De reorganisatie van chipfabrikant NXP waarbij in Nederland 1300 banen worden geschrapt, treft vooral Nijmegen. Daar verliezen 1150 mensen hun baan. In Eindhoven worden 250 mensen naar huis gestuurd.
Bij de Nijmeegse vestiging van NXP vallen tussen nu en 2010 1050 ontslagen. In 2009 verliezen daar 350 medewerkers hun baan. In 2010 worden nog eens zevenhonderd banen geschrapt. Dat komt door de sluiting van de ICN5-fabriek. Daar worden chips gemaakt voor de autoindustrie. In 2010 sluit dat bedrijfsonderdeel volledig zijn deuren. In de plaats van de bijna veertig jaar oude fabriek wordt de bezetting van de meer geavanceerde ICN8-fabriek, die ook in Nijmegen staat, opgevoerd. Een deel van de productie zal worden overgeheveld naar de ICN5-fabriek.
Bij de Eindhovense hoofdvestiging worden 250 banen geschrapt. Het gaat om honderd staffuncties en 150 research en development-functies.
De voormalige Philips-dochter gaat wereldwijd 4500 banen schrappen. Er worden drie fabrieken gesloten. Naast Nijmegen gaat een fabriek in New York en Hamburg dicht. De fabriek in het Franse Caen staat te koop.
Afnemende vraag chips
De bedrijfstop van de chipleverancier zegt dat een reorganisatie noodzakelijk is door de overcapaciteit en afnemende vraag naar chips als gevolg van de vertragende wereldeconomie. Het bedrijf maakt te hoge overhead- en research & development- (r&d) kosten na de joint-venture met STMicroelectronics. Bovendien heeft NXP last van ongunstige wisselkoersen. Het merendeel van de productiekosten wordt gemaakt in euro's, terwijl afnemers de chips betalen in de veel lagere dollar. Daarnaast heeft het bedrijf een schuld van bijna 6 miljard euro op een omzet die in 2007 op 6,3 miljard euro uitkwam.
Uiteindelijk moet de reorganisatie het concurrentievermogen verhogen ten opzichte van andere chipfirma's die ook maatregelen hebben aangekondigd. Bij de voormalige Philips-dochter werken wereldwijd ongeveer 31.000 mensen. In Nederland gaat het om 5500 man verdeeld over het hoofdkantoor in Eindhoven en de Nijmeegse vestiging.
Waarom niet nieuwe producten bedenken voor het bedrijf om de mensen aan het werk te houden?
Ze moeten nog meer naar het buitenland de kennis wegbrengen, en over enkele jaren worden ze uit deze landen weer naar huis gejaagd!!!!!!