Een nieuw kantoor met flexplekken en thuiswerkmogelijkheden zijn geen garantie voor een onberispelijk imago als werkgever. Microsoft en IBM zijn niet meer de meest geliefde werkgevers: Ict-professionals werken het liefst bij Google. Flexibele arbeidsvoorwaarden, opleidingen en extra financiële beloningen moeten werknemers aantrekken en vasthouden.
Een mogelijke recessie brengt onzekere tijden voor werkgevers en werknemers. De kredietcrisis lijkt de ict nog niet erg te treffen, maar economische malaise staat uiteindelijk altijd garant voor reorganisaties en bijbehorend verlies aan arbeidsplaatsen.
Het afgelopen jaar was het ook al niet een en al koek en ei voor ict'ers. Chipfabrikant NXP kondigde aan 1.300 banen in Nederland te schrappen om kosten te besparen. Ook was het onrustig bij Atos Origin, dat in het voorjaar van 2008 voor het eerst te maken had met een ict-staking met als doel een betere cao. De lijst van meest geliefde werkgevers laat ook dit jaar opvallende schommelingen zien. Bij de twee genoemde bedrijven zien we dat Atos Origin drie plaatsen in de lijst daalt en nog net in de top 10 van favoriete werkgevers staat. NXP moet genoegen nemen met een 56e plaats.
Liefst bij Google
Google, de nieuwe nummer 1 in de Computable 100, is ook als werkgever de favoriet van de meeste ict-professionals. IBM, dat lange tijd werd ervaren als de ultieme werkgever voor ict'ers, staat net als vorig jaar op de tweede plaats en haalt nog geen 82 procent van de score van Google. Vorig jaar was Microsoft nog het bedrijf waar de meeste ict-professionals het liefst wilden werken, dit jaar is het concern de nummer 3.
Opvallend is de opleving van HP en SAP, die allebei aangeven dat ze moeilijke tijden hebben gehad en nu inderdaad weer op de goede weg zijn. De grootste stijger in de top 20 is Apple, dat vorig jaar op 13 stond en dit jaar de achtste positie bezet. Naast Atos Origin daalt ook KPN drie plaatsen. Oracle en Accenture moeten twee plekken prijsgeven, maar de grootste daler is Ordina, dat er dit jaar niet in slaagde ‘s lands grootste ict-dienstverlener te worden. Gartner en Deloitte Consulting hebben dit jaar voor het eerst een plek bij de beste 20 werkgevers.
HP: alle medewerkers flexwerkers
De snelste stijger in de top 20 van meest geliefde werkgevers is HP. De dienstverlener gaat zes plaatsen in de goede richting en komt dit jaar op de vijfde plaats terecht. Wat de gevolgen van de overname van EDS voor de werkgelegenheid zijn, en voor de positie van HP in de lijst van volgend jaar, is nu nog niet te zeggen. Algemeen directeur van HP Nederland Hans Daniels benadrukt de positieve kant van de overname. "Ons portfolio wordt nog breder. Het zal dan ook nieuwe mogelijkheden bieden."
Sinds begin 2008 heeft HP een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen, waar ‘het nieuwe werken' in de praktijk wordt gebracht: alle medewerkers zijn flexwerkers geworden. Voor al deze flexwerkers is een breed pakket aan regelingen en vergoedingen beschikbaar. Daniels: "De panden in het land zijn gesloten, het hoofdkantoor wordt vooral een ontmoetingsplek. Het aantal werkplekken is teruggebracht van 2.200 naar 900. De bezetting is gemiddeld 60 tot 70 procent." De teammanagers krijgen in deze opzet veel zeggenschap. Richtlijn daarbij is dat de beoogde resultaten worden gehaald. "Dat werkt tot nu toe naar ieders tevredenheid. Als mensen de vrijheid zouden misbruiken, zouden we dat direct merken. We krijgen positieve feedback. Zowel van onze klanten, waar werknemers ook vaak aanwezig zijn, als van de werknemers zelf."
Deloitte Consulting: een loopbaan in plaats van een baan
Veel afgevaardigden van ict-bedrijven zeggen erg vereerd te zijn met hun plaats in de Computable 100, maar Jan de Rooij, partner bij Deloitte Consulting en verantwoordelijk voor het talent-portfolio, is juist enigszins teleurgesteld in de positie van zijn bedrijf in de lijst van meest geliefde werkgevers. "Een negentiende plaats als werkgever beschouw ik bijna als een belediging. Wij zijn gewend in top-5-lijstjes voor te komen." Een wellicht vrij lage notering is echter wel te verklaren. Dit jaar is Deloitte Consulting voor het eerst opgenomen in de Computable 100. Het is volgens De Rooij bovendien een organisatie die door veel mensen nog vooral met accountancy-activiteiten wordt geassocieerd, terwijl dat slechts een onderdeel is. "Bij ons werken zeshonderd consultants die een ruim palet aan diensten vertegenwoordigen. We hebben een goede propositie voor ict'ers. Vooral mensen met veel ervaring bij ict-bedrijven weten ons als werkgever te vinden. Misschien staan we onder starters nog niet zo bekend als ict-consultants. We worden wel eens als ‘hidden gem' gezien, of misschien zelfs als slapende reus… Wat betreft ons imago hebben we bij starters nog wat te winnen."
Werken bij Deloitte Consulting betekent in samenwerking met andere disciplines zeer complexe oplossingen voor grote organisaties realiseren. "Een belastingadviseur kan bijvoorbeeld een lastig probleem moeten oplossen en heeft daarbij vaak ict'ers nodig. Iemand met specifieke kennis van een erp- of business intelligence-pakket werkt altijd samen met financieel adviseurs of supply chain-specialisten. We hebben voor niemand een baan, wel een loopbaan. Dat betekent dat je als je bij ons werkt gedwongen uit je eigen niche wordt gehaald. Je hebt dag in dag uit met onze klanten te maken en, voor sommigen ook belangrijk, we zijn geen detacheerder. We zijn op zoek naar ervaren ict'ers met veel expertise in een specifieke branche, bijvoorbeeld in de banksector, maar voor jongere ict'ers die vaktechnisch goed zijn opgeleid en die hun weg nog moeten vinden, is ook zeker een plaats. Samenwerken met gedreven mensen die met elkaar en met de klant samenwerken en met wie je nog kunt lachen ook, wie wil dat nu niet?"
SAP: weer zichtbaar als werkgever
"De laatste achttien maanden zijn we op verschillende fronten zichtbaarder geworden", zegt Marcel Bechger, director HR bij SAP Nederland. Dat kunnen we heel letterlijk nemen als het gaat om de nieuwe locatie waar de softwaremaker huist: een modern kantoorgebouw, uit glas opgetrokken en dus in de meest letterlijke zin transparant. "Voorheen was het gebouw nogal verstopt en versnipperd ingedeeld. Het nieuwe onderkomen is open, licht en modern." Net als bij bedrijven als HP, Cisco, IBM en Microsoft is ook bij SAP het nieuwe werken sinds kort echt zichtbaar. "Bijna niemand zit meer op zijn vaste plaats, en dat geeft een heel andere werksfeer. Op drie consultants is nu één werkplek en er is één werkplek voor gemiddeld twee salesmedewerkers." Hoewel telewerken bespreekbaar is, zegt Bechger er ‘niet heel agressief' in te zijn. "Veel van onze medewerkers hebben bijvoorbeeld een jong gezin, en dan lijkt thuiswerken idealer dan het in werkelijkheid is. Bij team meetings en andere events verwachten we overigens sowieso dat mensen aanwezig zijn. Het is soms nu eenmaal belangrijk om zaken face-to-face te bespreken."
De markt voor ict'ers kende de laatste jaren een flink verloop en dat was voor SAP niet anders. Marcel Bechger: "Sinds kort meten we bij klanten én bij werknemers op uitgebreide schaal de tevredenheid. Kennelijk zingt dat rond. We hebben de nodige acties ondernomen. We kijken meer dan ooit naar de arbeidsvoorwaarden, die flexibeler zijn in het kader van de balans tussen vrije tijd en werk." Een voorbeeld hiervan is dat de span of control van managers is teruggebracht, zodat zij weer meer tijd voor medewerkers hebben. Ook is er meer klanttevredenheidsonderzoek. Niet alleen in de vorm van formulieren, maar we gaan echt met klanten om de tafel zitten."
SAP zoekt ict'ers in twee bloedgroepen: salesmensen en consultants. "Bij verkoopmensen aan de front-office-kant zijn we erg gecharmeerd van mensen die energie meebrengen en oplossings- en klantgericht kunnen werken. Iedere werkgever roept dat er bij hem doorgroeimogelijkheden zijn, maar dat moet je wel waarmaken. Ook die mogelijkheden zijn bij ons letterlijk zichtbaar. Wat veel mensen ook bijzonder vinden is dat wij de eerste grote it-organisatie in Nederland zijn waar een vrouw aan het roer staat. Salesmensen zijn vaak erg ambitieus, wat betekent dat ze soms langer op hun post moeten blijven zitten dan ze misschien zouden willen, maar zodra de kans zich voordoet, is doorgroeien mogelijk." Van kandidaat-consultants verwacht SAP dat ze begrijpen wat de wens van de klant is. "Ze moeten daarbij wel kritisch blijven bekijken wat de klant wil en soms de klant managen, uiteraard zonder zijn belang en wensen uit het oog te verliezen. Ook bestaat het risico dat consultants zich té erg met een klant identificeren, al is dat tot op zeker hoogte natuurlijk vooral een pre." Het goede nieuws voor SAP is dat het bedrijf drie plaatsen winst boekt in de lijst van favoriete werkgevers en nu op de 7e plaats staat.
Ordina: werving en offshoring
Van de dalers in de top 20 van favoriete werkgevers maakt Ordina de grootste sprong achteruit. Met vijf plaatsen verlies valt de gespecialiseerde dienstverlener dit jaar uit de top 10. Die daling heeft ongetwijfeld te maken met de problemen die de dienstverlener het afgelopen jaar troffen. Zo had Ordina gehoopt een aantal Getronics-onderdelen van KPN over te kunnen nemen. Met de overname van Business Application Services (BAS) wilde het concern een toppositie op de Nederlandse markt veroveren. Nu staat het op de derde plaats, achter Atos Origin en Capgemini, dat BAS uiteindelijk overnam.
De strijd om nieuwe medewerkers werd het afgelopen jaar onder andere gevoerd via de Business Intelligence Academy, een intensieve cursus met stagetraject bij klanten, waarbij afgestudeerde ict'ers op HBO- en WO-niveau worden opgeleid tot BI-consultant. Verder heeft het bedrijf aangekondigd dat het wervingsbeleid op de schop gaat, om minder afhankelijk te zijn van de economische schommelingen en de krapte op de arbeidsmarkt. Er zullen meer werkzaamheden worden uitbesteed aan India via de Indiase partner van Ordina.
Caesar Groep: innovatieve cultuur
Hadden we alleen gekeken naar het aantal ict-professionals dat een bedrijf op de eerste plaats zette, dan was de Caesar Groep dit jaar met gemak in de top 20 van meest geliefde werkgevers geëindigd. Omdat ook werd geteld hoe vaak een bedrijf op de tweede tot en met de vijfde plaats werd genoemd, kwam het bedrijf uiteindelijk niet verder dan plaats 25. Caesar, dat in 1993 werd opgericht en ruim 300 mensen in dienst heeft, werd eerder in 2008 uitgeroepen tot top-werkgever na onderzoek door bureau CRF. Het Utrechtse bedrijf werd hierin vooral geroemd vanwege de secundaire arbeidsvoorwaarden en de mogelijkheden voor opleiding en training. Naast de investeringen in opleidingen die werknemers regelmatig met hun manager bespreken, is er een studiebeurs van duizend euro, waarvoor een werknemer vier studiedagen mag opnemen. De Caesar Academy richt zich op de functionele en persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Daarnaast is vorig jaar een innovatieplatform opgericht met als doel het stimuleren van een innovatieve cultuur binnen Caesar. Medewerkers werden met de prijsvraag ‘Wat doe jij met een ton?' uitgenodigd innovatieve ideeën aan te dragen.