Capgemini, Ordina en IBM vinden dat gehandicapte ict’ers meer voor zichzelf moeten opkomen. Alleen dan kunnen ze carrière maken en doorgroeien binnen een bedrijf. Dat is nog niet zo makkelijk, weet IBM’s it-specialist Paul Welsing.
Aan een spreadsheet heeft ict'er Paul Welsing niks. Niet omdat hij er geen verstand van zou hebben, maar omdat hij blind is. Toch werkt de it-specialist al jaren bij automatiseerder IBM.
Eerder deze week lieten werkgevers IBM, Capgemini en Ordina weten behoefte te hebben aan meer ict'ers met een handicap. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan ict'ers waar de branche nog altijd last van heeft. Volgens de werkgevers is deze doelgroep echter moeilijk te vinden. Ze zouden zich niet willen onderscheiden van werknemers zonder beperking. Bovendien is het veiliger om te kiezen voor een baan bij de overheid, aldus de werkgevers.
Paul Welsing daarentegen, werkt al ruim twee decennia bij IBM. Dankzij aanpassingen op zijn werkplek kan hij zonder problemen zijn werk doen. Zo maakt Welsing gebruik van software die braille genereert en zijn ook de liften voorzien van braille.
Jong, hip en energiek
Hoewel Welsing overtuigd is van zijn eigen kunnen, was hij opgelucht toen hij bij IBM aan de slag kon. Want hoewel veel werkgevers zeggen dat ze niet moeilijk doen over het aannemen van werknemers met een beperking, had Welsing andere ervaringen. "Toen ik tijdens mijn studie op zoek was naar een stageplek, ben ik met allerlei wonderlijke smoezen weggestuurd", herinnert hij zich.
Welsing begrijpt daarom wel dat ict'ers met een beperking eerder kiezen voor een baan bij de overheid dan in het bedrijfsleven. "In het bedrijfsleven moet je jong, hip en vol tomeloze energie zijn", zegt hij. "Alleen dan kun je binnen een bedrijf tot de hemel reiken. Zo presenteren werkgevers zich vaak in reclames."
Volgens de netwerkspecialist hebben veel gehandicapten hun neus gestoten aan dat imago. Welsing: "Als gehandicapte moet je je vaak dubbel bewijzen. Je moet dan wel van heel goeden huize komen, wil je dat kunnen opbrengen."
Doorgroeien
Capgemini, Ordina en IBM willen juist laten zien dat ook werknemers met een handicap een interessante loopbaan kunnen ontwikkelen. De werkgevers zouden meer dan bereid zijn te helpen bij het inrichten van een geschikte werkplek. Ook doorgroeien binnen het bedrijf staat hoog op het prioriteitenlijstje, aldus de woordvoerders.
Van het opbouwen van een echte loopbaan is het bij Welsing nog niet gekomen. Hoewel hij inmiddels ruim twintig jaar bij IBM werkt en in die tijd verschillende dingen heeft gedaan, is hij altijd op hetzelfde functieniveau gebleven. "Misschien moet ik eens gaan nadenken over mijn carrière", vraagt de it-specialist zich af. "Maar ja, ik weet nu wat ik heb. Je stapt niet zomaar op, want als gehandicapte ben je nu eenmaal afhankelijker van anderen."
Dat wil niet zeggen dat de Welsing geen ambities heeft. "Ik ben nog op zoek naar wat ik wil en kan. Als ik daar uit ben, wil ik misschien wel leidinggeven."
“Jong, hip en energiek”
Niets met gehandicapt of niet te maken, maar: Oh lieve moeder, wat herken ik dat. En, ben je niet hip en energiek en blij, dan acteer je alsof. Iedereen is ineens blij en energiek als de baas langsloopt, en de baas acteert net zo mee. Acteer je niet genoeg, dan moet je naar zo een HEAO miepen cursus toe, met een paar duizend euro studieschuld gelijk daar zodat je helemaal niet meer wegkomt, en dat dan om ‘commercieler’, dus gemaakter en nepper, over te komen.
Het was inderdaad de hel op aarde, mijn vorige werkgever. Ik ben computable dan ook zeer dankbaar dat ik dat nu van me af mag schrijven. 😉