Sun-topman Scott McNealy merkte onlangs op dat IT-directeuren bij aankoopbeslissingen de kosten vergeten voor het afscheid nemen van een bepaalde technologie. Deze opmerking was deel van een pleidooi voor open source software, maar ook daarvoor zijn koppelingen en dus migratie-inertie in wording.
De opkomst van Linux heeft aanvankelijk tot gevolg gehad dat gesloten, leveranciersgebonden software-stacks werden opengebroken. Inmiddels bieden diezelfde leveranciers Linux aan als onderdeel van bredere suites. Daarin worden open source en gesloten software naar hartelust gecombineerd tot nieuwe oplossingen. Is dit een teken van volwassenheid, of worden Linux en andere open source software gewoon onderdeel van nieuwe stacks en nieuwe vendor lock-in's?
Toolset
Zo biedt Unisys een tweetal stacks aan. Het bedrijf heeft een combinatie gemaakt van de eigen ES7000-hardware en Red Hat of SuSE Linux, met daarbovenop combinaties van PostgreQL, MySQL, JBoss, Tomcat en Oracle RAC System.
Hoewel deze oplossing onder de naam OASIS (Open and Secure Integrated Solutions) als stack naar de markt wordt gebracht, blijkt het eerder om een gecertificeerde toolset te gaan. "We willen hiermee voor grote bedrijven de risico's van migraties naar open source verlagen," zegt Fred Bosch, manager Enterprise Solution Services. "We hebben in onze certificatie niet alleen gekeken naar betrouwbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid, maar ook of die producten elkaar kunnen verdragen. Dat is nodig om 24/7-support te kunnen leveren."
Unisys heeft dus geen kant-en-klare oplossingen liggen. "We bieden een complete infrastructuur voor een applicatie die moet landen op een robuuste omgeving." Pas bij een concrete vraag van een klant begint het echte werk. Dan doet het bedrijf er nog een vergelijkbare certificeringsslag overheen voor de gehele combinatie inclusief toepassing. En ondanks dat er in Nederland nog geen klanten zijn die daar om hebben gevraagd, verzekert Bosch ons dat OASIS ook zonder Unisys-hardware te koop is.
Middleware
De communicatie van IBM naar zijn klanten blijkt een stuk duidelijker te zijn. Zij bieden met WebSphere een complete ontwikkel-stack voor zakelijke toepassingen. Maar de verschillende open source onderdelen, naast DB2 en WebSphere ook Tivoli, Lotus en Rational, heeft het bedrijf samengebracht onder de noemer van Linux middleware.
Rest nog Oracle, dat bij monde van Larry Ellison aangaf een complete Linux-stack aan te willen bieden. Met Unbreakable Linux bieden ze inmiddels een alternatief voor de Red Hat-distributie en de betaalde updates daarvoor.
Volgens Ron Augustus, sales director technologie bij Oracle, is dit wat zijn hoogste baas met een complete stack bedoelde. "Het gaat om Oracle en de bijbehorende applicaties in combinatie met Linux. We zorgen dat hetzelfde dat we voor Unix aanbieden ook voor Linux beschikbaar is." Augustus ontkent dat Unbreakable Linux op termijn consequenties zal hebben voor de certificering van Oracle-software op de originele Red Hat-distributie.
Dienstverlening
Het blijkt dus dat de term 'complete stack' nogal eens misbruikt wordt; leveranciers bieden namelijk geen vooraf geïntegreerde oplossing aan. Sterker nog, de afzonderlijke open source componenten geven ze extra mogelijkheden in de dienstverlening waar ze zonder uitzondering hun zinnen op hebben gezet.