofactoren. Deze zijn ook verantwoordelijk voor o.a. Burn-Out.