Computable zet de grootste ontslagrondes van 2008 op een rij. De eerste gevolgen van de wereldwijde economische crisis voor de Nederlandse ict-arbeidsmarkt worden zichtbaar. Maar er vielen ook ontslagen voordat de economische tegenwind opstak.
De afgelopen maanden stonden in het teken van neergang in de economie. Eerst waren het vooral de financiële instellingen die er onder leden. Later volgde de reële economie met alle gevolgen voor de werkgelegenheid van dien.
Grootste ontslagronde
HP/EDS. De Nederlandse tak van HP en zijn dochteronderneming EDS wordt relatief zwaar getroffen door de reorganisatie na de overname van EDS door HP. In Nederland komen 560 medewerkers op straat te staan. Het zou gaan om 530 EDS'ers en dertig HP'ers. Dat is veertien procent van het gecombineerde personeelsbestand van vierduizend mensen, relatief veel in vergelijking met andere landen. Wereldwijd komt gemiddeld genomen 7,5 procent van het personeel op straat te staan. Vakbond FNV spreekt van het anorexia-syndroom.
Vlak voor kerst laat het bedrijf weten dat er 140 banen minder worden geschrapt dan eerder werd gemeld. In totaal zouden 420 mensen naar huis worden gestuurd. Volgens een woordvoerder van HP vallen ongeveer 380 van de 420 ontslagen bij EDS.
Ontslagen vóór de economische crisis
Logica. De Brits-Nederlandse ict-dienstverlener kondigt in april aan 1300 banen te schrappen. In Nederland verdwijnen ongeveer 120 banen. De ontslagronde maakt deel uit van een revitalisatieplan dat de ict-dienstverlener winstgevender moet maken. Het bedrijf wil de kosten terugdringen door onder andere drie procent van het totale personeelsbestand te schrappen.
Dell. De hardwareleverancier schrapt tientallen banen in Nederland. Dat blijkt in augustus 2008, nadat lang onduidelijk is hoeveel ontslagen er in Nederland vallen. Dat aantal is fors lager dan de eerder aangekondigde 140 ontslagen. Het gaat voornamelijk om marketingfuncties en arbeidsplaatsen van ondersteunende diensten, zoals de afdelingen Finance en Customer care. De ontslagen zijn onderdeel van een wereldwijde reorganisatie die in 2007 is ingezet. In totaal worden ongeveer 8800 banen geschrapt, ofwel een tiende van het personeelsbestand.
Ontslagen mede door de crisis
Alcatel-Lucent. De netwerk- en telecommunicatieleverancier wijst vijfduizend inhuurkrachten en duizend managers de deur. Samen met besparingen bij de inkoop, productie en verkoop hoopt het bedrijf eind 2009 quitte te spelen. Hoeveel ontslagen in Nederland vallen is nog niet duidelijk.
DHL. De postpakkettenleverancier wil vierhonderd ict-banen verplaatsen naar het servicecenter in de Tsjechische hoofdstad Praag. Dat maakt het bedrijf eind oktober bekend. Het gaat om ict'ers die diensten leveren aan interne klanten. In de Benelux zijn er 220 ict'ers werkzaam in deze functies. Het is niet duidelijk of en hoeveel ontslagen er in Nederland zullen vallen.
Qurius. De leverancier van bedrijfssoftware besluit eind oktober de contracten van een aantal managers bij buitenlandse vestigingen niet te verlengen. Die reorganisatie volgt op een verlies van 1,6 miljoen euro in het derde kwartaal. Nederlandse leidinggevenden blijven aan.
Sun Microsystems. Door de kredietcrisis gaat de hardwarefabrikant herstructureren. Dat moet een kostenbesparing van zeven- à achthonderd miljoen dollar per jaar opleveren. Er verdwijnen wereldwijd tussen de vijf- en zesduizend banen. Ook softwarebaas Rich Green keert niet meer terug op zijn post. In Nederland werken ongeveer vierhonded mensen bij Sun. Het is nog niet duidelijk hoeveel ontslagen daar vallen.
BT. De telecomreus ontslaat tienduizend werknemers in een poging het kostenpeil structureel te verlagen. Dat maakt de telecomleverancier en ict-dientverlener in november bekend. Het bedrijf heeft problemen met zijn dienstentak Global Services, dat in het eerste halfjaar van 2008 een verlies van 47 miljoen euro boekte. De gevolgen voor Nederlands personeel zijn nog niet bekend.
Infor. De leverancier van bedrijfssoftware gaat vijf procent van de banen schrappen. Reden van de ontslagronde is de verslechterde economische situatie. Het is nog niet bekend of er ook Nederlands personeel naar huis wordt gestuurd. De bedrijfsleiding geeft niet specifiek aan waar de ontslagen vallen. Directeur Keith Deane, verantwoordelijk voor de Europese activiteiten, zei begin november 2009 in een interview met Computable nog weinig te merken van de recessie. Toch neemt hij nu maatregelen.
ASML. Tegenvallende orders dwingen de chipmachinefabrikant om vlak voor kerst bekend te maken dat wereldwijd duizend man op straat komt te staan. Op de Nederlandse hoofdvestiging in Veldhoven worden vijfhonderd mensen naar huis gestuurd. Het gaat voornamelijk om medewerkers met tijdelijke contracten.
Ordina. Ook deze ict-dienstverlener kondigt vlak voor kerst ontslagen aan. Er verdwijnen 350 banen, ongeveer zes procent van het personeelsbestand. De reductie maakt deel uit van een reorganisatie waarmee het bedrijf 25 miljoen euro rendement wil behalen. De arbeidsplaatsen worden verspreid over 2009 geschrapt.
Unisys. Door een reorganisatie bij de ict-dienstverlener komen wereldwijd 1300 werknemers op straat te staan. Het bedrijf hoopt 225 miljoen euro te besparen. Het is nog niet bekend welke gevolgen de reorganisatie heeft voor het Nederlandse personeel. Bij Unisys Nederland werken ongeveer 650 mensen. Het is niet alleen een verkoopkantoor, maar er werken ook architecten, systeembouwers en securityspecialisten.
Deloitte Consulting. Vanwege een teruglopende omzet van 109 naar 97 miljoen euro en vooruitlopend op een naderende recessie saneert Deloitte stevig. Bij het adviesbureau verdwijnt in Nederland ruim 10 procent van het aantal arbeidsplaatsen, wat neerkomt op zo'n vijftig à zestig arbeidsplaatsen. Daaronder bevinden zich diverse it-specialisten.