Intel heeft tijdens de International Supercomputing Conference in Hamburg de nieuwe ‘many integrated core’ (mic) architectuur aangekondigd die kan worden ingezet voor supercomputing. Volgens Intel gaat deze nieuwe architectuur rond 2020 de Exaflop-per-seconde barrière doorbreken.
Intel komt met een nieuwe supercomputer architectuur de de naam 'Knights Ferry' draagt. Deze mic-architectuur is vooral bedoeld voor toepassing waarbij parallelle bewerking de voorkeur heeft. Vooral wetenschappelijke- en financiële-instellingen houden zich hiermee bezig. Een mic-processor bestaat uit meer dan vijftig cores. Hierdoor worden prestaties van parallelle applicaties aanmerkelijk verbeterd, aldus de ontwikkelaar.
Broncodes
Ontwikkelaars die zich bezig houden met applicaties voor gebruik op supercomputers kunnen broncodes zoals standaard C, C++ en Fortran gebruiken als ze aan de slag gaan met de Intel mic-architectuur. De programmacodes voor de mic-architectuur zijn ook geschikt voor computers die werken met Intel Xeon processors.
Intel heeft onder de naam ‘Knights Ferry' een mic-ontwikkelingspakket voor geïnteresseerden samengesteld. Later wordt ‘Knights Corner' uitgebracht, een nieuwe serie van processors, gebaseerd op 22-nanometer technologie. Partners die hun servers en werkstations baseren op Intel Knights Corner zijn onder andere SGI, Dell, HP, IBM, Colfax en Supermicro.
Fujitsu en Flops
Op de 26ste International Supercomputing Conference in het Duitse Hamburg, het grootste ‘high performance computing' (hpc) evenement buiten de Verenigde Staten, is de snelste supercomputer in de wereld geïntroduceerd: de Fujitsu 'K' computer. Deze supercomputer staat in het Riken Advanced Institute for Computational Science in het Japanse Kobe en heeft een prestatie van 8.2 petaflops. Flops is een afkorting die staat voor floating point operations per second (zwevendekommabewerkingen per seconde). Dit is een eenheid die wordt gebruikt om de rekenkracht van cpu's aan te duiden. 1 petaflops is 1.000.000.000.000.000 drijvende komma bewerkingen per seconde. Voor de komst van de Fujitsu K Computer stond de Chinese Tianhe-1A op de eerste plaats als snelste supercomputer met 2,6 petaflops. Op de derde plaats staat de Jaguar-supercomputer met 1,75 petaflops.