De resterende voorraad van één miljard internetadressen gebaseerd op het protocol IPv4, is in december 2011 opgedroogd. Daarvoor waarschuwt internetorganisatie APNIC, die een scriptje ontwikkelde waarmee de voorraad dagelijks wordt berekend.
Van de 3,7 miljard ip-adressen die volgens het oude protocol IPv4 zijn opgesteld, waren er in de tweede week van augustus 2008 nog slechts een miljard vrij beschikbaar. Het protocol bepaalt de adressering van computers en apparatuur die met internet zijn verbonden.
Bij een gemiddelde jaarlijkse ingebruikname droogt de voorraad IPv4-adressen in december 2011 helemaal op. Dat verwacht het Asia Pacific Network Information Centre (APNIC) in het Australische Brisbane. De instelling ontwikkelde een scriptje dat dagelijks kan voorspellen hoeveel IPv4-adressen nog beschikbaar zijn. Het programma maakt onderscheid tussen de adressen die door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) en door de vijf regionale internetregistries (RIPE, ARIN, LACNIC, APNIC en AFRINIC) worden uitgegeven. De IANA, die de adressen uitdeelt aan de regionale registries, raakt volgens de Australiërs al in februari 2011 door zijn voorraad heen.
IPv6
De uitputting van IPv4-adressen nam de afgelopen jaren een enorme vlucht doordat tegenwoordig steeds meer mensen en (vooral) apparaten gebruikmaken van ip-adressering. Het dreigende adrestekort leidde al jaren geleden tot de invoering van opvolger IPv6. Dat protocol laat 128-bit internetadressen toe, waardoor een vrijwel oneindige voorraad adressen ontstaat (3,4*1038).
Volgens velen verloopt de invoering daarvan echter veel te traag. Het is pas van de laatste tijd dat grote internetorganisaties haast maken met de overstap naar versie 6. ICANN, de internationale organisatie belast met de uitgifte van domeinnamen, migreerde begin 2008 en zoekreus Google deed dat in mei van dit jaar.
In Nederland nam de Stichting Internet domeinregistratie Nederland (SIDN) in oktober 2007 zijn IPv6-nameserver in gebruik. Internetprovider BIT startte in augustus 2008 een actie om de collega-aanbieders te laten overstappen op het nieuwe protocol. Providers hebben volgens BIT vaak geen aandacht of budget om over te stappen naar IPv6. Dat bleek ook al uit onderzoek van eind 2005.
Voordelen
Peter van Eijk, een Nederlandse IPv6-deskundige, vertelde eerder in Computable dat 'early adopters' wel degelijk kunnen profiteren van de voordelen van het nieuwe protocol, zoals grotere adresruimte, betere autoconfiguratie en betere beveiliging binnen de netwerklaag. Hij wijst echter ook op de nadelen, vooral wat de beveiliging betreft. Zo staat elke afzonderlijke computer, door het wegvallen van interne ip-adressen, bloot aan aanvallen van buitenaf. Ook missen veel ict-afdelingen de nodige kennis over IPv6.
Overigens organiseert de Nederlandse Internet Society 12 september een workshop door Iljitsch van Beijnum over de invoering van IPv6. Zie voor meer info http://isoc.nl/activ/2008-IPv6-vanBeijnum.htm