Softwarleverancier Microsoft betaalt 7,5 miljoen dollar voor 666.624 ipv4-adressen uit de boedel van het failliete Nortel. Dat blijkt uit stukken van de rechtbank die het faillissement van de Canadese leverancier van netwerkapparatuur afhandelt. Aan de veiling van de ipv4-adressen namen 14 partijen deel. Eerder meldde zich tachtig belangstellenden. Het is onduidelijk wat Microsoft met de adressen van plan is.
Volgens Alex Band van RIPE NCC, de vereniging die de ip-adressen verdeelt onder ongeveer zevenduizend providers in Europa, het Midden-Oosten en delen van Centraal Azië, is dit het eerste geval waarin openlijk voor ip-adressen wordt betaald. 'Normaal betalen bedrijven lidmaatschap van een vereniging als RIPE NCC en kunnen dan ip-adressen aanvragen. Nu zijn de adressen onderdeel van een aankoop. Microsoft betaalt omgerekend per ipv4-adres namelijk 11,28 dollar.'
Het is volgens Band niet na te gaan hoeveel ipv4-adressen Microsoft nu in bezit heeft. Hij vertelt dat grote ict-leveranciers zoals HP, Xerox en AT&T in het verleden grote blokken aan ip-adressen toegewezen hebben gekregen. In de jaren tachtig (voor de grote opkomst van internet red.) werden ip-adressen in blokken van 16,7 miljoen adressen onder bedrijven verdeeld. Voor Microsoft geldt dat overigens niet, volgens Band: het bedrijf heeft in die tijd waarschijnlijk een kleiner blok adressen gekregen. Sinds 1992 zien organisaties als RIPE NCC toe op evenredige verdeling van de ip-adressen onder bedrijven.
Handel
Critici waarschuwde al eerder voor handel in ipv4 nu die adressen bijna op zijn. Voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer voorspelde eind 2010 al dat er een plotselinge daling van de resterende IPv4-voorraad zou ontstaan. IPv4-hamsterwoede onder providers die nog niet klaar zijn voor IPv6 kan volgens Huizer allerlei vervelende gevolgen hebben, waaronder een sterke vertraging van de groei van het internet.
Daarnaast zou het kunnen gebeuren dat het functioneren van het bestaande Internet gaat haperen. De oorzaak: handel in IPv4-adressen, waardoor vervuiling van routeringstabellen ontstaat.
Dankzij deze transactie hoeft Microsoft zich voorlopig geen zorgen te maken om een tekort aan IPv4-adressen voor hun Windows Azure dienstenaanbod. Iedere Azure applicatie deployed naar een virtual machine in het data center, en elk van die virtual servers heeft een IPv4 adres nodig.
Het lag al lang in de lijn der verwachting dat tzt schimmige bedrijfjes zouden gaan handelen in IPv4-adressen. En zo heeft M$ opnieuw bewezen dat zij een schimmig bedrijfje zijn. Gelukkig zullen veel ISP’s, die in tegenstelling tot M$ wel het belang van de stabiliteit van het Internet in het oog houden, deze reeksen filteren en zal M$ dus niks aan hun *ILLEGAAL* (want: verboden door ARIN) verkregen reeksen hebben.
Het is maar de vraag of deze stap van Microsoft illegaal is, want ARIN is er zelf nog niet uit. Handel in IPv4 zelf is niet illegaal zoals de afnemende partij maar kan aantonen dat deze echt nodig te hebben, en Microsoft zegt deze nodig te hebben voor hun cloud services. ARIN heeft in het verleden wel een enkele keer ingegrepen en de gekochte adressen illegaal verklaard, maar deze gevallen zijn exceptioneel. Dus filteren van deze adressen lijkt me niet waarschijnlijk.
7,5 miljoen US Dollar,
voor; 666.624 IP Adressen,
dat is 11,25 US Dollar,
= €7,30 Euro per IP-Adres.
Dat is toch helemaal niet duur?
Koopje zelfs….