De centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin gaat in gesprek met de automatiseerder over de arbeidsvoorwaarden. Het besluit lijkt ingegeven door pragmatisme.
De centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin gaat rechtstreeks met de werkgever in overleg over een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket. Daarmee komt definitief een einde aan de cao-onderhandelingen die de automatiseerder tot dusver voerde met de vakbonden.
Het besluit van de ondernemingsraad staat dwars op de wens van een grote groep medewerkers, maar lijkt ingegeven door pragmatisme. De cor acht de kans op terugkeer naar de cao-tafel op korte termijn uitgesloten. Cor-voorzitter Wim Lucassen hoopt nu in het brede arbeidsvoorwaardenoverleg met de werkgever alsnog de voorwaarden uit de cao te behouden. Enquêtes onder alle medewerkers tonen dat een meerderheid nog een voorkeur heeft voor handhaving van cao. De directie van Atos Origin liet maanden echter geleden al weten af te willen van de cao en de arbeidsvoorwaarden alleen met de ondernemingsraad en niet met de vakbonden te willen bespreken.
Loonparagraaf
"We nemen de huidige cao als uitgangspunt voor overleg", vertelt Lucassen. "De cao van 2008 was namelijk zo goed als rond. Het struikelblok was de loonparagraaf." Die salarisonderhandelingen, het septemberoverleg, moest volgens de bonden in de cao-onderhandelingen besproken worden. Dat was voor de werkgever onbespreekbaar en leidde in mei van 2008 tot het stopzetten van het cao-overleg. Externe bemiddeling mocht daarbij niet baten.
Uiteindelijk hoopt ook Lucassen dat er weer een cao voor de medewerkers van Atos Origin komt. "Wij streven naar een cao. En net als de vakbonden willen wij uiteindelijk dat de loonparagraaf daarin wordt opgenomen. Daarom willen we de ondernemingsovereenkomst voor maar een jaar afsluiten. Na dat jaar zullen we het moeten evalueren." In de ondernemersovereenkomst zetten werkgever en ondernemingsraad hun onderhandelingsvoorwaarden uiteen.
Ondernemingsovereenkomst
De centrale ondernemingsraad probeert het arbeidsvoorwaardenoverleg met de werkgever zo goed mogelijk aan te pakken en wil daartoe enkele voorwaarden vastleggen in een ondernemingsovereenkomst, licht de voorzitter toe. Het gaat daarbij om een ruimere tijdsbesteding voon de cor, de mogelijkheid om externe expertise in te schakelen en om de achterban gestructureerd te raadplegen. Bovendien moet met de werkgever een escalatieprocedure worden afgesproken. Lucassen: "Soms heb je dat nodig om de druk te kunnen opvoeren. Kunnen we dan een mediator inschakelen of naar de rechter stappen?"
In eerste instantie hoopt de centrale ondernemingsraad met de werkgever overeenstemming te bereiken over de algemene arbeidsvoorwaarden en een nieuwe beloningssystematiek. "We streven hetzelfde na als de vakbonden, maar dan met minder stelligheid", zegt Lucassen. "De arbeidsvoorwaarden koppelen we voorlopig nog even los van de loonparagraaf."
CAO-conflict bij Atos Origin
De vakbonden, de cor en de directie van Atos Origin worden het niet eens over de cao voor 2008. Atos Origin wil werknemers een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.
De bonden en de cor gaan hier niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.
Verschillende pogingen vanuit beiden partijen om weer aan tafel te gaan zitten liepen op niets uit. Daarop werd er door het personeel van Atos gestaakt. Atos heeft lange tijd gezegd niet af te willen van een cao en beraadde zich lange tijd over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt.
Ook de centrale ondernemingsraad liet het er niet bij zitten en stelde in de zomer een bemiddelaar aan om uit de impasse te komen. Oud-commissaris van de Koningin Boele Staal kwam eind september met zijn bemiddelingsrapport. Daarin schrijft hij dat het conflict onoplosbaar is en dat toekomstig arbeidsvoorwaardenoverleg buiten de vakbonden om zou moeten gebeuren.
Dat COR streeft naar een CAO? Lucassen verbaast wederom iedereen met zijn leugens, hij moet zich schamen, net als de rest van de COR leden die tegen een CAO stemden!
Pfff, vanaf dit jaar ben ik gelukkig een oud medewerker, volgens mij veranderd er NOOIT iets binnen deze toko met al zijn Management laagjes. Directie streeft alleen naar winst optimalisatie, lees Winst Maximalisatie. Net als Billable uren. Ik beklaag al de klanten van dit bedrijf, helaas heb ik er zelf aan mee moeten werken todat het opeens “genoeg” is.
Een conclusie, kies voor jezelf, ga af op je onderbuikgevoel, weg met de file’s om uren naar jouw klant te rijden, zoek wat leuks dichterbij, en wellicht krijg je bij de leuke werkgever er standaard gewoon 5 procent salaris bij….
Het ego van de COR is blijkbaar groter dan hun verstand. Ze nemen niet hun verantwoordelijkheid en luisteren niet naar de signalen van een groot deel van de werknemers. De COR moet zich schamen dat ze zich laten gebruiken door de directie. Een COR is een uiterst zwakke gesprekspartner. Atos medewerkers staan door deze schandalige actie van de COR aan de vooravond van het flexibiliseren (ontmantelen) van de arbeidsvoorwaarden. Een goede en betrouwbare werkgever heeft het niet nodig om de vakbonden buiten de deur te werken. Deze werkgever heeft bewust aangestuurd op het verbreken van de onderhandelingen.
Kennelijk wil de directie dat medewerkers hun heil elders gaan zoeken
Een cao kan alleen door vakbonden worden afgesproken. De afspraken tussen de ondernemingsraad en de werkgever heet dan ook geen cao, maar een arbeidsvoorwaardenregeling. Terwijl een cao bindend kan worden opgelegd kan een arbeidsvoorwaardenreglement dat niet. Dat kan betekenen dat de arbeidsvoorwaarden niet verbeteren als men aan de cao vasthoudt. Daarnaast zullen medewerkers die worden overgenomen uit andere bedrijven hun eigen cao behouden. Hun cao heeft zogenaamde nawerking zolang er geen nieuwe cao bij Atos Origin wordt afgesloten. Dat betekent dat er een wildgroei zal ontstaan aan verschillende arbeidsvoorwaarden bij verschillende werknemers. Dit wordt versterkt doordat nieuwe medewerkers nu tegen lagere lonen mogen worden aangenomen en zittende medewerkers verschillend zullen kiezen tussen wel/niet de huidige cao voorwaarden behouden.
Een cao is niet eens zo belangrijk als het goed gaat met het bedrijf, maar juist van essentieel belang in slechtere tijden.
Ik weet niet of de COR zo’n slechte beslissing heeft genomen. Wat gaat de werkgever doen als ze de vrije hand krijgen? Ja je kan vasthouden aan je contract met daarin de bepaling dat de CAO voor jou van kracht blijft. Moet je daar zo blij mee zijn? Loonafspraken zaten namelijk niet in deze CAO!
Omdat het de vakbonden niet lukte om een CAO af te sluiten moet de COR de kastanjes uit het vuur halen?
Waar was die meerderheid van medewerkers die volgens de enqu?te zeggen een CAO te willen tijdens de acties? Er stonden net 200 man op het grasveldje tijdens de ‘staking’, dat zet geen zoden aan de dijk.
De COR is gewoon een verlengstuk van de directie. Ik benieuwd wat de directie van het ATOS ze aangeboden heeft. Alleen maar met zichzelf bezig. In oorlogstijd noemen ze dit landveraders.
Van dit soort lui hoef je echt niets te verwachten. Stel je voor dat gaan tegenspreken loopt heel toezegde carriere spaak.
COR oprotten!