Ict-starters zouden te weinig weten over hun eigen competenties en vaardigheden en daardoor op een dood spoor terechtkomen. ‘Starters die weten wat ze willen en kunnen, hebben een voorsprong'.
Voordat starters op zoek gaan naar een baan, moeten ze eerst weten wat ze willen bereiken en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn, zegt Marinka de Groot, manager bij recruiter Michael Page IT. Toch zou de gemiddelde ict-starter dat niet doen.
Volgens De Groot gebruiken starters de eerste jaren van hun loopbaan om uit te zoeken welk werk ze aanspreekt. "Als ze dat te lang doen, kunnen ze op een dood spoor terechtkomen zonder dat ze dat op tijd beseffen", aldus De Groot, die dat wijt aan de ‘go-with-the-flow-mentaliteit' die veel starters zouden hebben.
Ook loopbaanadviseur Huub van Zwieten merkt dat de starter vaak niet weet wat hij kan. "Het is erg belangrijk om te weten wat je talenten en capaciteiten zijn als je gaat solliciteren", zegt hij. "Het geeft je richting in sollicitatiegesprekken en het helpt je om alleen op functies te solliciteren die aansluiten bij wat jij goed kan. Weten wat dat is, is dus cruciaal."
Persoonlijkheid
Daar komt bij dat er ook veel starters zijn die denken te weten wat ze willen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Vikram Kapoor, directeur van detacheringsbureau iSense: "Starters blijven bijvoorbeeld op hun stageplek werken of gaan werken waar een vriendje ook is aangenomen. Na een jaar komen ze er dan achter dat ze toch iets anders willen."
Daarom moeten starters meer ontdekken wie ze zijn, zegt Kapoor, die vindt dat een baan moet passen bij je persoonlijkheid. Volgens de directeur zou iemand die heel nauwkeurig is, een goede tester kunnen zijn. Een starter die conceptueel sterk is, kan een functie als informatieanalist overwegen. Kapoor: "De ict is erg complex dus starters moeten daar goed over nadenken. Dat werkt beter dan wanneer je alleen kijkt naar wat je vrienden doen."
Volgens loopbaanadviseur Van Zwieten kunnen starters die hun toekomstige loopbaan onder de loep nemen, daar hun voordeel mee doen. Recruiters en personeelsmedewerkers willen zo snel mogelijk een geschikte kandidaat voor de functie vinden, zegt hij. "Als je kunt laten zien dat jij die persoon bent, doordat je weet wat je wilt en niet wilt, heb je een streepje voor op je concurrenten."
Wat een bullshit..
Ik weet me nog te herinneren dat in de 80-er en 90-er jaren vrijwel iedereen in ICT verzeild raakte bij gebrek aan beter.
Ik ben ervoor dat de HR-end en adviserend nederland eens een echt baantje zoekt.
In mijn schooljaren kregen we de relevante vakken en de een kreeg een liefde voor o.a. programeren, de ander voor databases, de ander weer voor netwerksystemen en security.
Tegen de tijd dat we klaar waren, wisten wat we het liefste binnen de ICT deden.
Ik kan mezelf noch in het verhaal vinden, noch het begrijpen.