Microsoft en kenniscentrum ECABO willen dat ict-opleidingen hun studenten de mogelijkheid bieden een Microsoft-certificaat te behalen. Maar zitten de scholen wel op Microsoft-certificering te wachten?
Kenniscentrum Ecabo en Microsoft willen dat scholieren aan Nederlandse ict-opleidingen Microsoft-certificaten kunnen halen. Wat vinden de ict-opleidingen hier zelf van? "Ons curriculum mag niet bestaan uit een samenraapsel van certificaten van grote bedrijven", vindt Henk van Eijk, teamleider van het ICT-Lyceum in Ede. "Het diploma voor ict-beheerder is meer omvattend dan alleen een Microsoft-certificaat."
Toch staat Van Eijk absoluut niet negatief tegenover het plan. "Het is alleen maar goed als wij als opleiding ook het Microsoft-certificaat kunnen aanbieden. Wij zijn niet tégen grote spelers, zoals Cisco en Microsoft, maar het kan niet zo zijn dat zij ons curriculum bepalen. De jongens leren hier ook werken met Linux", legt hij uit. "Maar aangezien ECABO de competentieprofielen samenstelt voor de ict-opleidingen neem ik aan dat deze ontwikkeling positief is voor de kosten, die verbonden zijn aan het behalen van het certificaat. Momenteel kunnen studenten op school al extra trainingen volgen om een Microsoft- of Cisco-certificaat te behalen, maar moeten zij wel een stukje zelf meebetalen aan het examen."
Praktijk
Gerrit Haaksma van het ROC Friese Poort is het met Van Eijk eens. "Voor leerlingen is het uiteraard prachtig dat zij gecertificeerd afgeleverd worden aan het bedrijfsleven. Bij de onderwijsmethode zet ik echter mijn vraagtekens", zegt hij. De ontwikkeling heeft volgens hem duidelijk twee kanten. "Zo'n Microsoft-certificaat zal een leerling zeker verder helpen, maar of het strookt met waar het Nederlandse onderwijs voor staat, is de vraag. Het is nu al zo dat leerlingen niet leren werken met een spreadsheet of tekstverwerker, maar met Microsoft Excel of Word."
Praktisch ict-onderwijs moet ervoor zorgen dat de vaardigheden van afgestudeerden beter aansluiten op de benodigde kennis in het bedrijfsleven. Volgens Van Eijk krijgen de ict-studenten al erg veel praktijklessen. "Microsoft en Cisco zijn grote bedrijven, daar kunnen wij in de lesstof niet omheen. Nu al krijgen studenten les en toetsen die raakt aan de certificaten van deze bedrijven. Ook in stages bij bedrijven leren de jongens in de praktijk een netwerk op te zetten
Dhr. Haaksma slaat wat mij betreft de spijker op z’n kop: “Het is nu al zo dat leerlingen niet leren werken met een spreadsheet of tekstverwerker, maar met Microsoft Excel of Word.” Dit is precies het probleem dat ten grondslag ligt aan de hegemonie (monopolie positie) van Microsoft: men leert geen spreadsheet maar Excel. Tegelijk legt het een zwakte bloot in het onderwijs: blijkbaar krijgen de studenten een knoppencursus in plaats van gedegen onderwijs in de onderliggende werking van dergelijke pakketten (en die is vrijwel gelijk bij alle pakketten).
Daar ben ik het mee eens. Maar ik vind dat studenten de mogelijkheid moeten krijgen om certificaten te halen van de de grote spelers. Een HBO/WO diploma verteld niemand of je daadwerkelijk verstand hebt van je vak. Ik heb mensen met een 7 zien slagen voor een programeeropdracht terwijl ze onbruikbare troep hebben afgeleverd.
Met een “echt” certificaat kom je makkelijker aan een baan, omdat het je gebrek aan ervaring gedeeltelijk compenseerd. Tevens bewijst het dat je wel degelijk kunt omgaan met een bepaalde techniek.
Het Excel, Word probleem is inderdaad niet te ontkennen, wellicht moeten universiteiten en hogescholen niet zo snel meer vallen voor studenten MSDN aanbiedingen, maar standaard open source gebruiken.
We vergeten nog wel eens dat de wereld uit meer bestaat dan alleen microsoft.
Het gevaar van MS certificering is dat je alleen focussed op de MS implementatie van onderdelen.
Een unix of mainframe omgeving bijvoorbeeld is wezenlijk anders dan MicroSoft.
Probeer als opleiding generalisten af te leveren in plaats van specialisten.
Er is niets mis met wat basis MS kennis, maar biedt dan ook unix, linux en mainframe certificaten aan.
Taak van het HBO is studenten klaar stomen voor het bedrijfsleven. In het bedrijfseleven is het nu eenmaal zo dat daar meer Word of Excel gebruikt wordt dan andere tekstverwerking of spreadsheet programma’s. Het is dan ook volkomen terecht dat er voor Word en Excel gekozen wordt.
Er moet toch voor een programma gekozen worden, laat het dan degene zijn die het meest gebruikt wordt.
Microsoft certificeringen? Bedoelen ze die MCSx-examens waarvan je de vragen en antwoorden zo van internet kunt plukken?
Ja ja…, dat garandeert pas kwaliteit.
En zo loop je als opleidingsinstituut dus weer achter de feiten aan. Wat nu het meest gebruikt word is niet per definitie volgend jaar het meest gebruikt.
Lever dus breed ge?rienteerde studenten af en specialiseer studenten pas op hun uiteindelijke werkplek.
Product en OEM certificeringen zijn over het algemeen weggegooide tijd en geld. De levenscycles van productn is zo verschrikkelijk kort. Als je een HBO opleiding hebt, kun je daar je levenlang mee aanbieden. een MCSE (of hoe microsoft ze nu noemt) houden nog geen 2 jaar waarde. Daarnaast net als JosW zegt. scoren tijdens de examens betekend niet dat je de kennis ook daadwerkelij bezit.
Het is niet alleen Microsoft waar ECABO zich op richt. Er bestaat al een samenwerking met Cisco en gesprekken met anderen zijn gaande. Part of the deal met Microsoft is ook het onderzoeken van kwaliteit en vermijden van fraude bij de tests.
Joep Swagemakers, werkzaam bij ECABO en momenteel aanwezig bij de E-Skills-conferentie waar Multi Stakeholders Partnerships hoog op de EU-agenda staat.
Ik blijf bij mijn standpunt dat het een leuk extraatje is als studenten met certificeringen van een studie afkomen, zolang dat dan niet ten kosten is gegaan van hun algemene vakkennis.
Markten veranderen, Producten ook en dus relevante certificeringen ook. Vanuit die optiek is een algemeen papiertje meer ad valorum, zoals patrick al aangeeft.
Certificaten kunnen helpen snel een baan te vinden, maar een opleiding is meer dan enkel de kennis die die certificaten vertegenwoordigen. Misschien zou je dergelijke certificeringen, ongeacht of het nu Microsoft of Cisco certificaten zijn, of certificaten als TMap, Prince2, ISEB etc. als keuzevakken kunnen aanbieden.