De 560 Nederlandse ontslagen bij HP en zijn dochterbedrijf EDS zijn grotendeels opgelegd door het internationale hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Directeur Hans Daniels van HP Nederland: “Zo'n reorganisatie gebeurt nooit in de isolatie van één land.”
Het voorgenomen aantal van 560 Nederlandse ontslagen bij ict-dienstverlener EDS en zijn moederbedrijf HP is voornamelijk vanuit de Verenigde Staten opgelegd. Dat heeft algemeen directeur Hans Daniels van HP Nederland aangegeven in een vraaggesprek met Computable. Nadere invulling van het reorganisatieplan vindt momenteel plaats op lokaal Nederlands niveau. Daarbij worden de ondernemingsraden betrokken en de vakbonden geïnformeerd.
Wisselwerking
Dat de Nederlandse HP-organisatie niet zelfstandig over het reorganisatieplan beslist, is volgens Daniels gemakkelijk uit te leggen. "Er is sprake van een wisselwerking. Als Nederlandse bestuurder ben je verantwoordelijk voor wat er binnen de Nederlandse context gebeurt. Maar we bouwen waardeketens die over meerdere landen heen liggen, met veel shared service centers die in andere landen liggen. Dat betekent dat zo'n reorganisatie nooit in de isolatie van één land gebeurt."
Ook woordvoerder Herbert Wormgoor geeft aan dat de banenreductie grotendeels buiten HP Nederland om is vastgesteld. "Het is een combinatie van top-down en bottom-up. In Amerika hebben ze een business case gemaakt, waarin bijvoorbeeld werd gekeken naar de overlap tussen EDS en HP en hoe een deel van de activiteiten anders kan worden uitgevoerd. Daarna wordt met HP Europa overlegd, waarna de exacte case per land plaatsvindt." Hij heeft geen inzicht in de manier waarop het aantal van 560 ontslagen tot stand is gekomen.
Onvoldoende onderbouwd
Directeur Daniels is het overigens niet eens met de verwijten van de vakbonden, die vinden dat HP Nederland het aantal ontslagen onvoldoende kan onderbouwen. "We zitten midden in het traject van specificeren en dat kost gewoon tijd. Iedereen zou het liefst de informatie gisteren willen hebben. Je zit altijd in een spanningsveld tussen snelheid en zorgvuldigheid. Je moet met wezenlijke informatie communiceren en dus durven zeggen dat bepaalde informatie later volgt. Dat geeft veel meer rust. Mensen begrijpen dat er een fasering is in het beschikbaar komen van informatie."
Begin oktober 2008 maakte HP bekend dat in Nederland de komende twee jaar 560 banen worden geschapt. In de wandelgangen wordt gesproken van 530 ontslagen bij het pasgeleden overgenomen onderdeel EDS en dertig bij HP. Het bedrijf zegt dat het grote aantal EDS-ontslagen voortvloeit uit een reorganisatieplan dat al in januari van dit jaar werd gepresenteerd. Volgens de vakbonden waren zij echter niet op de hoogte van dit plan.
@ Jaap, 29-10-2008 17:10 “En voor zover ik verstand heb van het ontslagrecht, mag in Nederland niemand ontslagen zonder toestemming van vakbonden en overheid. Dat zal HP nog opbreken, die lastige Hollanders.”
daar hebben dit soort bedrijven allang oplossingen voor: natuurlijk geen massa-ontslag, zo noem je het niet. maar gewoon achter elkaar een (groot) aantal interne reorganisaties (“afdelingen” samenvoegen) en dan kun je zonder allerlei moeilijke dingen te doen van je mensen af. Zo zijn ze mij ook kwijt geraakt. een ontslagvergoeding (na zoveel trouwe jaren) van bijna 150k werd trucmatig nog even naar zo’n 80k teruggeschroefd, zodat het voor de buitenwereld een heel ruime vertrekvergoeding lijkt, maar in wezen niet is
Zo deed men het en zo zal men het blijven doen.
Ze zijn al begonnen met de reorganisatie, zolang ze onder de 30 man per kwartaal blijven (2 jaar is 8 kwartalen = 240 man) komen ze er mee weg zonder verdere CWI toetsing. Personeel wat nu al vrijwillig weg wil (met oog op een baan in de nabije toekomst) wordt in de wacht gezet tot ze uiteindelijk weg zijn (en hun vergoeding mislopen). Je kan natuurlijk verwachten dat mensen alvast bij de buren gaan kijken voor een nieuwe baan, als je die dan vindt staat de tijd aan de kant van hp/eds. Kwestie van pappen en nat houden. Laten we zeggen dat er zo’n 100 man willen vertrekken omdat er voorlopig nog werk zat is in de IT, plus de 240 zijn we er al 340 kwijt. Nog een stuk of 100 die te oud zijn of om andere redenen vertrekken zitten we al op 440.
Dan resten er nog maar 120 hardnekkige zieltjes waar een oplossing voor gevonden moet gaan worden.
Met zulke winsten is de ingeslagen weg niet meer dan beschamend te noemen. Eigenlijk zou iedere EDS’er per direct thuis moeten blijven, kijken hoe hard het personeel eigenlijk nodig is.
Ik ben ook ontslagen. Voor werk-voor-werk zou ik ruim 8000 euro moeten betalen. T is toch te gek? HP/EDS wil er nog aan verdienen ook…