De overheid plaatst de implementatie van het nieuwe internetprotocol IPv6 op de zogeheten 'Pas toe of leg uit'-lijst voor open standaarden. Dat maakte voorzitter Nico Westpalm van Hoorn van het Forum Standaardisatie bekend tijdens de uitreiking van de IPv6 Awards. Met het plaatsen van IPv6 op deze lijst verplicht de overheid zich om de functionaliteit mee te nemen in inkoop- en verandertrajecten.
Surfnet heeft, in nauwe samenwerking met de TaskForce IPv6, de IPv6-standaard ingediend voor deze lijst. De TaskForce IPv6 is dan ook erg verheugd over deze stimulerende maatregel ten aanzien van IPv6, meldt de organisatie.
Aansluiting met IPv4
'Het internet is een gigantisch succes', aldus Westpalm.' Laptops, mobiele telefoons en tablets; steeds meer apparaten zijn gekoppeld met internet, elk met een uniek internetadres. De keerzijde is echter dat de internetadressen op basis van de huidige adresseringsstandaard opraken. Dit heeft effect op iedereen. Ook voor overheidsorganisaties komt internetcommunicatie met andere partijen in het geding als nu geen actie wordt ondernomen. En omdat niet iedereen op deze wereld tegelijkertijd zal overstappen heeft het College besloten beide versies van de standaard toe te voegen aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst met open standaarden, om de aansluiting met de huidige IPv4-praktijk en de nieuwe IPv6-praktijk te borgen. Het gaat er daarbij vooral om dat overheden ervoor zorgen dat de externe koppelvlakken beide versies van de standaard ondersteunen, zodat communicatie met alle partijen mogelijk blijft.'
Professor Erik Huizer, voorzitter van de IPv6 Task Force, onderschrijft deze keuze van het College Standaardisatie. Ook hij is blij dat het College, naast opname op de lijst, ook het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie oproept tot het gereed maken van de netwerk- en systeeminfrastructuur en de voorzieningen van de elektronische overheid. 'Opname op de 'Pas toe of leg uit'-lijst met open standaarden is een belangrijke stap, maar dat betekent niet dat we er zijn. De overheid, maar ook marktpartijen moeten echt aan de slag want de tijd begint te dringen. Over niet al te lange tijd zullen er geen IPv4-adressen beschikbaar zijn.'
IPv6 Awards
De TaskForce IPv6 heeft op 25 november 2010 zijn jaarlijkse IPv6 Awards uitgereikt aan XS4all, GeenStijl, het ministerie van Algemene Zaken, Studenten Net Twente en NGN. Uiteindelijk kreeg de organisatie dertig aanmeldingen waarvan uiteindelijk veertien partijen in vijf verschillende categorieën werden genomineerd. In de categorie Particulieren waren geen aanmeldingen.
Bij het selecteren van de genomineerden heeft de jury gelet op motivatie, relevantie, toewijding, implementatie en impact. Voorzitter van de TaskForce IPv6 Erik Huizer deelde de awards uit.
Eindelijk echte stappen!
Het is eigenlijk van de zotte dat men zo laks omgaat met het aankomende ip4 probleem. Dat de ip4 adressen op zeer korte termijn op gaan raken is niet alleen een bang vermoeden, maar gewoon een vaststaand feit.
10 jaar geleden reageerde men veel actiever op het vermoedelijke milennium probleem, wat achteraf voor veel partijen geen probleem bleek te zijn. Maar nu zich er een echt probleem gaat voordoen neemt iedereen een afwachtende houding aan.