Intel ligt overhoop met de Japanse overheid. De Pentium-producent is begin deze maand hard veroordeeld (met internationale reikwijdte) voor monopoliepraktijken, maar krijgt nu toch wat meer ademruimte om te reageren op dat oordeel.
Intel krijgt geen geldboete opgelegd. Het moet van de Jftc (de Japanse Federal Trade Commission) wel enkele zakenpraktijken opgeven. De chipproducent ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oneigenlijke concurrentie. Aanvankelijk moest het concern uiterlijk afgelopen vrijdag een formele reactie indienen, maar dat is nu opgeschort tot 1 april. Intel kan akkoord gaan met de opgelegde beperkingen of die juist aanvechten via de rechtbank. Het is nog niet duidelijk naar welke kant het neigt.
De Japanse regering is over een aantal activiteiten van Intel gevallen. Daaronder bevinden zich het Intel Inside-bonussysteem voor pc-fabrikanten die alleen Intel-processoren gebruiken en de ‘subsidiëring’ van marketing indien daarbij Intels naam en producten worden gebruikt. Dit zou concurrenten als AMD, Transmeta en Via buitensluiten.
Tot op heden zijn Fujitsu, Hitachi, NEC, Sony en Toshiba hiervoor gezwicht. Deze Japanse bedrijven, die ook internationaal opereren, zouden alle forse kortingen hebben ontvangen op hun afname van Intel-chips.
De handelscommissie oordeelt dat één pc-producent is gedwongen tot het voeren van alleen Intel-processoren. Een andere leverancier heeft een beperking van maximaal 10 procent niet-Intel-chips opgelegd gekregen, aldus de Jftc. Verder heeft Intel kortingen gegeven voor het gebruik van zijn chips in een complete serie pc’s van één merk.
Het marktaandeel van de Amerikaanse processorproducent is in Japan tussen 2002 en 2004 gestegen van 73 naar 87 procent, aldus onderzoeksbureau IDC. De omstreden praktijken zouden hier de – voornaamste – oorzaak van zijn. In 1998 had Intel volgens IDC 89 procent marktaandeel, wat het jaar erop daalde naar 82,4 procent en eind 2001 rond 77 procent uitkwam. Dit kwam vooral door de toenemende concurrentie van AMD.
Deze zaak is aanhangig gemaakt door concurrent AMD. Die is positief over de harde veroordeling door de handelscommissie. “De Jftc is tot de conclusie gekomen dat Intel op illegale wijze de markt heeft gemanipuleerd om concurrentie uit te sluiten, waardoor pc-gebruikers wereldwijd worden geschaad”, verklaart juridisch topman Thomas McCoy van AMD.
In de Europese Unie loopt nog een antitrust-onderzoek naar Intel. Dit is in juni dit jaar weer opgepakt, nadat een eerder onderzoek in 2002 is stopgezet. De Europese Commissie was dat onderzoek begonnen in april 2001. In 1999 heeft Intel al een soortgelijk onderzoek van de Amerikaanse FTC geschikt.