De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) vindt het verontrustend dat KPN het internetknooppunt Netherlands Internet Exchange (NL-ix) heeft overgenomen. Volgens de organisatie vergroot KPN daarmee haar controle over onze informatiestromen. De overname zou daarmee een gevaar zijn voor de netneutraliteit.
'KPN neemt internetknooppunt NL-ix over en vergroot daarmee haar controle over onze informatiestromen', twittert Bits of Freedom. De tweet is een reactie op het nieuws dat KPN NL-ix overneemt, het op vier na grootste internetknooppunt ter wereld. Zo'n knooppunt is een organisatie die het onderlinge ip-verkeer van zijn leden regelt.
'We hebben al heel veel commentaar op onze tweet ontvangen', vertelt directeur Ot van Daalen. Zo twittert Attilla de Groot 'Zoals BOF zou moeten weten, is een internet exchange neutraal en heeft dus geen controle over informatiestromen.' Bits of Freedom antwoordt per tweet: 'Ons punt is: wat niet is, kan nog komen. En er zijn geen wetten die ix-en verplichten neutraal te zijn.'
Netneutraliteit is het doorgeven van al het internetverkeer, ongeacht de inhoud en voor dezelfde prijs.
Scheiding infrastructuur en diensten
BOF impliceert volgens directeur Van Daalen niet dat het moet worden verboden dat infrastructuur en diensten in de handen van één partij liggen. De burgerrechtenbeweging wil wel 'dat de netneutraliteit met wetgeving wordt beschermd.'
Volgens Van Daalen heeft BOF met zijn tweet enkel een waarschuwing willen afgeven: 'Het is in Nederland niet verboden om internetverkeer te blokkeren. KPN heeft nooit aangegeven van plan te zijn om zijn netwerken neutraal te houden.' Hij wijst erop dat KPN in 2009 Skype tijdelijk blokkeerde, totdat de toenmalige EZ-staatssecretaris Frank Heemskerk daar een stokje voor stak.
Ook aanbieder T-Mobile maakte in juli 2010 bekend dat het partijen wil laten betalen voor het aanbieden van content via het T-Mobile-netwerk. In concreto ging het daarbij om het publiceren van video-inhoud via YouTube door Google.
Simon Hania
Een aantal twitteraars neemt het op voor KPN. In reactie op de tweet van BOF, twittert Sven Visser: 'Dat impliceert wat over de overnemende partij en dat lijkt mij voorbarig.'
Ook oud-directeur van XS4all Simon Hania verdedigt de telecomreus: 'Liever KPN dan menig ander. KPN is bijvoorbeeld de enige die dataretentie zelf in huis houdt, anderen dumpen dat centraal bij overheid', zo twittert Hania, die tegenwoordig verantwoordelijk is voor privacy en databescherming bij TomTom. XS4all is een dochterbedrijf van KPN.
Blijft een slechte zaak. KPN heeft *veel* te veel macht. Een aantal jaar geleden was KPN monopolist op telefoniegebied en dankzij het feit dat vrijwel iedereen moest inbellen ook op de Internet-access markt.
Langzaamaan kwam daar verandering in, eerst door bijvoorbeeld Enertel die hun eigen inbelplatform bouwden en later onder invloed van kabel en DSL. Inmiddels heeft KPN vrijwel elke partij van betekenis (Cistron, XS4all, Tiscali [telfort], etc.) opgekocht en is weer zo goed als monopolist… waarom staat de OPTA dit toe?
Misschien moet iemand dat Neelie Kroes melden, die regelt dat soort dingen.
Natuurlijk heeft KPN de beste bedoelingen.
Maar wanneer worden ze overgenomen door een bedrijf uit de VS (de NSA kijkt met u mee) of erger, een ambitieuze Rus of Chinees met een dikke portemonnee?
@Jeroen: Hoe wil je anders als overheid straks de volledige controle kunnen houde op internet toegang en je ACTA internet censuur uit kunnen rollen over ‘sneerland surfende bevolking?
Nu is er een single-point-of-control gemaakt, in handen van een (ex overheids) bedrijf.. Das makkelijker te manipuleren dan wanneer er meerdere partijen het Nederlandse deel van het internet zouden ontsluiten naar de rest van de wereld 😉