De ict'er heeft het druk. Hoewel de meeste automatiseerders een contract hebben voor 38 uur per week, ligt het aantal gewerkte uren in werkelijkheid vaak hoger.
Ict'ers moeten in 2008 vaker overwerken dan een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van VNU Media in opdracht van Computable.
Volgens de onderzoekers hebben de meeste respondenten een contract voor 38 uur per week. In werkelijkheid ligt het aantal wekelijkse werkuren op 42,7.
Een jaar geleden was er ook al sprake van overwerk, maar toen lag het aantal uren nog op 41,8.
Desondanks zegt iets meer dan zeventig procent van de deelnemers aan het onderzoek tevreden te zijn met zijn functie en werkgever. Ruim vijftien procent van de ict'ers die de vragenlijst invulden, is deels tevreden.
Aan het onderzoek dat gehouden werd tussen 1 augustus en 1 september 2008, deden 4038 ict'ers mee.
Waarom zou je overwerken?
Ik werk nu vier jaar in ICT en werk per week hooguit 2 uur over. Als ze me overwerk gaan verplichten zoek ik een andere baan. Prive en hobby zijn ook belangrijk. en als je een vinger aanbied pakken ze je hele hand, je komt dan nooit meer van overwerken af omdat ze denken: ‘dat doet X deze keer ook wel, want vorige keer heeft ie ook 10 uur op een dag gewerkt’.
Prive en hobby zijn zeker belangrijk. Het is bekend dat er een goede balans moet zijn tussen werk en prive.
Het zal zeker niet voor iedereen gelden, maar op het moment dat er een goede compensatie wordt gegeven voor het geleverde overwerk, dan hoor je mij niet klagen.
Vooral in de detachering werkt dit zeker prettig (meer dan 3 jaar in actief).
Ik ben het er niet mee eens dat als je een vinger geeft, dat ze dan je hele hand pakken. Zo nu en dan moet je simpelweg nee kunnen/durven zeggen en even de handrem aantrekken.
Je bent er helemaal zelf bij als je elke keer ja zegt (in zo een situatie heb ik ook wel eens gezeten en dit gaat uiteindelijk tegen jezelf werken), maar je kan dit ook ombuigen in een nee.
Je moet maar eens om je heen kijken wie er allemaal aan het overwerken zijn, zeer waarschijnlijk zijn dit min of meer dezelfde mensen. En inderdaad ontstaat dan een (valse) verwachting dat je altijd beschikbaar bent voor overwerk.
Maar als je zo nu en dan een keiharde nee verkondigd zal dit je echt niet schaden. Zijn de mensen die wel altijd nee roepen soms minder beoordeeld of beloond? Worden ze (in economisch goede omstandigheden) hierom eerder ontslagen? Het antwoord laat zich al snel raden… nee.
Kortom je kan voor jezelf prima bepalen of je al dan niet moet of gaat overwerken, maar ik ben wel van mening dat hier wel iets tegenover moet staan wat het overwerk werkelijk rechtvaardigd.
Ik zou het schandalig vinden dat er ICT-ers ontslagen kunnen worden met als reden het niet aannemen van(systematisch) overwerk. Een voorbeeld is een contract van 36 uur en het aantal uren overwerk is systematisch 8. Overwerk zou per toerbeurt moeten en er moet een compensatie tegenover staan: geld of vrije uren. Overwerk zou eigenlijk facultatief moeten worden gesteld waartegenover echter deze compensatie moet worden gegeven.
Ik ben bij mijn vorige baas weggegaan, omdat hij gratis overwerken normaal vond. ‘Tenslotte had jij zelf gezegd dat het dan af zou zijn.’ Dat vond ik dus niet helemaal fair. Ik doe mijn best goed te plannen, en een inschatting te maken, maar er is ook zoiets als bedrijfsrisico. Tja sommige werkgevers schuiven dat dan af op de programmeur, en noemen het ‘de vrijheid om je eigen werkzaamheden te plannen’. Wat er dus op neer komt dat je als werknemer als een soort freelancer werkt, maar als gewone loonslaaf wordt uitbetaald. Dus wel de stress, maar niet de cash.
Nou doei Rob! Doe het maar lekker zelf.
Breek me de bek niet open over dit onderwerp..
Na 17 jaar werk ervaring (40+ uren / week + thuisstudies) in deze ictsector, 2 burnouts (2 weken + 9 maanden) heb ik echt alles ervaren en doorvoeld m.b.t. dit onderwerp.
@Muriell:
Goeie instelling, bij de slager krijg je ook geen 2 kilo worst i.p.v. 1 kilo omdat je zo’n leuk koppie hebt toch?
Waarom zou je dan een werkgever wel meer geven dan in je kontrakt staat?
@Andy:
Balans is van dodelijk belang voor je eigen evenwicht!. Bedenk goed dat ontspanning van je lichaam en geest NIET te compenseren valt – op geen enkele wijze – met 20% extra salaris! Het gaat om de “niet werk” tijd.
Dus een 8 uur overgewerkt = 1 dag vrije tijd.
Aan de andere kant:
Er zijn nog genoeg mensen in deze branche (ik was er ook ooit een van) die nooit geleerd hebben om NEE te zeggen. In de schaarse vacature tijden sta je dan met je rug tegen de muur..
– Of overwerken, je lichaam en geest slopen, geld verdienen, je baan behouden en je gezin kunnen onderhouden,
– of nee zeggen, voor jezelf opkomen, en thuis zitten, en met zijn allen op een korstje bijten…
@Tom:
Wake up kerel… er zijn genoeg werkgevers die overwerk clausules in hun kontrakten hebben staan, die gunstig zijn voor “bla bla de klant” en hun eigen bedrijf, maar helemaal niet voor jou!
@Marcia:
Goedzo! Laat je niet n**** door zo’n werkgever.
Dit is pure chantage en afschuiven naar beneden om zelf buiten schot te blijven! Ik hoop dat je snel een werkgever vind die je wel respecteert en beter betaald
Tot slot:
“Overwerk” is ten aller tijde een zaak van het management van een bedrijf.
– Verkeerde inschatting,
– Foute planning,
– Niet realitische denkbeelden,
– Geen voeling met de werkvloer
– Gebrekkige interne communicatie
zijn maar een paar oorzaken waardoor een ict-er op de werkvloer overwerk door zijn strot geduwd kan krijgen
Ik heb er zelf ook een leuke tegenspreuk op verzonnen
“Uw gebrek aan planning is niet mijn motivatie voor buiten contractuele inspanning”
Doe er je voordeel me en kom op voor jezelf! Er is werk genoeg, er zijn werkgevers genoeg of anders begin je lekker voor jezelf 😉
Heppy weekend
Ik lees geen woord over het arbeidsrecht, er zijn toch wetten? Geen werkgever kan weerleggen dat hij zich aan de wet te houden heeft.
Hoe is die situatie dan nu in nederland?
Ben benieuwd of iemand daar een antwoord op heeft.
Volgens de ARBO mag je maar 7 uur per dag achter een scherm zitten dus als ze moeilijk gaan doen dan is het makkelijk om ze hierop te wijzen.
En dan kan je wel lekker gaan zitten overwerken maar je gaat dan meer fouten maken en bent uiteindelijk minder produktief.
Laat ze eerst maar eens fatsoenlijk een projekt realistisch plannen en dan zullen we nog wel eens zien of er overgewerkt moet worden.
@Peter,
Sinds wanneer word je -als jonge en gemotiveerde ICTstudent – onderricht in jouw ARBEIDSRECHTEN als werkgever hier in Nederland? Juist nergens… je komt ze meestel pas te weten als je in de ziektewet loopt.. en das meestal te laat 😉
Tijdens mijn burn-out ben ik me er pas in gaan verdiepen, om ervoor te zorgen dat het nooit meer voor zou komen.
Als Systeembeheerder werk ik regelmatig s’avonds, dat vind ik niet erg, er zijn veel activiteiten die niet overdag kunnen. Maar wel als er ook verwacht wordt dat ik vervolgens overdag ook de volledige 8 uur op het werk moet zijn, of op zijn minst bereikbaar moet zijn.
Overwerk wordt niet uitbetaald.
Erg frustrerend en zeker niet motiverend.
Zeker naar een periode van 3 maanden waarin ca. 1 maand qua uren overgewerkt is, er geen afspraken te maken waren over tijd, vakantie dagen of andere compensatie.
Dit doe ik dus NOOIT meer, tenzij er van te voren op schrift een vergoeding tegenover staat.
Een gefrustreerde Systeembeheerder.
Ook ik ben weggegaan bij een werkplek die me goed beviel, maar waar men maar niet wilde luisteren v.w.b. het aantal uren dat ik maakte. Ook ik werd geacht overdag nog standby te zijn als ik tot 4 uur ’s nachts systemen in de lucht had gebracht. Men belde mij om 9 uur wakker als ik er amper 3 uur in lag. Dat heb ik serieus vaak meegemaakt. Gevolg: Ik zette mijn telefoon uit. Nader gevolg: Ik raakte mijn baan kwijt want ik begon mijn mond open te trekken en de directie met de harde feiten te confronteren.
Nu zit ik al een jaar of 4 moeizaam af en aan in vreemde projectjes aan wat geld te komen. Zeker als je al wat ouder bent, zoals ik, ligt het werk niet voor je klaar. Voor jezelf beginnen is veel makkelijker gezegd dan gedaan, bovendien is de concurrentie en het aantal faillissementen op record-hoogte op dit moment; Het heeft weinig zin om “voor jezelf te beginnen”. Waar tover je een werkend businessplan vandaan?
Van het bestaansminimum rond moeten komen vind ik zelf niet erg, maar mijn omgeving wel. Van parttime werken hebben de meesten nog nooit gehoord, lijkt wel. On-be-grijpelijk! Ik doe het gewoon niet meer, fulltime ICT werk. Ik wil namelijk thuis en in mijn vrije tijd ook nog met plezier mijn PC kunnen gebruiken. IK heb het eigenlijk helemaal gehad met werkgevers en werk in het algemeen, en dat is eigenlijk zelfs grotendeels veroorzaakt door tot overwerk dwingende leidinggevenden.