De helft van de Nederlandse cio’s heeft geen plaats in de raad van bestuur. Daardoor worden ze niet betrokken bij besluitvorming op bestuursniveau. In veel gevallen wordt de ict-directeur pas bij strategische beslissingen betrokken als zakelijke keuzes al gemaakt zijn
Cio's van Nederlandse bedrijven hebben in de helft van de gevallen geen plaats in de raad van bestuur van de bedrijven waarvoor ze werken. De ict-directeuren worden in vaak pas bij strategische beslissingen betrokken als zakelijke keuzes al gemaakt zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat Progress Software deed naar de betrokkenheid van cio's bij beslissingen op bestuursniveau. De softwareleverancier ondervroeg hiervoor vijfhonderd cio's, senior ict-managers en ict-afdelingshoofden van Europese bedrijven in verschillende sectoren.
Nederlandse cio's scoren in het onderzoek gemiddeld. Ict-directeuren in Frankrijk lopen voorop, aangezien daar 69 procent van de cio's is opgenomen in het hoogste managementorgaan. In Duitsland is dat 42 procent. Slechts in tien procent van de gevallen worden bedrijfsstrategieën alleen doorgevoerd als de ict-organisatie zich eraan heeft verbonden. Bij 45 procent stellen bedrijven strategieën vast en schakelen ze daarna de ict-organisatie in om die besluiten uit te voeren. Volgens de onderzoekers is dat opvallend omdat van de ondervraagde cio's veertig procent aangeeft dat bedrijfstrategieën een ict-element bevatten.
De onderzoekers stellen dat de innovatie van bedrijven onder druk staat, door cio's niet te betrekken bij beslissingen op bestuursniveau: "Innovatie is een proces waarbij ict en business samen moeten werken. Doordat slechts de helft van de cio's in de raad van bestuur zit, is het niet mogelijk deze keuzes weloverwogen te maken. Gezien de huidige uitdagende economische situatie, moet ict centraal staan in elke bedrijfsstrategie. De helft van de Nederlandse bedrijven laat de personen die het beste kunnen oordelen over de potentie van technologie, buiten dat beslissingsproces staan", aldus de onderzoekers.
Verder noemen ze het een zorgelijke uitkomst dat 66 procent van de respondenten zegt dat gebrek aan begrip tussen de business en ict de groei en meer efficiency van het bedrijf in de weg staan.
SOA
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat een soa (service oriented architecture) kan leiden tot meer betrokkenheid bij beslissingstrajecten. Van de respondenten geeft 65 procent aan een soa-strategie te hebben ontwikkeld. "Soa lost integratiedilemma's op doordat bedrijven in staat zijn beter te communiceren en het real-time inzicht oplevert over alle activiteiten binnen de organisatie. Met efficiënte systemen ontstaat meer inzicht en samenwerking tussen afdelingen en kunnen ceo's en cio's beter samenwerken. Ook neemt de kans toe dat een cio toetreedt tot de raad van bestuur, omdat de ceo ziet welke cruciale rol soa in de bedrijfsontwikkeling vervult en hoe innovatie mogelijk is", concluderen de onderzoekers.
Dat is behoorlijk schokkend nieuws. CEO’s onderschatten dus nog steeds de impact van ICT. Dan ook niet klagen als het fout gaat. En een schone taak voor IT Governance organisaties.
Dat geeft dus te kennen voor het Niveau van een gemiddelde CEO in Nederland!
De CIO heeft dan ook boter op zijn hoofd en moet een plaats binnen de Raad van bestuur dan ook gewoon opeisen, ( anders moet je gewoon vertrekken) hulp van aandeelhouders naar aanleiding van wat leuke publicaties kan dan erg in je voordeel zijn.
We zien bij de Nederlandse CEO’s nog veel te veel “Golfballen” cultuur onder elkaar.