Stress is de reden voor werknemers om op zoek te gaan naar een andere baan. Fijne collega's houden een werknemer niet tegen. Een stabiele organisatie met een prettige bedrijfscultuur werkt beter. Dat blijkt uit onderzoek van SD Workx onder drieduizend Belgische werknemers. Mensen stappen vooral op als de gevolgen mentaal en fysiek merkbaar zijn.
Zorg dat de werknemers niet ontevreden worden. Want als dat het geval is, dan gaat de leegloop hard. Uit het onderzoek blijkt dat 71 procent van de mensen die niet tevreden is uitkijkt naar een andere baan. Hoe meet je echter of je werknemers blij zijn. Dat zie je niet alleen aan de lachende gezichten. Verzuim is een goede indicatie. Werknemers die tevreden zijn, zijn vier keer minder ziek dan ontevreden werknemers.
Ict’er tevreden over werkgever
Ict-bedrijven doen het goed als gekeken wordt naar de tevredenheid van werknemers. Dat blijkt uit het werkgeversonderzoek van vakblad Intermediar. In de lijst van 25 beste werkgevers van Nederland staat zes ict-bedrijven. Wordt echter gekeken naar de beste bedrijven op het vlak van arbeidsvoorwaarden, dan staan er geen ict-bedrijven in de top 25. Toch zijn medewerkers van ict-bedrijven daar niet rouwig om. Acht ict-bedrijven staan in de top 25 als gekeken wordt naar de tevredenheid van medewerkers.
Macaw is het eerste ict-bedrijf in de lijst met 25 beste werkgevers van Nederland. Het bedrijf staat op een achtste plek. Het scoort vooral hoog met de goede werksfeer, die een 8,4 krijgt en te danken is aan de maandelijkse uitstapjes – van theater tot dierentuin met de kinderen – en het jaarlijkse buitenlandreisje met het hele bedrijf.
Het bedrijf Caesar staat op een negende plek in de lijst met 25 beste werkgevers en dat komt vooral door de tevredenheid van de werknemers. In die lijst staat het bedrijf op een tweede plek. Werkinhoud geven de werknemers een 8,6 en de werksfeer krijgt een 8,8. Ondanks deze goede scores moet Caesar Macaw voor laten gaan door slechtere scores op andere criteria.
Universiteit is populair
Ict-opleidingen aan de universiteit zijn populair. Dat blijkt uit cijfers van het NIDAP, dat ieder jaar de Nederlandse markt voor ict-opleidingen onderzoekt onder 350 inkopers van ict-opleidingen. Het NIDAP ziet ict-opleidingen die via softwareleveranciers en roc's worden gevolgd dalen.
De Nederlandse markt voor ict-opleidingen groeide sinds 2003 met 65 procent. Dit jaar is het hoge niveau van 2001 weer geëvenaard. In de markt ging in 2006 450 miljoen euro om. Het NIDAP verwacht dat de markt voor ict-opleidingen in 2008 10 procent boven het niveau van 2001 zal uitstijgen. Het onderzoeksbureau verwacht een verdere groei naar 547 miljoen euro.
Vooral de vraag naar eindgebruikersopleidingen Office stijgt sterk. Deze opleidingscategorie steeg met maar liefst 27 procent ten opzichte van vorig jaar. Het NIDAP verwacht dat de vraag naar ict-masters in 2007 licht zal dalen. In 2006 daalde de vraag naar dergelijke ict-opleidingen ook al. Er zijn wel meer organisatie die aangeven dat ze een ict-masterclass in willen kopen.
Uitdaging trekt talent
Om meer ict-talent aan te trekken moet cio's (chief information officers) het imago van de ict-afdeling goed naar buiten weten te brengen. Ict-bestuurders zijn zich weliswaar bewust van het belang van marketing voor de zakelijke kant van hun bedrijf, maar die kennis wordt nog te weinig ingezet bij het werven van nieuw personeel. "Cio's moeten het imago van hun bedrijf beter weten te verkopen. Op die manier valt het gevecht om nieuw talent op de krappe arbeidsmarkt te winnen", concludeert Forrester Research in een onderzoek naar de afwegingen van sollicitanten bij de keuze voor een nieuwe werkgever.
Vooral voor ict-professionals met ervaring bij verschillende bedrijven blijken doorgroeimogelijkheden, bedrijfscultuur en bedrijfsstrategie steeds belangrijkere ijkpunten. Forrester adviseert onder andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals extra studiemogelijkheden, in een vroeg stadium te communiceren. Ook wijzen de onderzoekers cio's erop goede contacten te onderhouden met opleidingsinstellingen om talenten in een vroeg stadium te ontdekken. Verder roepen ze op om de geijkte marketingkanalen voor personeeladvertenties nog eens onder de loep te nemen (strookt het met het bedrijfsimago?) en adviseren ze om de hele organisatie van managers tot werknemers onderdeel te maken van het bedrijfsimago.
Hoge startsalarissen
Mensen die ouder zijn of mensen die meer werkervaring hebben verdienen minder dan hun jongere collega's of collega's met minder werkervaring. Een applicatiebeheerder van 40 tot 45 jaar verdient 44.084 euro bruto, terwijl een applicatiebeheerder van 35 tot 40 jaar 46.224 euro bruto verdient. Dat blijkt uit gegevens van De Breed & Partners. "Starters steken nu erg hoog in. Mensen die twintig jaar geleden gestart zijn, zijn veel lager begonnen", zegt Judith Van Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners. Ook wisselen starters en dertigers veel sneller van baan. "Ouderen werken soms al twintig tot dertig jaar bij hetzelfde bedrijf. En maken daardoor veel minder snel salarissprongen".
Een hogere vooropleiding betekent niet altijd een hoger salaris. Opmerkelijk is dat in sommige functies een werknemer met een mbo-opleidingsniveau meer verdient dan een ict'er met een wo-achtergrond. Dat is vooral goed te zien bij de functie van systeemanalist. Een systeemanalist met mbo-niveau verdient 68.726 euro bruto, terwijl die met een wo-opleidingsniveau 48.842 euro bruto verdient. Bokhorst wijt dit vooral aan het kleine aantal respondenten in een bepaalde functiegroep. "Iemand met een hoog salaris met een mbo-achtergrond kan het hele gemiddelde omhoog halen."
Niet betrokken werknemers
Een groot deel van de Nederlandse ict'ers voelt zich niet of nauwelijks betrokken bij de eigen organisatie. Ict'ers wijken daarbij weinig af van andere werknemers. Dat blijkt uit de Global workforce study 2007 van Towers Perrin onder 88.000 werknemers.
Twee derde van de ondervraagde Nederlandse werknemers overweegt zijn huidige werkgever te verlaten. Van de betrokken werknemers overweegt 44 procent dat te doen. Van werknemers die niet betrokken zijn, kijkt 46 procent niet uit naar een nieuwe werkgever. Organisaties die relatief veel betrokken werknemers hebben, behalen betere resultaten dan organisaties met minder betrokken werknemers.
De hoogte van het salaris is voor Nederlandse werknemers een belangrijke reden om een werkgever te kiezen. Uitdagend werk en concurrerende arbeidsvoorwaarden volgen daarna.