Tot 2018 zal de werkgelegenheid in de ict-sector dalen. Dit stelt Bert Landman in het magazine High Tech Analysis. Volgens de directeur van Landman Consultancy slaat het huidige tekort aan ict-vakspecialisten om in een overschot.
De werkgelegenheid in de ict-sector daalt de komende jaren, aldus Bert Landman. Hij stelt dit in een artikel in High Tech Analysis. Landman is directeur van Landman Consultancy en werkte daarvoor 25 jaar bij IBM.
Volgens Landman wordt het huidige tekort aan ict'ers zwaar overdreven en is het door ICT~Office voorspelde toekomstige tekort uiterst twijfelachtig. In zijn essay draagt hij daarvoor twee redenen aan. Ten eerste denkt hij dat de ontwikkeling van de werkgelegenheid op middellange termijn marginaal zal zijn. Ten tweede verwacht hij een verschuiving van de werkgelegenheid naar lagelonenlanden.
Deze offshoring zal volgens hem ‘een slachting' aanrichten onder de kleinere ict-dienstverleners. Die zijn volgens hem niet in staat hun activiteiten tegen aanvaardbare kosten naar lagelonenlanden te verplaatsen, maar worden wel geconfronteerd met prijsconcurrentie van de grotere spelers.
Ik ben het niet eens dat kleinere ICT dienstverleners het moeilijk krijgen door off-shoring. De MKB-er is het juist zat om met grote logge ICT bedrijven te werken. Er geldt altijd nog zoiets als de pareto regel. 20% van de klanten maakt 80% van de omzet. Die 20% krijgt dus alle aandacht. En dat off-shoring te duur zou zijn voor kleinere ict bedrijven klopt ook niet. De bedrijven in India en China melden zich wel bij de bedrijven in Nederland. Dat doen ze nu al voortdurend.
Wie is meneer Landman eigenlijk? Heeft hij ervaring in dit soort onderzoeken of is dit een mening?
Ik moet toch concluderen dat het niveau van Computable niet meer is wat het is geweest.
Als ik google (prachtig werkwoord) op Landam Consultancy dan kom ik toch niet veel verder dat meneer Landman een zzp’er is die dit heeft geformaliseerd in een bedrijf waar hij directeur van is.
Wellicht heb ik het mis, maar het zou toch fijn zijn als we iets meer weten van de achtergrond van de diverse personen die hun mening geven over ict-gerelateerde zaken. Het zou mij meer inzicht geven over de zwaarte van het artikel.
Landman Consultancy BV is geen ICT bedrijf.
Zo kan ik ook een mening hebben over de werkgelegenheid van Marktonderzoekbureaus dat is net zo onzinnig.
Overigens vindt je van dit buro niet eens een website.
Een heel klein beetje onderzoek doen naar achtergronden hoort toch ook bij journalistiek of vergis ik me daar???
En erg bekend verhaal wat zich naar mijn idee ’toevallig’ elke 10 jaar voor doet. Eind 1999 werd ook al voorspelt over 10 jaar is er juist een overschot in plaats van een tekort. Juist op het moment dat ik met een Business/IT opleiding begon. Inmiddels twee keer afgestudeerd hoef ik mijn hand maar op te steken of ik heb 10 banen; nogsteeds een tekort hoor!
“Landman Consultancy BV”
Laat me niet lachen man,
ze hebben idd geen eens een website.
En dat staat hier dan in de Computable iets Nationaal te verkondigen: What a BullShit!
Ook ik zet mijn vraagtekens bij de uitspraken en vindt het lastig het artikel op waarde te schatten (zie andere reacties).
Ik ben daarom erg benieuwd naar de reactie van dhr. Landman en/of Computable op deze commentaren?
Het is de stijl van Bert Landman om tegendraads te reageren, bij voorkeur met een negatieve insteek. Journalistiek bekeken slim. Hij valt hierdoor op. Het is immers interessanter negatief nieuws te lezen, dan goed nieuws. Dat is immers saai.
E?n geruststelling: Bert Landman heeft het meestal bij het verkeerde eind!
Offshoring werkt volgens mij alleen maar op applicatie ontwikkeling en help/service desk. Specifieke vakkennis moet nog steeds uit Westerse landen komen.
Ik vind het inderdaad een heel eenzijdig verhaal.
In mijn baan als SAP technisch consultant zie ik de eerste bedrijven alweer gaan insourcen. De stijgende kosten, slechte kwaliteit en systematische verwaarlozing van veel SAP systemen door outsoursingpartners in India zijn hier debet aan.