De ict'er houdt wel van een drankje, blijkt uit Brits onderzoek. Ook op het werk gaat de drankkast geregeld open. ‘Werkgevers moeten het alcoholgebruik in de gaten houden.'
Vijftien procent van de ict'ers is wel eens dronken op kantoor verschenen, aldus onderzoeksresultaten van Norwich Union Healthcare. De onderzoekers vroegen duizend Britse werknemers en werkgevers naar alcoholgebruik binnen het bedrijf waar zij werkzaam zijn.
De meeste werknemers (85 procent) die wel eens dronken of met een kater op het werk zijn verschenen, geven aan dat hun werkprestaties erdoor beïnvloed werden. Ruim eenderde had concentratieproblemen, een tweede groep (35 procent) was minder productief en iets minder dan een kwart was wel eens moe door drank.
Welzijn van personeel
Vooral binnen de ict wordt flink gedronken, aldus de onderzoekers. Vijftien procent van de werknemers in die branche geeft aan wel eens in beschonken toestand gewerkt te hebben. Niet alleen de onderzoekers, maar ook de werkgevers merken het drankgebruik op: vier van de vijf bazen geeft aan dat drank de grootste bedreiging is voor het welzijn van het personeel.
Don Shenker van Alcohol Concern, een Britse stichting die zich inzet tegen alcoholmisbruik, vindt dat werkgevers het gebruik van alcohol op het werk in de gaten moeten houden. "Bij veel bedrijven is het normaal om tijdens de lunch of na het werk te drinken", aldus Shenker. "Sommige werkgevers promoten het drankgebruik zelfs, omdat het een vorm van teambuilding zou zijn of omdat het een gewoonte is binnen het bedrijf."
Fijn, weer zo’n generaliserend onderzoekje dat ongenuanceerd wordt overgenomen. In het Verenigd Koninkrijk heerst een andere cultuur; men gaat veel meer na het werk (en tijdens de lunch) naar de pub, dat kennen we (jammergenoeg overigens) in Nederland niet.
Het mag wel iets duidelijker worden bij vermeld dat het hier een Brits onderzoek betreft onder Britse ICTers.
“ICT Werknemer geregeld dronken op werk.”
Blijkt uit Brits onderzoek…,
dat zegt genoeg dacht ik zo!
—-/-/—-
Vreemd overigens dat Computable zich hier voor leent om dit typisch Britse onderzoek met Britse uitkomst van dit onderzoek, in Nederlandse krant te plaatsen.
Wat hebben we hier aan? Niets toch? Wij zijn Nederland, en dit euvel doet zich niet voor in ons land…
Het is wel Brits, maar toch leuk om mee te vergelijken.
Ik heb meestal niet de neiging om te reageren om Computable-artikelen, maar deze vind ik echt zo off-topic… om niet te zeggen sensatie-belust!!
Dit lijkt me op geen enkele manier relevant voor de situatie in Nederland.