LogicaCMG heeft een jury- en een publieksprijs uitgereikt aan de winnaars van de Working Tomorrow Graduate Awards. De juryprijs ging naar het onderzoek over energievoorziening voor draadloze sensoren. Favoriet bij het publiek was het onderzoek naar mobiele diensten.
Peter van Gestel en Tim Olmer hebben ieder een Working Tomorrow Graduate Award gewonnen. Zij deden hun afstudeeropdrachten bij LogicaCMG in het kader van het afstudeerprogramma Working Tomorrow. De dienstverlener reikt ieder jaar een publieksprijs en een juryprijs uit aan de beste afstudeeropdracht. Working Tomorrow werd genomineerd voor de Computable Award voor onderzoeker van het jaar.
Draadloze sensoren
Tim Olmer won de juryprijs voor zijn onderzoek naar de energievoorziening van autonome draadloze sensoren. Draadloze sensoren worden nu vaak uitgerust met batterijen met een beperkte levensduur. Olmer maakte systeem dat de draaibeweging van een rollager, waarin de sensor is ingebouwd omzet in elektriciteit en deze opslaat. De praktische uitwerking van het onderzoek deed Olmer in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. De TU onderzoekt nu manieren om de opstelling te optimaliseren. Een andere student binnen Working Tomorrow onderzoekt het ‘communcatiegedrag’ van de zelfvoorzienend sensornode in een netwerk van een groot aantal sensoren.
Olmer ontwikkelde een energiebesparingsprogramma dat draait op de sensornode. Het programma zorgt dat de sensor eens per half uur ‘ontwaakt’, de temperatuur doorgeeft en weer gaat ‘slapen’, waardoor de sensor energiezuiniger wordt. Het programmeren maken van dit besturingssysteem ging zonder al teveel problemen. Het maken van het energiemanagementsysteem kostte wat meer tijd. Dit systeem is verantwoordelijk voor de energieopslag en het aanbieden van een stabiele spanning aan de sensor. "Tijdens mijn studie ben ik vooral bezig met computertechniek. De elektronica heeft me veel uitzoekwerk en overleg gekost", zegt Olmer.
Mobiele diensten
Peter van Gestel kreeg de publieksprijs voor zijn onderzoek naar de introductie van m-services in de supermarkt. Dit zijn extra diensten op de mobiele telefoon. Near Field Communication (NFC) maakt het bijvoorbeeld mogelijk te betalen met de mobiele telefoon. Van Gestel onderzocht welke waarde voor supermarkt en de klant wordt gegenereerd als zij gebruik kunnen maken van m-services. Zijn hypothese was dat klantentrouw kan worden vergroot door meerdere m-services gebundeld aan te bieden. Voor het onderzoek maakte Van Gestel een demovideo om een beeld te geven van NFC technologie en de mogelijkheden van m-services. De film was gekoppeld aan een enquête over de perceptie van consumenten.
Van Gestel maakte tevens een receptenapplicatie waarmee de consument kan zoeken naar gerechten die met een product bereid kunnen worden. Het recept wordt op de display getoond als de telefoon bij een NFC-chip op het schap van het product wordt gehouden.
Balans
Van Gestel had vooral veel tijd nodig om een balans te vinden tussen de wensen van de universiteit, die vooral een theoretisch onderzoek wilde, en LogicaCMG, die wilde dat Van Gestel een demo opleverde. "Dat was best lastig te combineren. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou lukken."
Van Gestel won met zijn onderzoek naar m-services een lang weekend naar New York. Tim Olmer kreeg een multimedia pc voor zijn onderzoek naar een autonome draadloze sensor.