Waarom ik denk dat cloud computing een hype is, en desondanks een belangrijke ontwikkeling.
Natuurlijk is cloud computing een hype. Wie nog niet is doodgegooid met dit begrip leest blijkbaar geen kranten of wat voor technologienieuws dan ook. Maar de meeste artikelen over cloud computing komen van leveranciers van technologie, of van bloggers die daarover schrijven. Echt op zoek naar cloudoplossingen zijn gebruikers van informatietechnologie niet.
Cloud computing is trouwens geen technologie, het is meer een businessmodel. En de belangrijkste onderliggende technologie, virtualisatie, is al oud. In mijn exemplaar van Andrew Tanenbaum's boek 'Structured Computer Organization' uit 1976 worden virtual machines al als bewezen technologie beschouwd. Maar het feit dat je binnen een half uur honderd servers van een externe provider online kan brengen met alleen maar je credit card is iets van de laatste paar jaar.
Is cloud computing nodig? Laten we eens naar de trends kijken. Er is nog steeds een groeiende behoefte aan opslag, transport en verwerking van gegevens. Dat wil dus zeggen: meer servers, netwerken en storage. De technologie wordt goedkoper, maar de menskracht om die te beheren wordt niet vanzelf goedkoper. Daar is wat voor nodig.
Meer dan een paar dozijn servers wil je niet handmatig, één voor één, beheren. Dat wordt te duur, te traag, en te foutgevoelig. Cloud computing dienstverleners laten zien dat het beter kan. Dat wil nog niet zeggen dat we al onze servers buiten de deur moeten zetten. Het wil wel zeggen dat we wat uit te leggen hebben als het interne datacenter niet ongeveer net zo flexibel kan werken. En dat is waar virtualisatie om de hoek komt kijken. Dat maakt het makkelijker om de applicatie los te koppelen van de onderliggende spullenboel. Dat gaat niet vanzelf. Dat vergt nieuwe techniek, maar vooral een andere opzet van de it-organisatie, zowel aan de ontwikkelkant als aan de beheerkant. De it-organisatie zal wat meer als een ‘private' cloud provider moeten werken, en als makelaar naar ‘public' cloud providers. En dat is best een uitdaging.
@Henri, Het ligt ook aan definitie van vroeger. 1 jaar, 10 jaar, 40 jaar? Zeker, de ontwikkelingen staan niet stil en de eisen van nu zijn anders dan wat we vroeger konden verwachten. Maar de basis van de ‘cloud’ bestaat al jaren.
Voorbeeld Mainframe. Termen als PAAS, SAAS, IAAS, virtualisatie, hypervisor, UBC etc zijn al 40+ jaar bekend in de mainframe omgeving. Dus als je vroeger definieert als 50 jaar geleden, nee dan bestond virtualisatie, on demand en opschalen etc nog niet.
Ik werk al jaren met VM omgevingen waar we snel nieuwe serveromgevingen kunnen bouwen. Waar we klanten afrekenen op verbruikte resources. Waar we relatief naar believen resources kunnen aanpassen aan de behoefte van de klant. Waar we een echte 24/7 omgeving aanbieden, zelfs zonder speciale infrastructuur als clusters, loadbalancers en redundant servers. Waar we in een fysieke machine een bijna onbeperkt aantal klanten kunnen hosten, op een EAL5 level service. Theorie, nee hoor, al 40 jaar realiteit.
Na het lezen van dit artikel ben ik maandag op een bijeenkomst geweest voor Cloud vs. Functioneel Beheer. Daar werd al snel duidelijk dat er veel verschillende kampen zijn: de beheerders die vrezen controle kwijt te raken, de klant die zelf applicaties aanschaft of zelfs bouwt en zij die geen core-business apps willen afstoten naar de cloud.
Kortom: de cloud is wat je er van wil of kan maken. Of het een hype blijft is niet belangrijk: blijft dat wat de hype ons oplevert ons achtervolgen als een blok aan ons been, of kijken we terug op een echte paradigma shift.
Feit is dat zowel ontwikkelaars, business, beheer en gebruikers er mee te maken krijgen. Voor bedrijven met weinig historie (nieuwe startups) is er de kans om er blanco in te stappen. De meer traditionele bedrijven zullen moeten kijken waar de cloud iets kan toevoegen. Waarom moeten? We kunnen er niet omheen naar mijn mening. De potentiele workforce die nu klaarstaat om werknemer/werkgever te worden weten niet beter. Als je deze mensen aan je wilt binden, gaat cloud computing een rol spelen.
De beheer organisaties moeten zich gaan afvragen waar ze nu echt grip op willen hebben. Datakwaliteit, security, policies, mobile apps, mobile workforce zijn zomaar een paar onderwerpen die grondig gaan veranderen. Wil je nog wel grip op de applicatie? Of wil je grip op de data die er uit komt?
Wat verder opvalt (ook in de ASL-BiSL bijeenkomst van maandag) is dat klanten blijkbaar best een 80% (of zelfs 60%) oplossing willen accepteren, als het sneller geleverd kan worden via de cloud (ipv traditionele ontwikkeltrajecten van 2 jaar). Daar zouden we als ’traditionele ICT’ eens over na moeten denken.
Uit de nieuwsbrief van AWS :
Using Amazon CloudFront with Amazon EC2 running Adobe’s Flash Media Server and Amazon Route 53 (AWS’s DNS service), you can now easily and cost-effectively deliver your live video via AWS. And, we’ve made it simple to get started by creating an AWS CloudFormation template that handles all of the provisioning and sequencing for all the AWS resources you need for this live streaming stack.
You only pay for the AWS resources you consume, and you have full control over your live streaming origin server (Adobe’s Flash Media Server running on Amazon EC2) — so you can configure it to best work with the specific nature of your event.
Daar heb je het. Elke beetje ontwikkelaar kan binnen no-time doen waar voorheen een hele hoop knappe koppen voor nodig waren. Een slimme start-up kan in zijn eentje het begin maken van een miljarden bedirjf, zonder hele diepgaande kennis en zonder een grote zak geld. Volstrekt onmogelijk tien jaar geleden.
@Martin Molema: Mooi reactie, met een open blik.
100 / 100 Peter.
Cloudcomputing is niets anders dan een hype / middel / methode om
– de zelfstandigheid van mensen en bedrijven op computer gebied verregaande in te perken
– de macht en controle over jouw eigen ict middelen uit handen te rukken en in handen van andere partijen te plaatsen
I rest my cloud case….
@RV: Is dat nu jouw reactie of die van RMS? Of heb je toevallig precies dezelfde mening? 🙂
@Mike Chung
Zou private Cloud ook niet gebruikt kunnen worden door kleinere bedrijven op basis van het VMware Cloud platform voor migratie voorbereiding doeleinden naar de public Cloud waarbij een vorm van Hybrid Cloud wordt gerealiseerd?
Deel de mening niet geheel. het is ook net zo’n hype om cloud computing een hype te noemen!
Het model levert wel degelijks iets nuttigs. het is overigens niet enkel een business model, zoals de schrijver dit. Hiermee toont hij zichzelf feitelijk dus onkundig, cloud computing heeft wel degelijk enkel een technisch fundament. Saas, Paas Iaas bestaat al jaren alleen de the cloud is een betere naam en nu voor iedereen beter bespreekbaar. Dat het meer aandacht krijgt is alleen maar goed. Ik deel wel de mening dat het model alleen voor specifieke zaken nuttig kan zijn en niet zomaar voor alle software applicaties.
@ Mike Chung
google eens op “Canonical” daar is vast een telefoonnummer te vinden.
Wat ik jammer vind aan artikel van Peter, is dat de discussie over de Cloud snel weer afglijdt tot infrastructuur. De grootste kracht en ontwikkeling zie je aan de bovenkant, SaaS, functionaliteit. Die functionaliteit biedt zoveel nieuwe mogelijkheden, zoals Henri ook aangeeft betreffende de I-phone en vergeet de I-pad ook niet.
Kijk naar alle mogelijkheden van integratie en de snelheid van ontwikkeling op applicatie niveau. B.v. de rijkheid van functionaliteit van Salesforce, de snelheid van integraties binnen de marketplace van force.com. De snelheid van ontwikkeling van SaaS-applicaties op basis van Servoy etc.
Wat Henrie o.a. aangeeft, dat er zo weer een miljarden bedrijf kan worden geïnitieerd om dat datgene wat complex was, nu eenvoudig uit het internet te verkrijgen is. Dit moet bedrijven toch aan het denken zetten. Al denk je dat legacy systemen moeilijk de cloud in te krijgen zijn, moet je denken of bedrijven die legacy systemen hebben over een aantal jaren nog bestaan. Denk eens terug, voor het Internet, aan de reiswereld, de muziekwereld, de encyclopediewereld/uitgeefwereld, etc. Google blijkt een banklicentie te hebben!
De Cloud maakt uitwisseling van informatie binnen een keten veel eenvoudiger. Bedrijven die vroeger alle diensten intern moesten hebben om zo de informatiestromen te beheren, hoeven dat nu niet meer. Er kan dus veel meer specialisatie optreden, ketens worden verbroken en opnieuw ingedeeld. 10 jaar geleden al beschreven in Blown to Bits. We groeien richting netwerkeconomie. Op applicatieniveau wordt dit via de Cloud allemaal mogelijk gemaakt.
Indien je nu nog denkt dat het een hype is en geen paradigma shift, slaap verder. De impact die de Cloud op onze maatschappij gaat hebben is nog groter dan we 10 jaar gelden konden denken over het Internet. En het gaat snel, razend snel. ECP-EPN is b.v. met online boekhoudleveranciers en de belastingdienst in gesprek, tot welk niveau de belastingdienst, zonder controle gegevens uit de boekhouding accepteert. Denk eens in wat dit doet t.o.v. de administratieve lastendruk en wat dit weer doet binnen de keten van accountants. En zo zijn er veel meer innitiatieven.
Virtualizatie, ja, noodzakelijk, en misschien oude wijn in nieuwe zakken, maar dit is alleen maar de peiler voor ontwikkelingen die verderop in de keten gebeuren. Private Cloud, leuk om aan vast te houden, maar de infrastructuur wordt geïndustrialiseerd, dat kunnen we als bedrijven afzonderlijk niet meer bijbenen. Dus zie de private cloud als een noodzakelijke stap om uiteindelijk de infratructuur geoutsourced aangeleverd te krijgen door Cloud bedrijven.
@Henri, deel volledig je visie. @Martin Mollema, discussie van ASL Bisl foundation heeft goed gewerkt zo te zien.
Cloud computing is in mijn ogen de ‘industrialisatie van de IT-fabriek’. Omdat we sinds enkele jaren beschikken over “software bestuurbare” IT-productiemiddelen (waaronder virtualisatie) zijn we in staat de mens uit het proces weg te automatiseren.
Vergelijkbaar hoe we in de jaren 70 en 80 met robots en cnc-machines (ook software bestuurde productiemiddelen) de oude arbeidsintensieve werkplaatsen en fabrieken konden vervangen door efficiënte, flexibele productiestraten en Just-in-Time levering van eindproducten.
De complexiteit van virtualisatie en de wens van de eindgebruiker voor een korte time-to-market en eveneens korte time-to-consume van zijn IT-dienst, dwingt de IT fabriek tot deze vorm van flexibele automatisering. De techniek is in principe aanwezig, de verandering is vooral een business en organisatie uitdaging.
Net zoals na de automatisering van de fysieke fabriek in de jaren 70/80, zullen MRP en ERP achtige besturingssystemen nodig zijn om de ‘just in time’ levering van snel leverbare IT diensten en hun supply-chains goed te kunnen aansturen. Deze supply chains kunnen gevormd worden door zowel interne als externe leveranciers.
Dit zal nog voor heel wat business/IT re-engineering projecten zorgen omdat de aansturing van de huidige arbeidsintensieve IT fabriek immers is gebaseerd op bijbehorende mens-gestuurde processen. Als we die hebben geautomatiseerd, zijn hele andere processen mogelijk geworden. We hebben nog leuke tijden voor de boeg . . . . .