De Nijmeegse hoogleraar Wessel Kraaij wil methoden ontwikkelen om het ecosysteem van sociale netwerksites in kaart te brengen. Met die methoden kan ‘de relatieve autoriteit van verschillende leden van het sociale netwerk worden berekend. Dit kan helpen om de aanbeveling van onbekende personen op waarde te schatten.’ Dat zei Kraaij bij zijn inauguratie als hoogleraar ‘information filtering and aggregation’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Volgens de Nijmeegse hoogleraar zijn ‘door mensen geproduceerde metadata in de vorm van impliciete of expliciete waarderingen’ de beste informatiebron voor het verbeteren van zoektechnologie. Een voorbeeld van impliciete waarderingen van websites is klik- en navigatiegedrag op internet.
De privacy van internetgebruikers hoeft daarbij volgens Kraaij niet in gevaar te komen, doordat klikgegevens lokaal kunnen worden opgeslagen. Kraaij: ‘Op die manier is gepersonaliseerd zoeken mogelijk zonder sporen achter te laten.’
Een andere manier om grip te krijgen op de betrouwbaarheid van zoekresultaten is om niet alleen te meten hoe vaak er op het internet wordt verwezen naar een bepaalde website, maar daarnaast ook te bepalen of die verwijzing positief, neutraal of negatief is. Kraaij in zijn oratie: ‘Het PageRank-algoritme van Brin & Page gaat immers uit van louter positieve links. De polariteit van links zou kunnen worden uitgerekend door de lokale context van de links te analyseren.’
Privacyknop
Daarnaast zou de kersverse hoogleraar graag willen kwantificeren hoe groot de voor- en nadelen zijn van persoonsprofielen op het internet. Kraaij pleit voor het ontwikkelen van een ‘regelknop’ waarmee internetgebruikers persoonlijke informatie meer of minder makkelijk toegankelijk maken.
Volgens Kraaij is het ‘voor de oplossing van het privacy-dilemma belangrijk dat er alternatieve, transparante informatiestructuren worden ontwikkeld, waarin het belang van individuele burgers versus marktpartijen en/of overheid zorgvuldig worden geïncorporeerd. Een kwantitatief evaluatiemodel is daarbij van groot belang om de complexe afweging tussen kansen en risico’s zoveel mogelijk te objectiveren.’
Wessel Kraaij
Op donderdag 25 juni sprak Wessel Kraaij zijn inauguratierede uit als hoogleraar ‘information filtering and aggregation’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is Kraaij als senior strateeg werkzaam bij TNO Informatie- en Communicatietechnologie. Opgeleid als elektrotechnisch ingenieur (TUe/1988), werkte hij aanvankelijk op het terrein van de toegepaste taalkunde (Universiteit Tilburg, 1988-1993). In 1994 verlegde Kraaij zijn aandacht naar de ‘information retrieval’, een subdiscipline van de informatica die zich bezighoudt met zoektechnologie. Hij ontwikkelde een zoeksysteem geoptimaliseerd voor de Nederlandse taal (Universiteit Utrecht, 1994-1995). Bij TNO richtte hij zich van 1995 tot 2005 in het bijzonder op het zoeken in multimedia-archieven, zoeken in meertalige archieven en de toepassing van statistische taalmodellen.
In 2004 promoveerde dr. Ir. Kraaij op het proefschrift ‘Variations on language modeling for information retrieval’ (TU Twente). Sinds 2003 is hij wetenschappelijk coördinator van ‘TRECVID’, een wereldwijde benchmarkconferentie op het gebied van zoektechnologie voor video-archieven (trecvid.nist.gov). Daarnaast werkt Kraaij aan projecten op het gebied van onder andere sociale netwerkanalyse, het zoeken in patent databases en de opsporing van illegaal videomateriaal.
Laten we n x afspreken en wat fusion of knowledge bewerkstelligen. khoop dat je je respons chkt
“De privacy van internetgebruikers hoeft daarbij volgens Kraaij niet in gevaar te komen,”
Bestaat er dan uberhaupt nog wel zoiets als “online privacy”? Achter de schermen word onderhand alles ge logged en gemonitord door Internet Service Providers, Geheime en Politiediensten, en vooral niet de vergeten Zoekmachines en websites zelf:
Volgens mij geldt hier De Cyberwet Van Murphy:
“Alles wat je ooit ergens, in welke vorm online hebt gezet, of opgeslagen in een ONLINE, WEB of CLOUD service buiten je eigen controlegebied, zal ooit een keer gevonden worden, openbaar gemaakt worden en tegen je gebruikt kunnen worden…. precies op de momenten dat jij daar geen behoefte aan hebt.”
Wees je bewust van deze wetmatigheid, en denk heel goed na voordat je maar 1 byte aan informatie over jezelf blootgeeft online.
“Once info out in cyberspace,you never get to control it again”
@Ronald
Helemaal mee eens:-)
Zie onderstaand google resultaat, heel wat meer dan 1 byte:
Resultaten 1 – 10 van circa 1.370 voor “Ronald Vermeij” (0,13 seconden)
Haha, en Ronald geeft zelf overal zijn volledige naam.
@Marc, Kaspar: thanks voor de tip 😛