Nu werkgevers hun beleid aanpassen aan de economische crisis, kunnen stagiairs een goede vervanging zijn voor duur personeel. De ict'er in opleiding blijft in elk geval populair. Gemiddeld is per werkgever een halve ict-stagiair beschikbaar.
Hoewel het aantal stageplaatsen over het algemeen stijgt, heeft de economische crisis nog geen negatieve invloed op het aantal ict-stages. Werkgevers zouden juist meer gebruik willen maken van stagiairs.
Nu ondernemers door de economische crisis de kosten willen drukken, kan het inhuren van stagiairs een goede manier zijn om de personeelskosten te drukken. Rogier Kind, woordvoerder van stagebemiddelaar Stageplaza: "Sommige projecten kunnen heel goed door studenten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer ze werken onder leiding van het hoofd ict. Het komt ook voor dat stagiairs in groepjes werken, terwijl ze door een docent begeleid worden."
Ook bij Stagemotor stijgt het aantal stageplekken. Bij bijna eenderde van de vacatures voor studenten wordt gevraagd om een ict'er in opleiding. Dat is zo'n zes procent meer dan een jaar geleden. Volgens woordvoerder Jan-Willem Kruithof heeft de stijging van het aantal stageplekken echter weinig te maken met de economische crisis, maar meer met het tekort aan ict-studenten. Kruithof denkt daarom niet dat werkgevers die personeelsleden ontslagen hebben de openstaande functies met stagiairs gaan vervullen. "Het gaat toch vaak om lopende projecten die niet zomaar door een stagiair kunnen worden overgenomen", denkt hij.
Eenvoudige klussen
Als de economische crisis doorzet en er werkelijk sprake zou zijn van een recessie, zou de stijging juist kunnen afnemen. Dat zou vooral veroorzaakt worden door een vermindering in het aantal startende bedrijven, die geregeld gebruikmaken van stagiairs. Kruithof: "Startende ondernemers huren vaak studenten voor de eenvoudige klussen. Dat kan het bouwen van een website zijn of het contact leggen met de eerste klanten."
Stagemotor verwacht dat de afname van het aantal stageplekken nog wel even op zich laat wachten. "Tenminste, dat hopen we", aldus Kruithof. "Maar op dit moment is er per werkgever gemiddeld een halve stagiair beschikbaar."
Kind van Stageplaza maakt wel een kanttekening bij het hoge aantal onvervulde stageplekken van dit moment: "In januari en februari beginnen de nieuwe stageperiodes weer. Daar kan het ook mee te maken hebben. Studenten gaan nu op zoek naar werkgevers, die nu vacatures plaatsen."
Lekker dan, ik ben zelf een student hogere informatica en ben druk op zoek naar een afstudeerstage….en ben nu bij 3 verschillende bedrijven geweigerd omdat ik na mijn afstuderen nog verder wil gaan studeren, in plaats van “eventueel bij het bedrijf te blijven werken”…
Ik ben zelf ook op zoek naar stagairs, vooral afstudeerders Informatica. Ze zijn best wel te vinden, maar verwachten een hoge stagevergoeding (800 euro enzo) en daardoor zijn ze niet interessant genoeg meer voor mij, terwijl ik wel hele spannende en uitdagende projecten kan bieden. Vaak speelt geld dus ook al een rol (helaas), ipv de kansen…
Oh please! Daar beginnen we weer. Alexander Wingelaar, je doet me echt denken aan mijn vorige baas. (Wat ik overigens niet zo prettig vind.) Die zei ook doorlopend: ‘Ja ergens anders kunnen mensen wel meer verdienen, maar daar hebben ze niet zo’n leuke uitdaging dan bij mij. ..’. Vraag je eens af: in hoeverre is jouw bedrijf dan zoveel interessanter dan andere bedrijven voor de werknemer? Is dat alleen maar omdat /jij/ het zo mooi vindt? Of is er een reeele reden? En inderdaad, als mensen ergens anders meer geld kunnen verdienen, dan gaan ze ergens anders werken. Wat denk je, dat we het voor de hobby doen? Werk is gewoon inspanning versus beloning. Waarom denken bazen altijd dat we gratis gaan overwerken en minder gaan verdienen, omdat hun bedrijf toch zoveel interessanter is dan anderen en hun de joviale baas zijn. Kom op zeg!
Wij bieden zelfstandige trajecten aan, m.a.w., we introduceren je bij een relatie / project, houden je handje vast totdat je zelfstandig kan werken, en dan doe je gewoon mee als gelijke aan de andere consultants. Internationaal (in het buitenland) projecten uitvoeren, wat goed op de CV staat.
Ik ben zelf ook niet al te lang geleden afgestudeerd (3 jaar), en heb dus nog een aardig goed beeld wat een goede stageplaats / afstudeerplaats is. Diversiteit, diepgang en zelfstandigheid met een vangnet.
En nee, het hoeft geen hobby te zien, maar verwacht geen monstersalaris… voor 800 per maand heb ik ook een deeltijd gediplomeerde, die veel minder begeleiding nodig heeft. Bij mij kan je voor 450 aan de gang, maar ben je wel verzekerd van een mooie vulling op je CV!
Sorry Alexander, maar je zegt dus precies hetzelfde als andere bedrijven, en je doet alsof je beter bent dan andere bedrijven, wat op zich weer hetzelfde is als andere bedrijven. En ieder bedrijf moet voor een vangnet (en begeleiding) zorgen voor een stagiair, anders moeten ze een ervaren kracht in dienst nemen.
Enne euh, waarom zou in het buitenland projecten uitvoeren zo goed staan op je CV? Ik zou echt niet weten waarom dat is! Nederland is technisch veel geavanceerder dan Zuid en Oost Europa bijvoorbeeld.
Mijn dochter had een korte (gelukkig) stage in Zuid Amerika. Het was een ramp, slecht georganiseerd door de mensen daar, en helemaal niets bijzonders geleerd, behalve dat je daar niet meer naartoe moet gaan. Stage in het buitenland? Breek me de bek niet open!
Ja Alexander; wat Marcia zegt!
Mojaka, misschien heeft Alexander Wingelaar wel een mooie uitdaging (in het buitenland) voor je!