Niet een ongewenst protocol, maar falende onderdelen van een switch leidden op 19 juni tot een kortstondige storing op het internetknooppunt van AMS-IX. De switch is vervangen terwijl het mankement verder wordt onderzocht.
De storing die de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) donderdag 19 juni korte tijd platlegde, blijkt veroorzaakt door een falende switch. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie achter het internetknooppunt. Eerder werd vermoed dat een van de aangesloten netwerken een ongeoorloofd protocol had aangeboden aan het knooppunt.
Woordvoerster Cara Mascini van AMS-IX vertelt aan Computable: "De storing blijkt toch niet uit een klantnetwerk te komen, maar werd veroorzaakt door een technische mankement aan een van de zogenaamde 'edgeswitches' op onze co-locatie Telecity. Via een edgeswitch sluiten leden aan op het AMS-IX platform. We hebben samen met de leverancier van de switch onderzoek gedaan naar het falen van de switch en, op aanraden van de leverancier, een aantal onderdelen ervan vervangen waardoor deze weer volledig functioneert."
Geen menselijke fout
Het is nog niet duidelijk waardoor de techniek het op 19 juni liet afweten. Mascini: "De ‘falende onderdelen' worden op dit moment nog verder onderzocht door de leverancier." Volgens haar betrof de storing in elk geval geen menselijke fout.
Donderdagmiddag 19 juni om 15.55u trad een storing op in het actieve systeem van AMS-IX, een van 's werelds grootste knooppunten voor internetverkeer. Tien minuten later, om 16.05u, waren alle verbindingen weer online dankzij het volledig redundante back-upsysteem waarop werd overgeschakeld.
“Donderdagmiddag 19 juni om 15.55u trad een storing op”
“Tien minuten later, om 16.05u, waren alle verbindingen weer online dankzij het volledig redundante back-upsysteem waarop werd overgeschakeld.”
Dus 10 minuten off-line, en dat noemen ze dan
“volledig redundante back-upsysteem”, volgens mij is dat gewoon een ordinaire “fall-out van het volledig redundante back-upsysteem”.